Onder stroom tijdens douchen

Dvis

  • #1
Als ik onder de douche sta, ervaar ik (op wondjes) een stroompje als ik de doucheslang/douchekop aanraak. Het is pijnlijk. Ik ben opzoek gegaan naar de evt. oorzaak. Daarbij heb ik ontdekt dat de waterleiding keurig is geaard, evenals de CV en dat de aarde is geregeld via een aardelektrode onder de woning. Het doucheputje is van metaal (in de vloer gemetseld). Een multimeter tussen het putje en de waterleiding maakt zichtbaar dat er een stroom loopt van 3,5 volt. Het lijkt er dus op dat er stroom staat op het doucheputje.
Dit probleem is er al (voor zover ik me kan herinneren) sinds ik in deze woning kwam (ca. 5 jaar geleden), maar ik dacht steeds dat er scherpe dingetjes zaten aan de doucheslang. Dat blijkt dus stroom te zijn en voelbaar in wondjes (of ook met mijn tong, zoals dat voelbaar is als je aan een 9v batterij likt om te onderzoeken of daar nog stroom in zit).
Eerst heb ik alle stekkers van alle apparaten uit de stopcontacten getrokken – ook die van de cv en boiler. Geen resultaat. Als ik alle 5 (automatische) stoppen uitzet, is het probleem weg. Ook als ik de aardlekschakelaar uitdruk, is het probleem weg. Er zijn twee groepen die het probleem weer laten beginnen. Het betreft hier de groepen die voor de stroomvoorziening van de bovenverdieping zorgen. Een van de twee aan geeft een beetje stroom. Beide groepen aan, en het probleem is er weer in volle sterkte. Het lijkt me een gevaarlijke situatie.
Nu wil ik wel een elektricien van de woningbouwvereniging laten komen, maar die moet ik zelf betalen als de woningbouwvereniging zich niet aansprakelijk voelt. Dat zal het geval zijn als een van de vorige bewoners het probleem in het leven heeft geroepen of als ik het toch zelf heb gedaan. Daarbij heb ik een hele rare gedachte: kan er met het boren van gaten in de muur of plafond voor schilderijen, gordijnen end. ergens iets kapot geboord zijn, zodat er stroom op de betonbewapening is komen te staan, dat naar de metalen douchewaterafvoer lekt? Misschien is hier iemand die een goede tip heeft om nog te onderzoeken/proberen. Help – help – help.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het is idd mogelijk, dat door boren of spijkeren een dergelijk defect ontstaat, echter een Centraal AardPunt in de badkamer zou moeten voorkomen dat er in zo'n geval spanning komt te staan tussen de waterleiding en het doucheputje in dit geval.
Controleer even of je dit CAP kunt ontdekken onder de wastafel of achter de spiegel bijv. Als hier iets niet in orde mee is, lijkt mij dat een zaak voor de woningbouw. Overigens zou ik hier zoiezo geen risico mee nemen en die elektricien snel laten aanrukken, omdat een dergelijk defect levensgevaarlijk kan zijn.
 

Fiesiekus

  • #3
Dat klopt helemaal. Het kan ook zijn dat de evt. aanwezige wapening in de badkamervloer niet in de vereffening (via het CAP) is opgenomen.

Hoe oud is de woning? Betonnen vloeren? PVC rioolafvoerbuizen of lood?
 

Dvis

  • #4
De woning is ongeveer 30 jaar oud. Omdat ik nu op mijn werk zit, kan ik de papieren nu niet raadplegen. De douchvloer is gemaakt van het soort steen dat je ook wel ziet bij oude, stenen aanrechten. Kan even niet op de naam komen. Het doucheputje is van metaal, maar wat eronder zit, is niet zichtbaar. De afvoer van de wastafel is van PVC. Als ik straks thuiskom, ga ik direct achter de spiegel en onder de wastafel kijken. Wellicht kan ik met de multimeter ontdekken of er een verbinding naar die CAP (nooit eerder van gehoord, zo leer je nog eens wat) bestaat. Ook bel ik zo direct naar de woningbouw. Kan ik ondertussen nog veilig douchen?
 

Wim Lenderink

  • #5
Probeer eens een draad van het doucheputje ( tussen klemmen) en de waterleiding aan te brengen voor nood. En dan kijken(voelen) of je het probleem nog hebt.
Zoniet dan is er iets mis met de aarding van de douchevloer. Normaal is het metalen putje verbonden met de wapening van de vloer, die weer met het C.A.P. verbonden is.

Succes.
 

Dvis

  • #6
Heel hartelijk bedankt. De tip van de draad ga ik vanavond toepassen.
Groet,
Dick
 

Pepjo

  • #7
Dvis schreef:
. De douchvloer is gemaakt van het soort steen dat je ook wel ziet bij oude, stenen aanrechten. Kan even niet op de naam komen.
Ik wel : granito, ook wel terazzo genoemd. :wink:
 

Freestyleklusser

  • #8
Ook al maak je de aarding in orde (al dan niet tijdelijk), is het niet zo dat als er ergens door een lek stroom lekt, er nog steeds sprake is van een gevaarlijke situatie?
 

Fiesiekus

  • #9
Minder gevaarlijk. Door 'n natte huid kan al bij laag spanningsverschil een flinke (fatale) stroom lopen. Door alles te vereffenen, kan je (vrijwel) geen spanningsverschil meer krijgen.
 

Wim Lenderink

  • #10
Als het goed is zit er een aardlekschakelaar van 30 mA. in de meterkast. Als deze lekstroom te hoog wordt, schakelt deze de spanning af.
30 mA. geeft wel een tik, maar is niet dodelijk.
Als er nog een 300 of 500 mA. aardlek in zit , moet je toch wel erg voorzichtig zijn en direkt een elektricien laten komen of niet douchen....
Maar dan komen er andere problemen. :lol:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
In een woning van ca 30 jaar zitten vaak nog geen aardleks van 30mA, Als er al een aardlek zit zal deze 300mA zijn maar meestal is er gewoon directe aarding.

Al een paar keer in mijn regio gehad:

Zelfde klachten als TS.Zelfde meetresultaten als TS.

Vaak zit het probleem niet bij de klager, zelfs als je alles in de woning uitschakelt blijft het probleem bestaan(hoofdschakelaar uit).

oorzaak is 2 ledig:
1 Aanvullende potentiaal vereffening is niet volledig uitgevoerd, de vloer is hierin niet opgenomen.
2 Een beschadiging bij een van de buren zet de wapening onder spanning.

Oplossing:
Zoek de oorzaak, bij buren is dat vaak nog te doen maar als ej een blok hebt kom je vaak niet overal binnen.
Schakel de een voor een de groep uit en meet of je de fout nog hebt.

Herstel de aanvullende potentiaal vereffening.
Soms kan dat doordat de wapening in een kast naast de badkamer opgepikt kan worden en zo warden verbonden met het CAP.

Of iets drastischer, de vloer eruit en een aardmat aanbrengen zodat de vereffening juist is uitgevoert.

Het is een moeilijke storing om te vinden, zeker als je geen medewerking krijgt van buren.
Maar het is een zeer groot gevaar vor electrocutie, niet douchen voordat de oorzaak weg is.
 

Fiesiekus

  • #12
Dvis schreef:
Als ik alle 5 (automatische) stoppen uitzet, is het probleem weg. Ook als ik de aardlekschakelaar uitdruk, is het probleem weg. Er zijn twee groepen die het probleem weer laten beginnen. Het betreft hier de groepen die voor de stroomvoorziening van de bovenverdieping zorgen. Een van de twee aan geeft een beetje stroom. Beide groepen aan, en het probleem is er weer in volle sterkte. Het lijkt me een gevaarlijke situatie.
Het probleem komt dus uit 2 groepen van de TS. Hij/zij hoeft niet bij de buren langs om daar e.e.a. uit te schakelen..Wel zo eenvoudig. Ik houd het op een lichte spanning op de vloer/doucheputje.
 

Falderalf

  • #13
Dit probleem moet en kan je niet zelf oplossen.
Het is te gevaarlijk om vanalles te proberen.
Als je huid doorweekt is na het douchen is je lichaamsweerstand laag, daarbij een defect in de installatie, kan leiden tot een levensgevaarlijke situatie. Wees verstandig en laat er een vakvolwassen (storings)monteur naar kijken. Met de geschikte meetapparatuur kan hij de mogelijke oorzaak traceren. Eventueel herstel zou je in overleg kunnen doen.
Succes!
 

Appeltje

  • #14
Dvis schreef:
Dit probleem is er al (voor zover ik me kan herinneren) sinds ik in deze woning kwam (ca. 5 jaar geleden),
Als ik de meeste reacties lees mag je wel heeeeeel blij zijn dat je al die andere keren douchen overleeft hebt. Natuurlijk moet je er wat aan laten doen maar als het al 5 jaar hetzelfde is, zal het niet op een dag aankomen.

Gr. Ries.
 

Mercator

  • #15
Nou appeltje, hij zou gisterenavond gaan douchen met draad en al. Het blijft angstvallig stil daar :!: :?:
 

Dvis

  • #16
Gelukkig heb ik het overleeft :)
Wel heb ik natuurlijk eerst de draad tussen het putje en de waterleiding gelegd. Blijkbaar is de weerstand van de draad kleiner dan die van mijn lichaam, want er is geen stroom meer te voelen tijdens het douchen. Ook heb ik gezocht naar het C.A.P. Deze is nergens te vinden: geen plastic plaatje, gat, o.i.d. Niets achter de spiegel, niets onder de wastafel. Ook de lamp aan het plafond eraf gehad, maar daar is het bijna geheel dichtgesmeerd. De enige aardedraad die is te zien, zit vast aan de verwarming (en gaat rechtstreeks de vloer in), maar die had door roest al geen contact meer. Dit heb ik hersteld. Die roesttroep voorspeldt weinig goeds als het gaat om een aarding van het doucheputje.
De badkamer is betegeld, en het zou me niets verbazen als het C.A.P. is weggewerkt. Ik heb de woningbouwvereniging inmiddels gebeld en er zal een elektricien met mij contact opnemen, wat nog niet is gebeurd. Hopelijk is douchen met de draad veilig genoeg. Natuurlijk laat ik direct weten wat de elektricien te zeggen heeft of gaat doen.
 

Fiesiekus

  • #17
Bedankt voor de informatie! Lijkt me een zaak voor de woningeigenaar (= de wbv) Zij moeten zorgen voor een veilige installatie en dit is dus achterstallig. De vloer, waterleiding en verwarming moeten aan elkaar verbonden worden.

Kan je ons nog vertellen wat voor aardlekschakelaar je hebt? Staat er iets op van Inom = .. mA??
 

BeeTeeWee

  • #18
Oh, hij is er gelukkig nog.
 

Dvis

  • #19
Ja, op de aarlekschakelaar staat de waarde 0,03 A. Ik heb begrepen uit de reacties dat je de maximale stroom voordat de schakelaar uitvalt wel hevig zult voelen, maar dat die niet dodelijk is.
 

Fiesiekus

  • #20
Klinkt een beetje wrang, maar de dodelijke stroom is niet exact bekend omdat er geen experimenten mee gedaan zijn. Het hangt heel erg van de frequentie, het stroompad en de tijdsduur af om een dodelijke stroom te krijgen.

Voor ventrikelfibrillatie (50 - 60 Hz) is sprake van een relatief lage drempel, zeker als de stroomdoorgang langer duurt dan één hartcyclus. Voor stroomwaarden > 100 mA en een tijdsduur > 0,3 sec. is er gerede kans op ventrikelfibrillatie.

Denk dat de 30 mA ALS van tegenwoordig dus een zeer veilige grens geven. Edoch wel dat vereffeningsprobleem op laten lossen, al is het maar voor je eigen gemoedsrust en prettige douchen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu