Nieuwe trafo overkapping

tweet

  • #1
Hallo,

De verlichting van mijn overkapping werkt niet meer. Ik heb 8 dimbare ledspotjes die aan/uit/dimmen via een afstandsbediening. Wij hebben het doorgemeten en de trafo blijkt stuk te zijn. Dezelfde trafo wordt ook niet meer verkocht. Nu had ik zelf al een nieuwe trafo gekocht maar dat bleek niet de goede te zijn. Weet iemand wat voor trafo ik wel moet kopen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Met deze informatie (geen??) zal niemand je dat kunnen vertellen.

Heb je misschien een foto van het typeplaatje van de oude transformator? En van de nieuwe zodat we even kunnen meekijken waar het fout gaat?

Kun je iets vertellen over de toegepaste spots? Zijn deze parallel aangesloten of in serie?

Heb je alleen een trafo/driver en de spots of zit daar nog een module tussen voor het dimmen met de afstandsbediening?

Hoe heb je eigenlijk vastgesteld dat de trafo kapot is?
 

tweet

  • #3
Sorry, vergeten de foto's toe te voegen. Ik weet niet of ze paralel of in serie aangesloten zijn. Het is een aluminium overkapping. Er zit een module voor de trafo voor het dimmen. Uit de remote control komt stroom en het lampje brand als ik op de afstandsbediening druk.

Het probleem met de gekochte trafo was gelijkspanning of wisselspanning. Ik had niet de goede.

20231125_142830.jpg 20231125_142900.jpg 20231125_145906.jpg 20231125_145926.jpg 1700920913017691286444920621800.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het oude is eigenlijk geen trafo, maar een constant current led driver. De specificaties hiervan zijn afhankelijk van de instellingen van de DIP-switches naast de aansluitingen. Bij jou staat 3, 5 en 6 aan, daarmee wordt het volgens de tabel een 700mA driver.

Deze wordt niet gedimd door een conventionele dimmer, maar door een pulsdrukker waar in jouw geval een draadloze module voor in de plaats is gekomen.

Je zoekt dus een dimbare 700mA constant current LED-driver van minimaal 32W (of misschien voldoet minder, als je de specificaties van de spots zou weten) welke geschikt is voor dimmen door middel van een pulsdrukker. Dit maakt het vinden van een geschikte vervanger niet zo evident vrees ik. Waarom bestel je niet dezelfde TCI 125421 driver? Of de opvolger daarvan, de TCI 126421 welke iets beter verkrijgbaar lijkt. Let wel op dat je de DIP-switches goed instelt voor een 700mA uitgangsstroom, mogelijk moet je bij de 126421 daar een andere combinatie voor gebruiken!

Ik hoop niet dat je al een AC transformator op de spots hebt aangesloten, zonder stroombegrenzing zou dat wel eens het einde van de spots kunnen betekenen.

Mijn eerdere vraag staat nog steeds: Hoe weet je zeker dat de driver kapot is? De spots zijn in serie aangesloten wat betekent dat één defecte spot er voor zorgt dat niets meer werkt. Heb je kunnen uitsluiten dat de rest van de componenten nog wel in orde is of is dit een gok??
 

tweet

  • #5
Bedankt voor de uitgebreide uitleg. Ik heb het verkeerde type denk ik ingevuld. De ac trafo heb ik niet aangesloten.

Als ik jou bericht lees dan denk ik dat het een gok is dat de trafo kapot is. Heb je een idee hoe ik kan uitsluiten dat de lampen niet kapot zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het simpelste is om het met minder spots uit te proberen.

Let wel dat je niet zomaar spots kunt loshalen van de verdeeldoosjes. Omdat alle spots in serie zijn aangesloten, moeten ongebruikte aansluitingen zijn doorverbonden. Dat is waarom je hier die korte rode lusjes aangesloten ziet:
IMG-20231125-WA0003_copy_600x800.jpg


Kun je beter in beeld brengen wat hier precies gebeurt?
IMG-20231125-WA0004_copy_600x450.jpg

Die 2 witte snoeren gaan naar de verdeeldoosjes. Van het ene snoer is de blauwe ader aangesloten, van het andere snoer de bruine, de overige 2 aders zijn in een stukje krimpkous met elkaar verbonden? Dat is logisch, aangezien het spul in serie aangesloten behoort te zijn.

Het simpelste om te testen is misschien om dit even los te halen, die doorverbinding in de krimpkous los te maken en beide snoeren één voor één aan te sluiten op de driver. Let wel op dat de polariteit van belang is (bruin +, blauw -). Met het ene snoer aangesloten zou je 2 werkende spots moeten hebben, mits er geen spot kapot is, met het andere snoer aangsloten zou je 6 werkende spots moeten hebben, mits er geen spot kapot is. Haal wel de spanning even volledig van de driver af (dus niet alleen uitschakelen met de afstandsbediening) voordat je het weer probeert. Als je bij géén van deze 2 tests licht krijgt dan is óf de driver kapot, óf je hebt minimaal 2 defecte spots, minimaal 1 op ieder verdeeldoosje maarja hoe groot acht je die kans...

Maar waarom ik vroeg om beter in beeld te brengen wat er op de vorige foto gebeurt...
IMG-20231125-WA0005_copy_600x800.jpg

Wat is dit? En zit dat nou ook op "SEC +" aangesloten?
 

tweet

  • #7
De draad op de laatste foto is de aarde draad. Die zit vast aan een schroef van de overkapping en zit inderdaad op de sec+ aangesloten. Ik ga het morgen testen. Ik ben erg benieuwd. Fijn dat je het zo duidelijk uitlegt :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik zou werkelijk niet weten wat die aardedraad daar doet...

Het is een SELV driver (dat staat er letterlijk op), de secundaire kant hiervan hoort niet met aarde verbonden te worden.
17009284458363175323901128093825_copy_1213x360.png


Maarja als het altijd zo heeft gezeten zal het ook niet jouw probleem verklaren.....
 

tweet

  • #9
Ik heb geen idee, dat wordt mij iets te technisch. Maar de verlichting heeft het altijd goed gedaan.
 

HenkL14

  • #10
Is die zwarte draad op de foto niet een antenne? Eén van de trafo's is met afstandsbediening toch? Is die draad niet aan ijzer gekoppeld voor beter ontvangst?
 

tweet

  • #11
Ik dacht dat het aarde was maar een antenne zou ook nog kunnen. Ik heb geen idee. Morgen maar eens uitproberen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
IMG-20231125-WA0006_copy_600x800.jpg

Dit is de draadloze ontvanger. Dus een antenne zal het niet zijn. :wink:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
Even over een hele andere boeg: Gebruik je toevallig iets van "slimme" verlichting in de woning zoals Hue of iets anders met Zigbee of Zwave ofzo?

In mijn reactie van 15:39 gaf ik aan dat het vinden van een 1 op 1 vervangende driver, dus een driver die de juiste specs heeft voor de verlichting én die samenwerkt met de huidige draadloze afstandsbediening, niet zo simpel zal zijn. Maar als je die laatste eis zou laten vallen en het op een andere manier zou willen bedienen dan zijn er wel meer opties. Een 700mA constant current driver compatible met Hue / Zigbee is bijvoorbeeld ook gewoon te vinden:
IMG-20231125-WA0007_copy_700x202.jpg


Misschien een kleine kans dat je zoiets gebruikt en op deze oplossing zit te wachten, maar ik kaart het toch maar even aan. Stel dat je er wel iets mee kunt is het toch zonde om geld uit te geven aan een nieuwe driver als je dan de kans laat liggen om deze verlichting op te nemen in een bestaand systeem? :wink:

(Uiteraard is het dan alsnog wel eerst zaak om zeker te weten dat de driver defect is en dat je het met een nieuwe driver oplost...)
 

tweet

  • #14
Dat was een mooie optie maar wij hebben helaas geen hue of zigbee. Wij hebben alleen een paar ledlampen van de action die ik met mijn telefoon kan bedienen. Maar daar zal ik hierbij niet zoveel aan hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Ik vraag mij af hoe die dimmer/remote dimt.
De Jolly driver is nl niet dimbaar via de voeding maar via een 1-10v ingang op de driver.
Dan vind ik de bedrading tussen dimmer en driver ook vreemd.
Ik zou verwachten voeding op de dimmer en uitgang van de dimmer op de driver alleen waarom zitten daar dan 2 snoeren aan?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Ik denk dat het zo werkt:
De witte ontvanger en de regeling krijgen beiden 230v
De uitgang van de draadloze ontvanger gaat naar de Push L ingang om de lampen in te schakelen.
Op de 0-10V ingang is niets aangesloten, de lampen gaan dan aan of uit, afhankelijk van de Push L ingang.
Met de dipswitches stel je het type led lampen in.

Probeer eens de 0-10 V ingang met als 2 seconden kort te sluiten, daarmee reset je de regeling.
 

tweet

  • #17
Ik heb net de draden los gehaald en beide snoeren apart getest. Ik krijg geen licht.

Wat bedoel je met:
Probeer eens de 0-10 V ingang met als 2 seconden kort te sluiten, daarmee reset je de regeling.

De ledlampen zijn 2,3w en 700ma

Ik heb nog voor andere leddrivers gekeken maar daar kan ik in totaal maar 2 snoeren op aansluiten ipv 3.

Ik ben ook geen fan van de afstandsbediening. Het voelt goedkoop aan, zou ik dit meteen eenvoudig kunnen vervangen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
tweet schreef:
Wat bedoel je met:
Probeer eens de 0-10 V ingang met als 2 seconden kort te sluiten, daarmee reset je de regeling
Dat staat op de sticker die op de regeling zit.
Bekijk je foto's maar eens goed, post #3, foto 1.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
tweet schreef:
Ik ben ook geen fan van de afstandsbediening. Het voelt goedkoop aan, zou ik dit meteen eenvoudig kunnen vervangen?
Ja er zijn natuurlijk ook wel andere opties. Waar denk je aan? Een conventionele drukknop of draaidimmer? Een nieuwe afstandsbediening die minder goedkoop aanvoelt? Iets wat werkt met een app op je telefoon?

Als je het draadloos wilt schakelen zou ik eens heel goed nadenken wat je nu en in de toekomst precies wenst. Je hebt blijkbaar al wifi lampen met een app op je telefoon, nu koop je hier iets nieuws voor, volgend jaar koop je een nieuwe keuken en laat je jezelf onderbouwverlichting met instelbare kleurtemperatuur en afstandsbediening aansmeren... En voordat je het weet heb je 4 verschillende systemen die allemaal langs elkaar werken.

Alle slimme verlichting die ik hier thuis heb is Zigbee, wel van verschillende merken, zodat ik het op één bridge kan koppelen. Ja dat kost soms wat planning, bijvoorbeeld toen ik een vitrinekast met LED-strips kocht en er standaard zo'n goedkope afstandsbediening bij zat. :wink: Ook voor de oplossing van een traprenovatiepartij voor de verlichting onder de treden heb ik vriendelijk bedankt. Maar nu heb ik wel mooi alles in één app, kan ik er scenes van maken etc.

Bevallen die wifi lampen waar je er nu een paar van in gebruik hebt? Je kunt je spots in de overkapping denk ik ook wel in diezelfde app krijgen als je daar blij van zou worden. Daar heb je dan wel andere spullen voor nodig dan wanneer het doel is om de bestaande driver 1 op 1 te vervangen.
 

tweet

  • #20
Ik ga deze week op google kijken wat de mogelijkheden zijn en wat het gaat kosten. Via een app is het makkelijkst voor ons maar ik wil er ook niet te veel aan uit gaan geven :)

@Ronny ik begrijp niet wat je bedoelt met de ingang 2 sec sluiten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu