Nieuwe stoomoven laat de aardlekschakelaar springen

Christ

  • #1
Ik heb een nieuwe G...... geen reklame, maar een Duitse stoomoven ingebouwd, aansluitwaaarde 3,7Kw. Na inschakeling op 40% luchtvochtigheid blijft de oven aan, echter na inschakelen op 100% luchtvochtigheid springt de aardlekschakelaar uit. Het betreft een net opgeleverd nieuwbouwhuis, waar al vaker problemen met de aardlekschakelaar zijn geweest, al ging deze toen uit bij het langdurig laten branden van halogeenverlichting. Dit schijnt verholpen te zijn door een ander dikker-siliconensnoer en minder wattage aan lampjes te gebruiken. Nu heb ik naar het aansluitsnoer van de stoomoven gekeken en ik (interieurbouwer, dus geen elektricien!) denk dat dit te dun is. Het is plm. 1 - 1.50mm2 dik. Kan dit de oorzaak zijn van het telkens uitspringen van de aardlek bij het inschakelen van 100% luchtvochtigheid van de stoomoven?

Alvast bedankt voor eventuele tips en wat wel of niet te doen

Groet

Christ
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Neen, snoerdikte heeft er niets mee te maken of er loopt een lekstroom of je aardlek is defect.is het wel een aardlek die eruit gaat en geen aardlekautomaat?
 

Christ

  • #3
Hallo Headhunter,

Er zitten 3 van deze schakelaars naast elkaar in de groepenkast ( 2 tbv de keuken en 1 tbv douche/badkamer/trapopgang, dan zal het waarschijnlijk een aardlekschakelaar zijn welke eruit klapt?


Groet

Christ
 

Christ

  • #4
Sorry Headhunter, ik bedoel automaat
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Oven defect of niet juist aangesloten of een groter vermogen dan je nu vermeld.
Een groep is met 3680VA belastbaar je oven is 3700 VA dus eigenlijk al 20watt te zwaar voor een groep al zou dat hem niet doen uitvallen.

Dus geef eens wat meer info van die oven.Merk en type zou al makkelijk zijn.
 

Christ

  • #6
Hallo Headhunter,

Het is de Gaggenau ED220-130 stoomoven (gloednieuw apparaat-oud model)

Groet
 

Christ

  • #7
Sorry Headhunter, het is de ED220-221 ipv de 220-130, heb net even op het typeplaatje gekeken.

Groet

Christ
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
De ED220/221 is volgens de handleiding 2900 Watt, dus uitvallen op een te hoge stroom kan het niet zijn. Er staat bovendien nog eens extra vermeld dat hij op een 16 Ampere 230V aansluiting mag. Wel is er de mogelijkheid om aan te sluiten op een twee fasen 400 Volt aansluiting. Ik neem aan dat u de aansluitingen gecontroleerd heeft en hem niet per ongeluk voor 400 Volt heeft aangesloten?
 

Christ

  • #9
Hallo Krunnie,

Ik heb het apparaat niet zelf aangesloten, enkel geplaatst. Ik heb het aansluitsnoer wel losgehad en opnieuw aangesloten, daar er een stukje mantel was beschadigd en goed naar de aansluiting gekeken, waarbij er een koperen doorlusstripje tussen 2 aansluitingen zit, hier is de bruine draad op aangesloten. Ik weet niet of jij dit type kent, maar van boven naar beneden: Bruin, blauw, geel-groen.

Groet


Christ
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Met zo'n doorlusstripje waarbij de bruine fasedraad op beide aansluitingen van de oven komt is hij voor 230 Volt 16 Ampere aangesloten. Dat is dus correct.
 

Christ

  • #11
Hallo Headhunter en Krunnie,

Monteur is langsgeweest en het bleek dat er zich, door lange tijd niet gebruikt te zijn(?) condens had gevormd om het verwarmingselement waardoor de aardlek eruit sprong. De oven is zonder randaarde "warmgestookt", daarna de randaarde opnieuw aangesloten en de oven, c.q. de aardlekautomaat blijft nu functioneren.


Bedankt voor jullie beider advies

Groet

Christ
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu