Keuring na plaatsen nieuwe meterkast?

Eltek53

  • #1
Is het na het laten plaatsen van een nieuwe meterkast verplicht om de hele installatie te keuren?
De ene installateur zegt dat dat niet nodig is, bij de andere staat op de offerte 'exclusief E keuring', wat houdt die E keuring dan in?
(de oude installatie is 40 jaar geleden aangelegd volgens de toen geldende normen die zeker niet meer de huidige normen zijn, als dat allemaal aangepast moet worden wordt dat een gigantische klus in het oude huis, al is het bv maar het bijna onmogelijke aardedraden trekken naar nu niet geaarde contactdozen (destijds hoefden die niet geaard te zijn, nu zijn ze dat standaard wel).

Overigens wordt geadviseerd om de huidige hoofdzekering door de netbeheerder te laten aanpassen naar 3x 25A. Heeft die aanpassing dan wellicht keuringsconsequenties?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Niets is direct verplicht, de eigenaar is verantwoordelijk voor een deugdelijke installatie.Een keuring is een methode om dat aan te tonen.

Keuren doe je volgens de norm die gold ten tijde van aanleg tenzij anders afgesproken waarbij het nooit een lagere norm mag zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Is het niet zo dat na een ingrijpende wijziging de installatie in zijn geheel moet voldoen aan de laatste eisen?
In veel andere technische installaties is dat nl. wel het geval.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat staat wel.zo in de norm maar.wat is ingrijpend?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
De hele groepenkast vervangen lijkt mij best wel ingrijpend...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
In mijn optiek niet. Er zouden nog maar weinig groepenkasten worden vervangen als je dan altijd de gehele installatie up to date moet brengen.

Fikt er zo'n mooie wipschakelaar in een oude stoppenkast uit; tja dat wordt dan een renovatie a 4000 euro....
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
niet verplicht maar wel verstandig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Zolang er nergens staat hoeveel % ingrijpend is os het vervangen van de groepenkast niet ingrijpend genoeg.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
The headhunter schreef:
Dat staat wel.zo in de norm maar.wat is ingrijpend?
Bij ons in beveiliging staat het vervangen van de centrale (denk ongeveer gelijk met het vervangen van de meterkast) vrijwel altijd gelijk aan de rest ook aanpassen naar de hedendaagse norm.
Ik sprak laatst met een architect en die hield altijd aan dat zodra 30% van een systeem vervangen/aangepast wordt dan moet de rest ook aan de laatste eisen voldoen.
Daarnaast zijn veel zaken nu nog steeds hetzelfde als in 1983 dus naast wat aarddraad trekken en wat stopcontacten vervangen zal er niet heel veel verandert zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Dat blijven meningen, daarbij is een centrale het hart van een systeem en passen oudere systemen daar vaak helemaal niet meer op.

Sat een architect 30% aanhoud is mooi, het is en blijft een aanname, er staat nl niergens wat ingrijpend is.

Advies.is altijd upgraden naar de laatste norm , maar in beveiliging word dat geaccepteerd maar bij een groepenkast hoef je daar bij een particulier niet mee aan te komen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
In oudere edities van NPR5310 stond hier wel iets over geschreven.

Gesteld kan worden dat indien een aanzienlijk deel van de bestaande installatie moet worden vernieuwd de van kracht zijnde editie van toepassing is.
Hierbij moet dan worden gedacht aan het vervangen van de schakel- en verdeelinrichting, het vervangen van de leidingen, schakelaars, contactdozen of de aardingsvoorziening. Vaak zal hierbij ook een uitbreiding van de installatie worden uitgevoerd.

Samenvattend kan worden gesteld dat indien de werkzaamheden het karakter krijgen van het maken van een nieuwe installatie, de geldige editie van NEN 1010 dan van toepassing is.
Maarja dat is een praktijkrichtlijn, geen norm, dus in feite ook niet meer dan een mening. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
The headhunter schreef:
maar bij een groepenkast hoef je daar bij een particulier niet mee aan te komen.
Wellicht omdat iedereen denkt "ach joh wat zal het"?
Maar toch wel goed om de eindgebruiker er op te wijzen, immers jij bent de specialist en als er iets fout gaat dan ben jij verantwoordelijk en had jij de eindgebruiker er op moeten wijzen dat zijn installatie niet aan de hedendaagse eisen voldoet. (en dan volstaat een verwijzing in de algemene leveringsvoorwaarden met dat je alleen verantwoordelijk bent voor het werk dat je hebt geleverd meestal niet)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu