Nieuwe cv-ketel aansluiten met Uponor 20

FSC

  • #1
Beste allen, hier een vraag over de diameter van de cv-leidingen bij het vernieuwen van mijn cv-ketel. Er hangt nu een Atag Blauwe Engel met 28 mm cv-leidingen. Deze wil ik vervangen voor een Intergas xtreme 36 met 22 mm aansluiting. (Lijken tegenwoordig bijna alle ketels te hebben). Aangezien ik geen buigijzer heb, wil ik dit met Uponor 20 aansluiten, dus vanaf de ketel 22mm naar Up20, verloop 22-28 naar het bestaande 28 mm leidingsysteem. Kan dat goed gaan? Moet de cv- pomp dan niet te hard werken? Krijg ik hierdoor rendementsverlies?
 

Kluskoppel

  • #2
Met Uponor 20 bedoel je een buis van 20x2,25 ? Ik denk dat dat te dun is. De wanddikte gaat er nog 2x af, dus de binnendiameter is dan maar 15,5mm.

Een stalen CV-buis is 22x1,2 zie ik, de binnendiameter is dan 19,4mm. Als je daar een Uponor tegenhanger van wil dan kom je al bij de 25x2,5 variant uit.

Komt nog bij dat de doorlaat van de koppelingen bij meerlagenbuis vaak een nog kleinere diameter heeft dan de buis zelf. En de buis/koppelingen zijn bij de grotere diameters ook best prijzig. Toch maar een buigijzer huren/lenen en uitvoeren in 22mm staal?

Zie ook eerdere discussie: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/afmetingen-van-kunststof-en-stalen-cv-buizen.83604/
 

FSC

  • #3
Bedankt voor uw reactie. Leek een makkelijk idee, maar gewoon met een buigijzer aan de gang toch beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu