EPS-lak hecht niet lekker aan ondergrond

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb de nieuwe windveren van mijn blokhut in mijn garage in de menie gezet (van Histor). Hierna heb ik de rode kleur van de menie met grijze grondverf van Histor geïsoleerd (de bedoeling was namelijk dat de blokhut crème van kleur zou worden en het rood van de menie slaat dan snel door).

Uiteindelijk is gekozen om de blokhut lichtgrijs te lakken en de windveren, kozijntjes en de deuren / ramen iets donkerder grijs. Een aantal dagen geleden heb ik de windveren met Sikkens Rubbel EPS plus grijs gelakt, maar ik kan deze aflak er zo met mijn nagel afschrapen. Er is vrijwel geen hechting met de onderlaag.

Ik heb tussen alle behandelingen door de ondergrond steeds goed ontvet en goed geschuurd. Alle verf is op basis van terpentine. Wat kan de oorzaak zijn van deze slechte hechting? Ik moet nu alle windveren weer kaal schuren tot op de menie.

Het vreemde is, dat wanneer ik de EPS-lak er af schraap, lijkt het alsof de aflak en de grijze grondverf allebei van de menie loskomen. Kijk ik naar de windveren die ik nog moet aflakken, dan zou ik juist zeggen dat de menie en de grijze grondverf wel goed hechten op elkaar. Daar kan ik met mijn nagel over heen gaan, maar de grondverf blijft er goed opzitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Hoe hoog waren de luchtvochtigheid en temperatuur in de garage ?
 

Poster

  • #3
Van welk materiaal zijn de veren, u heeft het over menie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
De garage is natuurlijk minder warm dan de woonkamer, maar ik schat een graad of 14-15. De luchtvochtigheid heb ik niet gemeten.

De windveren zijn van vurenhout.
 

Tiho

  • #6
Eps. Een pot systeem, hoeft ook niets onder.
 

Poster

  • #7
Daarom vroeg ik al waarvan de veren waren, menie op hout
 

Tiho

  • #8
Hoezo? EPS is ook geschikt om ijzer en kunststof te schilderen, dus over menie zou het mi eigenlijk moeten kunnen. Ik zeg alleen dat het niet nodig is.
 

Poster

  • #9
Poster schreef:
Daarom vroeg ik al waarvan de veren waren, menie op hout
@Tiho: wat staat hier ?
 

Tiho

  • #10
Wat wil je daarmee zeggen? Er wordt ook menie verkocht om hout te behandelen. Deze zal ts ook gebruikt hebben.

Het staat echter los van de vraag. Het gaat over het niet hechten.

Dat menie grondverf en eps niet handig is op vurenhout ben ik het overigens mee eens.
 

Poster

  • #11
Ok.
Dan heb je mijn reactie begrepen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Beste Bert,

( Lood ) vrije menie is een goede roestwerende verf die voornamelijk als isolator op ontroest staal wordt gebruikt. Het vormt een afsluitende laag. Een eps is hoog vochtregulerend, op hout.
Het gebruiksdoel is bekend: gronden, voor-en aflakken uit 1 pot.
Op hout gebruiken we in renovatie menie op de contactkanten van het kozijn met de minerale omgeving ( steen e.d. ) of op de kopse zijden van houten balken voordat ze worden opgelegd in de muren. Dit is de enige bewerking op hout met menie, dus geen verdere afwerklagen.

EPS is vochtregulerend, menie sluit af. Mogelijk verloopt daardoor het vochttransport van opname en afgifte te traag waardoor onthechting kan ontstaan. Dit zou een reden kunnen zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu