Nieuwe spots op nieuwe groep, zonder andere apparaten knipperen soms!

L.vanBeek97

  • #1
Hallo forumleden,

Wij zijn bezig met de afronding van de verbouwing van onze benedenverdieping en onze nieuwe spots knipperen heel af en toe. Alles tegelijk, terwijl deze vanuit vier verschillende dimmers komen.
Met af en toe bedoel ik dat het bijv. een uur of meerdere uren goed gaat en dat dan ineens alles kortstondig een keer knippert/flikkert, paar seconde erna weer en dat zo'n 10 seconde lang.
De laatste keer was gisteravond rond 9:45 en rond 11.00 en 00.00

Recent is er een nieuwe groepenkast met extra groepen geïnstalleerd en er is één groep voor de woonkamer.
In de woonkamer is momenteel nog niks aangesloten, alleen 12 spots en twee buitenlampen op de achtergevel.
De nieuwe wandcontactdozen zijn geplaatst, maar niks is in gebruik aangezien we in het verfstadium zitten.
Als ik hier af en toe apparaten (muziek) op aansloot deden deze het zonder problemen.

Vanuit de groepenkast gaat er stroom naar drie verschillende centraaldozen en vanuit daar gaat er stroom naar 4 dimmers, met 3 spots per dimmer en stroom naar een normale schakelaar, voor de ledverlichting aan de buitengevel.

Iets gedetailleerder: kabels naar centraal doos 1. Van centraal doos 1 direct naar 2 en 3. Vanuit centraaldoos 1 naar dimmer 1 en vanuit daar naar 3 spots. Vanuit centraaldoos 2 naar dimmer 2 en vanuit daar naar 3 spots. Vanuit centraaldoos 3 naar dimmer 3 en die is doorgelust naar dimmer 4 en naar schakelaar voor buitenverlichting. Beide dimmers ook naar 3 spots. Spots zijn parallel geschakeld.

Alles buiten de groepenkast hebben wij zelf aangesloten. Mijn vader heeft een basis elektra ervaring vanuit school (lang geleden) en eerlijkgezegd was dit erg recht toe recht aan.

LED: inbouwspot, dimbaar en direct aan te sluiten op 230V zonder trafo. 5 Watt.
Dimmer: blauw merkje en uiterlijk, universele LED dimmer 0.3-200W
Oftewel: niks bijzonders (zie afbeeldingen):

Heeft iemand een idee waar dit aan kan liggen?
Had kort contact met de elektriciën die zei dat het waarschijnlijk geen los contact is en die zei dat het misschien vervuiling op de fase (???) kan zijn.
Graag wil ik kijken of hier iemand direct iets weet, zodat ik nog even drie weken op vakantie kan bakkeleien en daarna altijd nog kan besluiten de elektriciën langs te laten komen.

Alvast enorm bedankt!!

1693403271864.png


1693404036525.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ke simmers reageren op een tf signaal dat nog via het lichtnet verzonden word.

Signalen zijn bv: dag/nacht tarief, boiler inschakelen, straatverlichting, monumentenverlichting, spertijd, portiek verlichting.
Je zal zien dat er gedurende maximaal 24 seconden knipperingen zijn rond de hierboven beschreven momenten.
 

L.vanBeek97

  • #3
@The headhunter

bedankt voor je reactie! Dit kan dus een paar keer per dag zijn? Is hier iets aan te doen, buiten dit simpelweg te accepteren? Ik heb er wel meer rust mee als ik weet dat het hierdoor komt ipv door bijv. een fout in de installatie.
 

PimKlus

  • #4
Je zou een ontstoor condensator parallel aan de led lamp kunnen aansluiten. Zoek even op “led dimstabilisator” of “led ontstoringscondensator”. Niet duur en eenvoudig te testen.

Welk merk en type led lampen heb je? Goedkopere lampen zijn hier vaak gevoeliger voor.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Helpt niet bij Tf signalen, maar er is een goedkope oplossing: even wachten .TF sturing word uitgefaseerd en komt overal te vervallen.
 

L.vanBeek97

  • #6
@PimKlus het klinkt als een mooie oplossing, maar geloof headhunter eerlijkgezegd ook wel. Als het teminste komt door de Tf signalen. Het is een Led inbouw spot van de gelijknamige webshop. 28 piek p/st. en ze voelen erg degelijk. Zie onderstaande screenshot.

@The headhunter is dit dan bij iedereen die spots heeft i.c.m. spot dimmers? Tf signalen zijn toch overal? Ik wil best wachten als het wordt uitgefaseerd (hoe lang ongeveer?) en het niet schadelijk is voor de spots. Heb er in totaal 18 beneden (nog 6 in keuken, andere groep), dus toch een ruime 500 piek...

En ben je er vrij zeker van dat het dit probleem is en niet een ander probleem? Ik zou het eerlijkgezegd ook niet anders kunnen verklaren hoor! Zeker niet omdat het om alle spots i.c.m. 4 dimmers gaat, die tegelijk heel af en toe knipperen voor inderdaad een periode van zo'n 24 seconde. Mijn gevoel zei iets korter, maar zou best zoiets kunnen zijn.

1693426491038.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
De totale telegramtijd is 24 seconden.
Vanaf de startpuls bepaald de tijd welke functie actief word of word uitgeschakeld.
Positie 24 was strooialarm, dus die komt bijna nooit voor omdat deze niet meer gebruikt word.
Dus soms is een telegram alleen een start en 1 commando op 16 seconden, soms is het ook alle mogelijkheden.
Vaak worden alle in gebruikzijnde commando's bij elke transmissie herhaalt zodat ook na stroomuitval de ontvangers in de juiste atand staan.

Vooral de tijden die u noemt zijn typische TF momenten(23.00 daltarief) en 00.00 is dacht ik uitschakeling monumenten.

Het is de dimmer die het TF signaal niet juist uitfiltert en raar gaat doen.

Er zijn al veel gebieden waar het signaal weg is, even bij je netbeheerder kijken wanneer ze afschakelen.

Je kan het ook controleren: zet op 1 deel een schakelaar, als het goed is gaat het daar niet meer knipperen.
2e mogelijkheid: rond 20.30 gaay se straatverlichting aan, dan zou de verlichting dus ook moeten knipperen, 23.00 dal tarief ook en om 7.00 normaal tarief ook weer.

Het kan geen kwaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu