Advies bij vervangen voorzetwand bad en ombouw toilet badkmr

Juul..

 • #1
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs een lekkage gehad waardoor de gehele tegelvloer opnieuw gelegd moet worden. De tegelvloer was gelijmd over een oude vloer, en door het vocht is de lijmlaag losgelaten. Om de lekkage op te lossen heb ik ook de voorzetwand van het bad af moeten breken. Dit weekend merkte ik ineens dat de tegels die tegen de ombouw van het inbouwreservoir van het toilet zitten ook los laten. Deze ombouw is van hout gemaakt, en heeft zich door de lekkage lekker vol kunnen zuigen met vocht.

Ik heb hierover enkele vragen.

1. Ik wil nu de gehele ombouw van het inbouwreservoir afbreken en deze met cellenbeton opnieuw opbouwen. Dat lijkt mij de betere keuze in de badkamer. Ik ga hierdoor wel het wandje wat dikker maken. Kom ik dan nog toe met mijn afvoer en de draadeinden van het toilet, of zijn daar hulpmiddelen voor?

2. Tevens vind ik de aansluiting van de waterleiding op het inbouwreservoir er een beetje beun-achtig uitzien, en deze leiding is ook nat van de condens. Wat vinden de experts hiervan? Moet ik deze opnieuw aansluiten of isoleren? Of vinden jullie dat ik, nu ik het zaakje toch open heb liggen, beter het hele inbouwreservoir kan vervangen? Deze is door de vorige bewoners geplaatst, volgens mij ongeveer 8 jaar geleden.3. Ik vind de ondersteuning van mijn bad (waar we ook in douchen) erg vreemd. De poten laten geen ruimte over voor een cellenbeton voorzetwandje + tegel en lijm (wat al gauw >6cm is). Ik zal in het wandje ter plaatse van de poten een uitsparing moeten laten die ik af kan smeren met metselmortel of iets dergelijks. Waar de nieuwe bedieningsknop van het bad komt zal ik het wandje op de een of andere manier iets dunner moeten maken, omdat daar nauwelijks ruimte voor is. Hoe wordt hier normaliter mee omgegaan? Hoe zorg ik voor stevigheid als ik het wandje op 2 plekken volledig onderbreek om ruimte te houden voor de poten?Mijn gevoel zegt dat het allemaal té goedkoop gemaakt is. Ook te merken aan de kranen, die ik allemaal al vervangen heb sinds wij er wonen (±2 jaar). Idealiter zou ik er een nieuw inbouwreservoir en een nieuw bad in zetten, maar dat laat het budget niet toe. Ik hoop daarom hier nog wat waardevol advies mee te pikken. Alvast bedankt voor de reacties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Voor het toilet, heb je een nieuw aansluitset nodig (aan en afvoer)
  Meestal kun je de draadeindes een stuk uitdraaien.

  Maar als het reservoir al 8 jaar oud is, en van een doehetzelf merk, dan zou ik het geheel vervangen voor een goed merk.

  Voor het bad kun je misschien ook een wedi plaat gebruiken, om de voorzetwand te maken, dat gebeurd wel vaker als er weinig ruimte is.
  Wel een plaat van 2 cm dik gebruiken.

  Ik weet niet of je de verzekering ingeschakeld hebt, want dan wordt de schade vergoed bij een lekkage.
   

  Roykes

  • #3
  De aansluiting van het reservoir kan idd netter, maar opzich is hier niets mis mee.

  het reservoir laten zitten, aan het kraantje te zien is het een geberit. zijn nog genoeg onderdelen voor en is kwalitatief gewoon het beste wat er te krijgen is.

  Voor de rest wat peter ook zegt, nieuwe aansluitset + isolatie mat. de draadeindjes kun je er wel uitdraaien, mochten ze nog te kort zijn dan gewoon langere draadeindjes gebruiken.

  wat je ook moet checken is of je bevestigings pennen van je bedieningspaneel nog lang genoeg zijn. anders deze ook vervangen.

  Sluit je nog wel even de overloop van je bad aan?

  oja mocht je je reservoir er toch uit slopen. stuur mij dan een pb :wink:
   

  Juul..

  • #4
  Bedankt voor de reacties. Dan denk ik dat ik het reservoir lekker laat zitten, dat doe ik het liefst :) moet ik de koperen waterleiding nog isoleren omdat er condens opzit, of maakt dat niet uit als straks alles weer dicht is?

  Wat betreft de overloop, ik moet die hele set nog vervangen omdat dit kapot is. En die Wedi platen is wel een goed plan, die kende ik nog niet! scheelt een hoop ruimte ten opzichte van een muurtje metselen met cellenbeton.

  Ik heb het bedieningspaneel al eens losgehaald, daar is nog ruimte over dus dat komt goed. Dan ga ik opzoek naar een nieuwe aansluitset & isolatiemat.
   

  Juul..

  • #5
  Ik heb nog een vraag over de isolatiemat en aansluitset die ik nodig heb. Zijn deze universeel te gebruiken? Ik heb een sphinx toilet en een geberit inbouwreservoir, maar ik ben er niet zeker van welke aansluitset en isolatiemat ik nu moet kopen. De isolatiemat kun je (denk ik) wel op maat knippen? Dat zou dus universeel zijn. Wat betreft de aansluitset ben ik niet zeker...
   

  RV50

  • #6
  Hallo Juul,

  Isolatiematje gaat wel passen, inderdaad na montage even netjes op maat snijden.

  Afhankelijk van het type Sphinx pot en de dikte van je wand heb je of een standaard 18,5 cm aansluitsetje nodig bijvoorbeeld deze of een verlengde aansluitset.

  Dit kun je vooraf ook even meten door de diepte in de afvoer (de insteekdiepte) tot en met de wand(tegel) en de lengte op te meten die je nodig hebt om de manchet over de afvoer in de pot te schuiven t/m achterzijde pot en dit bij elkaar op te tellen. Je hebt dus een set nodig die voldoende lang is om de aansluitingen vervolgens op maat te kunnen maken.
   

  Juul..

  • #7
  Nog een laatste vraag over dit onderwerp. Afgelopen weekend het toilet gedemonteerd en een nieuwe ombouw gemaakt, due wordt volgende week betegeld. Nu ben ik aan het zoeken naar een aansluitset en een isolatiemat, maar ik begin ook te twijfelen of ik niet de rubbers die in het reservoir zitten zou moeten vervangen? Dat zijn dus de rubbers waar de buizen van water aanvoer naar de pot en afvoer uit de pot ingestoken worden. Zie foto's. Is dit gebruikelijk, of onzin?

   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu