Opbouw dimmer staat onder stroom??

Robert J

  • #1
Wij hebben een opbouw dimmer om de verlichting boven de eetkamertafel te dimmen.
Wanneer we de verlichting inschakelen (sterkste verlichting stand) en je legt je oor tegen de dimmer dan hoor je zachtjes stroom lopen.
Hoe meer je het licht dimt des te harder je de stroom hoort lopen.

Wanneer je de ronde dimknop van de dimmer aftrekt zie je een metalen 6-hoekig plaatje zitten waar in het midden, het steeltje waarop de dimknop zit, doorheen komt. op dat 6 hoekig metalen plaatjes staat ook stroom wanneer de verlichting aan staat. Op het metalen steeltje staat geen stroom.

Dit lijkt mij niet normaal, wel?
wat moet ik hieraan doen?

Groet Robert Jan
 

@$T

  • #2
Het zoemen is meestal het geval bij goedkope=slechte dimmers. Dat er spanning op het plaatje staat is wel een vraag waard.Heb je dit gemeten met een spanningzoeker/schroevendraaier? Dat zijn beslist onbetrouwbare meetinstrumenten dus of er werkelijk spanning op staat is dan de vraag.
 

Robert J

  • #3
Ja ik heb het gemeten met een spanningsschroevendraaier (van Wera).

maar wat moet ik eraan doen, moet ik er überhaupt iets aan doen?
 

@$T

  • #4
Probeer ergens een universeelmeter of duspol te lenen. Als je dan nog spanning meet tussen dat plaatje en de nul dan is er wel wat aan de hand. Maar een spanningzoeker reageert al op een heel lage (inductie)spanning dus daar weet je niets mee. De nul zul je uit dezelfde groep moeten halen. Zit er een WCD in de buurt dan kun je die gebruiken(de blauawe draad) Anders zul je de blauwe draad van de lamp moeten gebruiken. Maaik denk dat er niets aan de hand is en dat je spanningzoeker een beetje inductiespanning meet van de spoel die in de dimmer zit. Deze is ook de oorzaak van het brommen.
 

Robert J

  • #5
Oké hartelijk bedankt, ik ga rondvragen of iemand zo'n meter heeft en dan ga ik even opnieuw meten. maar waarschijnlijk heb je gelijk dat er niet aan de hand is!! hoef ik me in iedergeval niet gelijk zorgen te maken :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu