Nieuwe ketel met of zonder boiler?

Christ

  • #1
Beste klussers,

Wij zijn aan een nieuwe cv ketel toe, deze wordt gehuurd van de Fa.****
Nu is mijn vraag, gelet op de korte afstanden tussen ketel en de keuken/badkamer ( plm. 4meter ) is het nu zinvol om voor een ketel te kiezen met een ingebouwde boiler, of is het gelet op het gasverbruik, gunstiger om te kiezen voor een ketel zonder boilerfunctie.
Ik vroeg mij dit af omdat ik een recreatiewoning(kje) heb, welke een Nefit ketel heeft met boilerfunctie en deze aardig wat gas verbruikt (propaangas) ook al wordt deze enkel s`weekends bewoond, ik hoor tenminste de ketel dagelijks regelmatig aanslaan om de temeperatuur van het water in de boiler op peil te houden.
Wat is het verschil in gasverbruik/comfort?

Groet

Christ
 

Xr8

  • #2
Let bij de aanschaf van een nieuwe ketel op of deze wel omgebouwd/ stoken kan op propaangas. Dit kan nl niet bij elk toestel.

De ketel houd de boiler warm en dat verbruikt gas, echter met de nieuwe toestellen is deze functie uit te zetten op de branderautomaat. Makkelijker is echter een goede thermostaat te nemen waarop het warmwater uitgeschakeld kan worden, op het grootste deel van de ketels/thermostaten zit deze functie.

Als u een Nefit 2510 hebt dan slaat deze inderdaad om de haverklap aan voor warmwater, de draaiknop op ECO zetten kan ook helpen. Mijn buurvrouw heeft ook zo'n toestel en deze slaat zelfs bij 30 graden meerdere malen per uur aan, alleen voor warmwater.

Succes.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Voor een recreatiewoning zou ik geen boiler nemen,maar een tapspiraal.

U kunt bij aanschaf aangeven dat u op propaan stookt,dan kan de leverancier/installateur er rekening mee houden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Volgens mij zoekt de TS geen nieuwe ketel voor z'n recreatiewoning maar neemt hij deze als voorbeeld.

Misschien kan Christ dat even duidelijk aangeven?
 

Christ

  • #5
Hallo Ron 321,

Jij hebt het bij het juiste eind, ik zoek nl een ketel voor ons woonhuis en heb de Nefit als voorbeeld aangehaald. XR8 heeft het over de Eco stand voor de Nefit in m`n recreatie huisje, scheelt dit veel qua verbruik?

Maar nu terugkomend op m`n vraag waar het om de vervanging gaat, het is maar een klein huis(je) waarin wij wonen, inhoud is plm.160m3. er hangt nu een Vaillant VR ketel in, type heb ik niet bij de hand, welke capaciteit genoeg heeft, zoals gezegd is de afstand van ketel naar de keuken en badkamer gering.

Groet

Alex
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is een misverstand om aan te nemen dat een toestel met een boiler meer gas verbruikt. Toestellen zonder boiler houden vaak de warmtewisselaar op temperatuur alsook de platenwisselaar. Vaak ligt deze frequentie zo rond eenmaal per uur. Dit om snel warmwater te kunnen leveren. Dit kost ook gas. Als je de toestellen op dit vlak wilt vergelijken kun je dat doen aan de hand van de certificaten van gastec. Daarop staat het gebruiksrendement op tapwater. Je zult dan zien dat een toestel met boiler best een hoger gebruiksrendement kan hebben dan een zonder.

Een boiler in het toestel zorgt er voor dat je altijd gelijk warmwater hebt. Een boiler zorgt er daarnaast voor dat de ketel niet elke keer aanslaat bij het tappen van warmwater. Dat bespaart ook en scheelt start/stops voor de ketel en dus slijtage.

Ik ben zelf nogal voorstander van een ketel met een boilervat. Boilers zijn tegenwoordig erg goed geïsoleerd en de ketel slaat maar zelden aan voor tapwater als er geen gebruik is. Het geeft meer comfort en een rustig gedrag van het toestel. Ook kun je makkelijker op meerdere plaatsen tegelijk water tappen. Staat tegenover dat de aanschafprijs hoger ligt en de toestellen vaak wat meer ruimte innemen. Het is trouwens een investering voor een jaar of vijftien, dus staar je daar niet op blind, als je de financiele mogelijkheden hebt.
 

Christ

  • #7
Hallo Mn22,

Bedankt voor je reactie, de reden dat ik m`n vraag over verbruik op dit forum heb geplaatst is het feit dat ik vorig jaar naar het verbruik in m`n recreatiewoning heb gekeken, waar ik zoals gemeld enkel s`weekends en ook nog eens enkel overdag verblijf. Wij zijn daar aangesloten op een propaantank, wat ons plm. € 3,20 per m3 kost. Ik heb de ketel sinds afgelopen voorjaar enkel nog aan als ik daar aanwezig ben en heb gistermiddag gekeken wat het verbruik is gedurende de uren dat ik daar was. De ketel aangezet om 12.00 uur thermostaat op 20gr. binnen een half uur stond de thermostaat op 21.5gr. heb de ketel om 16.00 uur weer uitgezet, verbruik 1/3m3. Toen de ketel nog continu aanstond, met de thermostaat op 8gr. als er niemand aanwezig is, was het verbruik over het winterseizoen gemeten 150m3 = 600liter gas x €0,80. Een hoop geld voor een recreatieverblijf. Daarom onststond bij mij de vraag hoe dit in een woonhuis gaat, als wij de VR ketel gaan vervangen voor een nieuwe HR combiketel met boilerfunctie, wat verstandig is.

Groet

Alex
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
In het algemeen is het zo dat hoe groter de hoeveelheid warmwater is die wordt gebruikt, des te efficiënter een boilervat wordt ten opzichte van een toestel zonder boilervat.

Je kunt dus concluderen dat in een situatie waar slechts op enkele dagen per jaar warmwater wordt gebruikt een combiketel zonder boiler zuiniger zal zijn. Zoals bijvoorbeeld in een vakantiewoning het geval is. Dit gaat alleen op in het geval de comforstand uit staat. De warmtewisselaar mag niet steeds opgewarmd worden bij afwezigheid. Gevolg is wel dat de wachttijd veel langer wordt.

Bij een normaal bewoonde woning wordt meermaals per dag warm water getapt en is een redelijk snelle waterlevering gewenst. Een combiketel zonder boiler zal dan vaak op de comfortstand moeten staan om daaraan te voldoen. Bovendien neemt het aantal start en stops van het toestel toe als er meerdere malen per dag warmwater wordt gebruikt. Het uitzetten van de comfortstand levert dan ook steeds minder besparing op naarmate er op meerdere momenten warmwater wordt gevraagd. Elke vraag zorgt er immers voor dat het hele toestel evengoed op moet warmen. Zelfs bij een kleine vraag van warmwater.

Een ketel met boilervat kan een kleine vraag naar warmwater leveren uit voorraad, zonder de ketel op te warmen. Dit scheelt dus start en stops en dus verliezen. Bovendien heb je altijd snel warmwater en kun je vaak op meerdere plaatsen tegelijk warmwater tappen.

Wanneer je dus een normaal warmwaterverbruik hebt zou ik zeggen ga voor een boilervat. Meerverbruik zal te verwaarlozen zijn als daar al sprake van is. Ik heb zelf onlangs ook die afweging gemaakt en gekozen voor een boilervat. Nog geen moment spijt van gehad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu