Lakverf op steenachtige ondergrond

Henkenanita

  • #1
Even een vraag voor de verfspecialisten.
Wij zijn bezig met het bouwen van een dierenpension en de muren worden opgetrokken van een gladde betonnen vellingkantsteen (dus geen kalkzandsteen).
Nu willen wij deze muren graag glanzend afwerken en het moet spuitvast zijn.
Kan dat met een goede lakverf? En welke leent zich er dan het beste voor?



Alvast bedankt!

Groeten,
Henk
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Gebruik een betonverf op basis van polurethaan.
Deze is zeer geschikt voor vloeren en wanden die tegen een stootje moeten kunnen.
Dit type verf is ook nog enigsinds flexibel.
Ga naar een verf speciaalzaak of groothandel en laat u er over voorlichten.
Maar ik heb hele goede ervaringen met de polyurethaancoating
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Betreft het binnen- of buitenzijden van de muren?
 

Henkenanita

  • #4
Het zijn de binnenmuren.
Belangrijk is dat ze met een hogedrukspuit gereinigd kunnen worden.
Ik denk inmiddels zelf ook al aan speciale betonverf.
 

Mechas79

  • #5
Aangezien het om een minerale ondergrond gaat waar zeer weinig beweging in zit, kunt u inderdaad een betonverf nemen. Deze zijn keihaard en ondoordringbaar voor water en hebben een fantastische goede hechting. Velen malen beter is een epoxysysteem, deze is ook in watergedragen te verkrijgen en wordt vaak (meestaal) gebruikt voor garage vloeren. Echter is het zo dat deze wel een hogere kostenplaatje heeft.

Maar ik kan u ook melden dat als u een zeer goede schrobvaste muurverf voor buiten gebruikt, deze met een hogedrukreiniger niet zal beschadigen, denk aan velen gevels die met muurverf zijn behandeld en eens worden schoongespoten met hogedrukreiniger…

Gr
Mechas
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Om op het laatste terug te komen: een schrobvaste muurverf voor binnen toepassen is een zeer goed oplossing. Persoonlijk zou ik hier voor kiezen.
Hoogglans passen we in de "verzorgende" sector niet toe: in ziekenhuizen zult u op de kamers nooit hoogglans aantreffen. Als de zon er op gaat staan geeft dit te veel hinderlijke reflectie voor de patiënten. Dit geldt ook voor dieren.

Zoals met alle verfsystemen: de ondergrondbehandeling bepaalt het eindresultaat.

Kijkt u maar even in uw Pb voor de nieuwste ontwikkeling van verf in de gezondheidszorg.

Minerale ondergronden worden ook vaak behandeld met zogenaamde silicaatverven. Dit zijn speciale silicaatverven die vrijwel 1 geheel vormen met de ondergrond en daaraan onlosmakelijk worden verbonden. Het aanbrengen vergt behoorlijk wat vaardigheid in verband met bontheid.

Normaliter is toepassing hiervan het overwegen waard, maar gezien de nieuwste ontwikkeling mist deze de eigenschappen tav anti-bacterieele werking.
 

Mechas79

  • #7
Voor wat betreft de ingebouwde antibacteriële stof in een buiten/binnen muurverf, vraag aan de leverancier van de door u gekozen verf welke de actieve stof is en welke bacterie deze allemaal bestrijd.Deze stofjes worden in hoeveelheiden gebruikt van 0.1-0.4 % De reden hiervoor is omdat sommige van deze een irriterende werking (Xi) op mensen hebben maar voor dieren kan het anders uitpakken. Met deze lijst kunt u vervolgens aan een dierenarts vragen of het al te nare gevolgen kan hebben, vergeet niet dat diertjes overal aan likken en kauwen enz. Wat ook belangrijk is van u systeem is dat deze niet al te grof is, zodat vuil en dergelijke niet makkelijk kan intrekken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Het metallische deel van deze verf is zuiver zilver. Het wordt niet in een verbindingsvorm ( die wel ziekteverwekkend kan zijn ) toegepast. In zuiver vorm is zilver niet schadelijk voor de gezondheid.

Zilver wordt ook toegepast in waterzuiveringsinstallaties om zijn desinfecterende eigenschappen. Het effluentwater ( gereinigd vervuild influent ) voldoet aan de allerhoogste normen qua veiligheid in Nederland.

Dit drinkwater wordt ook aan dieren verstrekt: u tapt het gewoon uit de kraan.
Het lijkt mij dus niet waarschijnlijk dat likken aan een met dit product geschilderde muur schadelijk is voor dieren.

Vraagsteller moet zowiso aan de voorschriften voor inrichting dierverblijven voldoen. Daarin zijn ook opgenomen de toe te passen afwerkingsmiddelen waaronder verfproducten. Deze moeten gifvrij zijn, gelijk aan die van kinderdagverblijven.

Indien wij deze verblijven moeten schilderen dient er bij oplevering een certificaat te worden overhandigd waarin is opgenomen dat de verf gifvrij is.
 

Mechas79

  • #9
Dat klopt helemaal (was ik zelf niet eens opgekomen)maar ik doelde op een doodgewone muurverf waar deze grondstof niet wordt gebruikt maar andere . Over het algemeen bevatten hedendaagse watergedragen muurverven geen zware metalen en toxines maar het is echter zo dat sommige additieven/conserveermiddelen echter bijwerkingen kunnen hebben, niet voor niets schrijven wij altijd voor, bij contact met ogen of inslikken, raadpleeg een arts, want elke levend organisme kan anders hierop reageren. Dus een uitdraai van de gebruikte antibacteriële bestrijdingsmiddel door de fabrikant met een verklaring waarin staat dat het vrij is van zware metalen en toxines, is niet veel gevraag want een fabrikant kan evt bijwerkingen niet vaststellen (tenzij het een specifiek daarvoor bedoelde systeem is, zoals Kees al meld natuurlijk)
Wij leveren ook aan kinderdagverblijven maar meer dan een veiligheidinf blad en een evt brandveiligheids verklaring, leveren wij niet, omdat ieder persoon allergisch kan zijn voor iets anders.
Gr
Mechas
 

Mechas79

  • #10
Kees, zou u mij wat info kunnen Pben over u bovengenoemde systeem?

Mvg
Mechas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu