Onder stroom tijdens douchen

Freestyleklusser

  • #41
72 volt? Heeft u al eens aan het afsluiten van een levensverzekering gedacht voor u en uw huisgenoten?
 

Dvis

  • #42
Het potentiaalverschil van 72 volt werd meetbaar toen de elektricien de aarde van de installatie afkoppelde en ook van de waterleiding. Normaal zit alles aan elkaar en is 'slechts' die 4 tot 6 volt te voelen op de doucheput. Neemt niet weg dat ik inmiddels erg bezorgd ben, dat zal ieder duidelijk zijn. :shock:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #43
Die 72 Volt doet mij herinneren aan een probleem jaren geleden op mijn werk waarbij ongeveer 100 Volt op het aardnet stond. De aarde bleek daar onderbroken en de 100 Volt kwam uit een slechte schakelende PC voeding waarbij de nul van de secondaire kant van de voeding aan de behuizing lag. De netspanning sloeg via een koppeling in de voeding deels door naar de secondaire zijde van de voeding en vervolgens naar de behuizing van de PC. Omdat de aarde centraal niet deugde kreeg je aardige klappen als je het aardnet, of de blanke achterkant van de PC aanraakte.

Zoiets zou het hier kunnen zijn. Wanneer de gemeten spanning niet rechtstreeks door een fase wordt veroorzaakt maar door een verbruiker vanachter een voeding of transformator, dan voel je de spanning wel, maar heb je kans dat een aardlekschakelaar nooit tript. Want de aardlekschakelaar ziet immers mogelijk aan de primaire kant alle ingaande stroom ook netjes weer terugkomen als het probleem aan de secondaire kant zit.

Je zou kunnen proberen alle vebruikers één voor een uit het stopcontact te halen om te kijken wanneer die spanning op het aardnet verandert.
 

Fiesiekus

  • #44
Het bovenstaande is dus het fenomeen van een scheidingstrafo die aan 1 kant ('n beetje) contact met aarde maakt, waardoor de spanning niet meer zwevend is. Kan inderdaad tot gevaarlijke situaties leiden.

Denk dat de oorzaak dan in een PC zit; eigenlijk moet in alle huizen van het blok gecontroleerd worden met de stekkers van alle PC's uit de WCD.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #45
Bij een galvanisch gescheiden systeem heb je 2 fouten nodig voordat je een probleem hebt.

Bij een pc heeft die 100v niets te maken met een slechte voeding maar met een slechte aarde, het netfilter is nl capacitief gekoppeld aan aarde, hierdoor krijg je een spanningsdeler die ca 127v op de aard zet.
 

Dvis

  • #46
Opnieuw ben ik met mijn metertje bezig geweest. Omdat de buren ook die spanning op hun putje hebben (gemeten door de elektricien), heb ik aangebeld bij hun buren. Blijkt: ook die hebben spanning, vergelijkbaar met mijn spanning: 3 volt. Verderop in het blok loopt de waarde op tot bijna 5 volt. Dus ben ik de straat overgelopen en heb gemeten bij de overburen. En ja, daar hebben ze bijna 7 volt. Zou het kunnen zijn dat de grond waar deze woningen op staan onder stroom staat, of heeft iemand een betere verklaring?

Even de feiten op een rij:

- wisselend potentiaalverschil van 3 tot 6 volt tussen geaarde waterleiding en doucheputje.
- in alle woningen in het blok.
- ook aan de overkant van de straat (hoger potentiaalverschil)
- inschakeling van de groepen in mijn woning verhoogt het potentiaalverschil van 1 naar de maximumwaarde
- alle groepen de bedrading los - over 1 volt.
- ook alle groepen bij de buren uit - bij mij 0 volt.
- aarde los van waterleiding - tussen aardpen en waterleiding 72 volt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #47
Iig maak het potentiaal van de grond niets uit, de waterleiding ligt aan aarde, je putje via de wapening ook dus het verschil tusen die 2 zou dan 0 moeten zijn.
De meting van 72v is een onzin meting, je meet op die manier nl alle netfilters mee.

wat is de weerstand van de aardpen/net waarop de installatie is aangesloten, mogelijk is die te hoog.

de wapening+putje liggen goed aan aarde, de waterleiding ligt aan de defecte aardleiding waar door een hele kudde netfilters een verhoogte potentiaal op komt te staan.
 

Freestyleklusser

  • #48
Straks leg je de hele straat nog lam. :lol: Maar goed dat je er achteraan bent gegaan.
 

Dvis

  • #49
Dit gaat me wel een beetje boven mijn pet.

Wat zijn netfilters en waar zitten die? De elektricien stond echt heel raar te kijken van die 72 volt.
Zou het potentiaalverschil bij de overbuurman en bij alle huizen in mijn blok op dezelfde manier kunnen ontstaan als dat bij mij, nl door allemaal defecte aardleidingen?
 

Fiesiekus

  • #50
Netfilters zitten aan de voeding van computers. Die zetten een heel lage lading op de buitenzijde van de computers en die lading wordt weggeleid via de aarde.

Op het moment dat de aarde van de waterleiding is losgekoppeld (hoog-ohmig), zal die geringe lading via de aarderail een flinke spanning (die 72 V bijvoorbeeld) geven op de waterleiding ten opzichte van aarde.

Koppel je weer aan, dan is het verschil verdwenen. Blijkbaar is er iets mis met de verbinding tussen waterleiding en aarde, waardoor nog een gering spanningsverschil overblijft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #51
Netfilters zitten in 99% van alle apparaten met een randaarde stekker, dus niet alleen computers maar ook wasmachines vaatwassers wasdrogers, dimmers(mits voorzien van randaarde).
 

Freestyleklusser

  • #52
Sjee da's eng want ik zit te tiepen aan een pc die niet is aangesloten op een wcd die geaard is. :idea: :idea: Wordt tijd dat ik dat subiet verander!
 

Dvis

  • #53
Mijn vraag is even: hoe vaak komt mijn probleem/ons probleem in de wijk ook voor in andere woningen?
Is er iemand onder u die even een meting zou willen doen in uw woning betreffende een eventueel potentiaalverschil tussen de randaarde of waterleiding en een schroef in de muur of iets van metaal dat aan de muur zit, wellicht een metalen putje of iets dergelijks?
 

Fiesiekus

  • #54
Wil ik wel doen.

Heb gemeten:

Tussen douchekraan en (plaatstalen) douchebak: 0,0 Volt
Tussen badkraan en ( " " ) bad: 0,0 Volt
Tussen bad en douchebak 0,0 Volt
Tussen radiator en koud/warm van de geyser; 0,0 Volt
Tussen gasbuis en radiator: 0,0 Volt.

Volgend idee : ik heb de meter op " Ohm" gezet en mat overal 0 Ohm.

Heeft jouw meter ook die mogelijkheid? Meet dan eens de weerstand tussen waterputje en de douchekraan. Ben benieuwd!
 

Dvis

  • #55
Bedankt voor de metingen. Die 0 ohm weerstand geeft te kennen dat al die punten goed aan elkaar liggen en dus ook geen potentiaalverschil kunnen laten zien. Mijn putje en de waterleiding zijn dat niet. Ik heb dit al eens gemeten; het precieze getal weet ik niet uit het hoofd, maar die was veel hoger dan 0 ohm. Vanavond zal ik opnieuw meten.
 

Fiesiekus

  • #56
Kijk even onder "berichten" in je PB. Krijg het idee dat er toch potentiaalversleping via de wapening van de vloer optreedt, mede omdat je na het aanbrengen van de draad tussen kraan en put, geen schokken meer voelde.
 

Dvis

  • #57
De metalen put en de waterleiding zijn niet verbonden, omdat de ohmmeter niets meet. Het zal inderdaad met die potentiaalversleping (zoals dat blijkbaar heet) te maken hebben. Bedenk hierbij dat een van de bevestigingsschroeven van de toiletpot en zelfs een schroefje in het plafond erboven ook een potentiaalverschil laten zien van 4 volt met de waterleiding. Er lijkt dus wel degelijk spanning op de bewapening te staan. En omdat de hele buurt dit probleem heeft, zal het misschien wel met de grond te maken hebben (?)
Overigens zijn mensen van de woningbouwvereniging vandaag komen meten of de aarde van mijn woning in orde is. Mijn vrouw heeft hen horen zeggen dat die goed is. Het is jammer dat ikzelf niet thuis was. Wellicht zullen ze heel binnenkort wel weer langskomen om verder te zoeken. Het blijft spannend. Graag zou ik ze de oorzaak willen aanleveren op een presenteerblaatje - het zou dan snel verholpen kunnen zijn, maar het blijft mistig ... :cry:
 

Red

  • #58
Zomaar een potentiaal verschil zegt niet veel. Ieder ongeaarde metalen lichaam, heeft een zeker potentiaal verschil met andere metalen lichamen. Ook een niet geaarde, niet gebruikte draad in een elektrobuis, kan door capacitieve/inductieve werking tot vervelend hoge spanningen leiden, die je wel degelijk goed voelt.

1) Hoeveel spanning meet je eingenlijk tussen de nul (blauw) van je voedingen (verlichting, WCD's, etc..) en de elektrische aarde van deze WCD's (van dezelfde groep) en;
2) hoeveel spanning meet je tussen deze nul en de zogenaamd geaarde waterleiding

Kijk uit met ohm meten, want als je het verkeerd doet blaas je je meter op (in een WCD).

Ik kan me haast niet voorstellen dat de woningen in de omgeving van invloed zijn, maar het kan wel. Ook al heb je een eigen aardpen, kan deze nog zijn doorverbonden met andere woningen en door fouten elders de aardspanning van je woning iets optillen. Je hebt dan echter wel een behoorlijke elektro techneut nodig, met de juiste apparatuur om dit goed na te meten.

Liefst een die zelf aardpennen slaat, die zou moeten weten hoe het zit, lijkt me. Ik weet eigenlijk niet op welk punt het energie bedrijf inbeeld komt, indien de aarde van meerdere woningenmet elkaar is door verbonden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #59
Een energie bedrijf komt niet in beeld behalve als je een TN-c-s stelsel afneemt wat bij woningen eigenlijk nooit voorkomt.
De aarde is eigen verantwoordelijkheid ook bij een gekoppeld gemeenschappelijk aardnet, dus die van de verhuurder in dit geval.

In eerste instantie zou ik gewoon ergens in huis de wapening van de etagevloer opkappen en deze aan aarde leggen,Dan ben jij iig je potentiaal verschil kwijt.
 

Dvis

  • #60
Red schreef:
1) Hoeveel spanning meet je eigenlijk tussen de nul (blauw) van je voedingen (verlichting, WCD's, etc..) en de elektrische aarde van deze WCD's (van dezelfde groep) en;
2) hoeveel spanning meet je tussen deze nul en de zogenaamd geaarde waterleiding
Ik heb het even opgemeten. Ten eerste staat er tussen de fase en de nul 222/221 volt. Dit schommelt een beetje. Tussen de nul en de elektrische aarde van de zelfde groep: 0 volt. Ten slotte tussen de nul en de waterleiding: 0 volt.
Betekent dit dat dit goed is?

De bewapening bloothakken en aan aarde leggen zal wellicht wat opleveren, maar dat doet de draad tussen de put en de waterleiding nu ook al. Ik zie het als symtoombestreiding, niet als een oplossing van het (gevaarlijke?) probleem, dus ik durf dit op dit moment nog niet te doen. Maar als de woningbouwvereniging mij gaat vertellen dat een beetje potentiaalverschil normaal is, dan ga ik daar zeker toe over.
Red schreef:
Zomaar een potentiaal verschil zegt niet veel. Ieder ongeaarde metalen lichaam, heeft een zeker potentiaal verschil met andere metalen lichamen. Ook een niet geaarde, niet gebruikte draad in een elektrobuis, kan door capacitieve/inductieve werking tot vervelend hoge spanningen leiden, die je wel degelijk goed voelt.
Betekent dit dat de stroom die ik voel eigenlijk normaal is?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu