Ombouw bad van gasbetonblokken.

Harmen B

  • #1
Nog even een vraag over de ombouw van het bad. Het is mijn bedoeling om dit van gasbetonblokken te maken.

Als ik op een badkamersite kijk kom ik de volgende badombouw tegen.



Op deze manier was het ook mijn bedoeling om de ombouw te maken. Dus de blokken verticaal.

Alleen hoe komt het met de verlijming aan de vloer en de muren. Je leest heel vaak dat de eerste rij gasbetonblokken in een kunststof profiel moeten liggen of als de vloer ongelijk is in cement met folie. Maar als de blokken verticaal staan heb je niet echt een eerste rij (de eerste rij is de hele muur).

Ik dacht aan een houten balk aan de binnenkant van de muur op de vloer. Hier tegenaan dus de blokken (zodat je de muur niet naar binnen kan trappen). Tussen de vloer en de blokken cement, zodat de blokken nog makkelijk te stellen zijn. En de blokken gewoon rechtstreeks op de muur lijmen. Dit moet, bij een complete muur, altijd met veerankers omdat anders de muur kan gaan scheuren (als ik het goed begrijp). Maar ik heb nu natuurlijk maar 1 blok dus gewoon aan de muur lijmen dacht ik. Of kan dit echt niet? Wie weet dit?

Wat heeft de folie die tussen de vloer en het cement komt voor functie? en hoe komt dat folie vast aan de vloer?

Als de folie niet vast zit op de vloer dan staat de muur toch los op de folie?

Zoals je ziet veel vragen.
Misschien heeft iemand een antwoord.
 

Arie

  • #2
Hallo,

Ik zal een poging doen je vragen te beantwoorden.

De gasbetonblokken mag je niet vast op andere materialen verlijmen, omdat het een andere werking heeft en dan zou kunnen gaan scheuren.
Je moet dus ook het eerste blok op circa 1 a 2 cm van de muur bevestigen mbv veerankers. De kier die dan ontstaat kun je dichtpurren.

De folie op de vloer is in zo'n geval er dan ook voor om te zorgen dat de blokken niet hechten met de grond. Daarom worden ze vaak in een U-profielgezet, die zet je vast op de vloer dan de blokken erin zetten en niet aan de vloer lijmen. Wel de blokken onderling lijmen. De blokken kunnen dan wel zijwaarts werken.

Dus je idee van de balk erachter is ook goed als je maar zorgt dat je de blokken niet vast aan de vloer lijmt.

Succes,
 

Harmen B

  • #3
Oke, de blokken komen dan dus alleen maar vast aan de muur met behulp van de veerankers. Voor de rest "zweeft" de muur als het ware??
In mijn geval met de folie, zit de muur vast aan de folie en de folie ligt los op de grond?

Ik wil ook wel een U-profiel gebruiken alleen hoe komt het dan met het tegelen? De rand van het U-profiel zit dan toch dwars. Dan moet je toch weer apart stucen??
 

Arie

  • #4
Ja, muur moet uit kunnen zetten.
Je idee over de balk achter de muur lijkt mij de mooiste oplossing. Folie op de vloer is niet nodig als geen vloer meer gaat storten of egaliseren

Hoe te tegelen met een u-profiel weet ik zo geen antwoord op,
mischien dat iemand anders daar op kan reageren.

Succes.
 

IJsselstein

  • #5
Ik zit ook met dit probleem. Meerdere keren heb ik gelezen dat zo'n gasbeton muur moet kunnen werken. Niet vast aan de vloer en niet vast aan de muur. Maar uiteindelijk wordt zo'n muurtje toch opgesloten in het tegelwerk en valt er niet zoveel meer te werken? Toch? Hooguit is er werking mogelijk in de kitvoeg, maar die is dan niet breder dan 3mm. Waarom moet zo'n muurtje dan toch 1 a 2 cm vanaf de zijwand staan?

In ons geval zet ik twee muurtjes om de doucheruimte heen, aan één zijde vast aan de wand, 190 hoog. In de muurtjes een knik van zo'n 45 graden. Als die niet aan de vloer vast mogen zitten staat zo'n muurtje toch gewoon los...? Een bouwvakker vertelde mij dat ik juist in de bestaande vloer een gleuf (bijv. 1 cm diep) moet hakken en daar het muurtje vast inzetten... Dus nog iets vaster dan vast..

Gerard
 

Arie

  • #6
Hallo,

Het is niet alleen het muurtje zelf dat moet werken, maar ook de verschillende materialen tegen elkaar.
Dus als je blokken tegen een stenen muur staan werkt dat anders en gaat de verbinding scheuren en staat de muur alsnog los.

Sleuf in de grond maken kan ook, maar daarin vast zetten, zou ik dan weer niet doen. Ik heb ook weleens gehoord dat ze de muur vastzetten in de stortvloer, zonder problemen achteraf, maar het hoort niet :?

En met de 45gr hoek, die zou ik wel vastzetten in een U-profiel of iets dergelijks.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu