De elektricien is geweest. Na een uur meten met stekkers erin en eruit, stroomgroepen aan en uit en heen en weer geloop, kwam hij tot de conclusie dat het een vreemd probleem is, waarvoor hij geen verklaring heeft. Bij het na elkaar inschakelen van drie groepen loopt de spanning op het doucheputje omhoog van 2 via 4 naar 6 volt. (mijn metertje gaf eerder lagere waarden aan – weggooien dus, denk ik maar).
Het idee is nu dat ergens in de (vochtige) granito vloer de bedrading is beschadigd en zo de zaak onder spanning zet. Het putje pakt het op via het vochtige beton. De voorgestelde remedie is nieuwe draden trekken – zomaar ergens beginnen en hopen dat de beschadiging te voorschijn komt. Als ik door een gaatje boren zelf iets heb beschadigd, moet ik alles zelf betalen. Een dagje elektricien gaat me dan wel een kleine 700 Euro kosten. En zal het probleem na een dag gevonden zijn?
Er is geen bereikbaar CAP. Dat deed men nog niet, zei hij, toen deze woning werd gebouwd (rond 1976). Is de woningbouwvereniging niet verplicht om dat nu alsnog aan te leggen? En de aarding van de vloer moet toch ook alsnog door de woningbouw worden aangelegd? Want feit blijft dat de zaak onder stroom staat en dus niet is geaard.
Ik had een lampje en stopcontact aangelegd. Dat moest van de muur, want de aansluiting (aan het stroompunt van de wasmachine) zat niet achter een aardlekschakelaar. Nu heb ik geen stopcontact meer om te scheren o.i.d. en nergens in de badkamer kan ik geaarde stroom achter een aardlekschakelaar vandaan halen. Ook dat vind ik vreemd. Zoiets is toch ouderwets? Als ik dit opgelost wil hebben, moet ik dan zelf een draad aanleggen vanuit een ruimte waar wel geaarde stroom is? Of moet de woningbouw iets in elkaar zetten, eventueel een aardlekschakelaar bijplaatsen?
Volgende bezoek van de elektricien: maandag 26 januari.
