Nieuwe CV ketel met openhaardfunctie

GJDSA

 • #1
Ik wil een nieuwe CV ketel aanschaffen, maar wil dan meteen het houtkachelprobleem oplossen.
Als de houtkachel in de woonkamer brandt, dan gaat de CV logischerwijze uit, omdat er geen warmtevraag meer is van de kamerthermostaat; dus wordt het op de bovenverdieping koud.

Er bestaan echter CV ketels met een zg. "openhaardfunctie" zodat bij inschakelen hiervan de ketel blijft doorstoken, maar dan wordt het dus te warm in de woonkamer.
Om niet elke keer de radiatorkranen dicht en weer open te moeten draaien dacht ik om dit op te lossen met thermostaatkranen op de radiatoren in de woonkamer..

Vraag: is dit mogelijk? of krijg ik dan weer andere problemen..
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
  Als de thermostaat in de zelfde ruimte hangt als de houtkachel ,heb je ook weinig aan thermostaat kranen . bij sommige ketels zou je een tweede thermostaat kunnen plaatsen. ook even informeren hoeveel radiators je min open moet houden.
   

  W en d

  • #3
  Dit is goed mogelijk,ik zou er dan wel een bypass bij maken,zodat je bij geen warmtevraag boven, nog wel doorstroming hebt over je cv systeem.
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Er zijn wat mogelijkheden, en veel hangt van de instalatie af.

  Deze 'openhaard' stand is trouwens een functie van de kamerthermostaat, opentherm thermostaten werken op meerdere fabrikanten CV ketels.

  Thermostaatkranen voor in de woonkamer kunnen volgens mij tot teleurstelling leiden. Ze werken niet zo heel nauwkeurig, ze hebben een heel gebied (van waarschijnlijk zo'n 5 graden) tussen 'kraan helemaal open' en 'kraan helemaal dicht'. Wilt u zonder houtkachel de kraan helemaal open, en blijft de ketel gewoon werken, dan moet het dus door de houtkachel flink warmer worden voor de radiatoren inderdaad afkoelen.

  Is het nu echt zoveel moeite de radiatorkranen in de woonkamer dicht te doen, bij gebruik van een 'openhaard' stand van de kamerthermostaat?

  Als er in de instalatie een plek te vinden is waar alle radiatoren in de kamer(s) met de houtkachel in één keer kunnen worden afgesloten, dan is het misschien een idee hier een afsluiter te plaatsen. Zelfde effect, maar minder radiatorkranen dicht te draaien.
  Dit kan dan misschien ook automatisch, er zijn zonesystemen in de handel die de instalatie in twee delen splitsen. Één deel voor bij de houtkachel, één deel voor alles zonder. Ieder deel krijgt zijn eigen kamerthermostaat, de tweede plaats je b.v. op de overloop van de slaapkamers, of in een studeerkamer die altijd wordt gebruikt. Electrische kleppen zorgen er voor dat het water alleen doorstroomt in het deel waar de kamerthermostaat warmte vraagt.

  Op sommige ketels kunnen twee kamerthermostaten aangesloten worden, één modulerend en één aan/uit. Je kunt overwegen in de woonkamer met houtkachel de modulerende thermostaat te hangen, en op de overloop of studeerkamer de aan/uit thermostaat die alleen hoog wordt gezet bij gebruik van de houtkachel. Als je zelf kunt zorgen dat kranen boven open staan en de kranen bij de houtkachel dicht, dan zijn er geen verdere eisen aan thermostaten en instalatie.

  Er zijn ook systemen met electronische radiatorthermostaten in de consumentenhandel, als die de ketel (liefst modulerend) kunnen aansturen kan dit ook een oplossing zijn. Bouw het wel zo dat u zelf nog goed begrijpt hoe het werkt, zodat u weet waar u zoeken moet als het dan eens niet werkt zoals u wilt. Van CV storingen worden weinig mensen vrolijk.

  Als er een situatie kan ontstaan dat alle handbediende en thermostatische kranen dicht staan, is bij de meeste ketels een bypass nodig. Pompen en verwarmen tegen een instalatie met alleen maar dichte kranen lukt de ketel niet.

  Succes
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu