Nieuwe installatie aanleggen met tekeningen

Barkmakker

  • #1
In mijn bouwval-gezocht project ben ik toe aan het compleet aanleggen van de elektrische installatie.
Ik zag het sticky-topic met een vragen-honger naar vragen over elektra, dus bij deze wat voer :mrgreen: ...
Ik heb wel een kennis die installateur is, maarja druk druk, dus ik zou hem graag een goed voorbereide tekening voorleggen. Hij wilde de door mijzelf aan te leggen installatie namelijk wel keuren. In het verleden heb ik al wel eens bestaande installatie flink uitgebreid, en alle basis-principes in acht nemend moet het goed komen. Toch heb ik nog wel wat vragen en misschien komen er nog wel wat spontane tips!
Alvast even twee tekeningen. Ik heb voorlopig alleen even de centraaldozen en de aansluitingen naar de wandcontactdozen aangegeven.
Verlichting komt over het algemeen onder de centraaldozen en schakelaars naast de deuren.



Het volgende is het idee:

groep 1 slaapkamer achter, trapportaal, verlichting wc beneden
groep 2 slaapkamer voor en eventuele uitbreiding in de toekomst naar opbouw
groep 3 badkamer
groep 4 cv en centrale ventilatiebox
groep 5 wasmachine
groep 6 wasdroger
groep 7 vaatwasser
groep 8 close-in boiler
groep 9 combi-oven
groep 10 keuken algemeen, koelkast, afzuiger
groep 11 beneden achterkamer
groep 12 beneden voorkamer, hal beneden, voordeurverlichting buiten
groep 13 schuur en tuinverlichting

Meterkast en groepenkast komen onder de trap.

* Ik begreep dat er naar de keuken onder de kookgelegenheid een (loze) perilex-aansluiting in 3/4 moet worden aangelegd? Moet deze dan ook bedraad zijn? Ik wil eigenlijk al wel de bedrading leggen en niet aansluiten in de meterkast , kan ik dan ook al een perilex-contact aanleggen, of moet er een dekseltje op?
* Verder: wat voor bedrading leg ik naar mijn schuur? 3 of 5 aderig?
In de hoofdzekeringkast zit nu maar 1 stop ingedraaid = 1 fase? Ik ga koken op gas en heb (nog) geen powertools nodig in de schuur. Voorlopig kan ik dan toch gewoon een vijf-aderige draad aanleggen naar de schuur, maar maar drie draden (blauw, bruin en geelgroen) aansluiten?
* Hoeveel wcd's mag je per centraaldoos / groep aansluiten? Is dat weergegeven in max wattage, of ook een max in de aantal aansluitingen?
* Ik wil overal dubbele wcd's plaatsen. Dat is dus in feite al doorlussen.Mag ik dan ook nog een keer naar een volgende wcd doorlussen? Ik meen dat je maar twee keer mag doorlussen, dus als ik van een dubbele wcd naar een andere dubbele wil (=drie keer) mag dit dus niet?
* Op de benedenverdieping heb ik één grote kamer. Ik wil die eigenlijk opsplitsen in twee groepen. Is dit overdone / aan te raden / juist niet mogelijk. Ik bedreep dat er in 1 ruimte niet twee groepen aanwezig mogen zijn, gaat dat hier ook op?

Dit waren even mijn vragen tot nu toe.
Ik hoop dat jullie je licht er even over willen laten schijnen!
Alvast bedankt, Mark
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In elke ruimte mogen zoveel groepen zijn als jij wilt.

Normaal probeer ik elke ruimte over 2 groepen te verdelen zodat bij een storing in een groep ik nog iets van licht houd in een ruimte.

De wandcontactdozen boven het aanrecht MOETEN over 2 groepen verdeelt.

Je mag een loze of bedrade leiding leggen naar de kookaansluiting, zelf weten ook het afwerken mag je zelf weten, dus deksel of perilex erop jouw keuze.

Een dubbele wcd onder 1 afdekraam is 1 aansluitpunt van 200VA.
Van een doorlussing is hier geen sprake, het word gezien als 1.
Vanaf dat punt mag je 1x doorlussen naar een wcd maar deze moet zich dan in hetzelfde vertikale vlak bevinden.

Elke groep mag maximaal 3600VA hebben, dat zijn 18 dubbele wcd-en.
Elk apparaat >2500Va is een eigen groep.
Aansluitpunten voor een apparaat hebben de waarde van dat apparaat.
Tel alle aansluitingen van een groep bij elkaar en je weet of er nog iets bij op kan. Blijf bij je optellingen rond de 3000Va max. dan houd je ca 700 watt rek in je groepen.

Naar de schuur direct 5x2,5mm² leggen en een 3x 2,5 of hoger.
Zo kan je nl zonder problemen licht en kracht gebruiken, doe je het met alleen 5x2,5 dan zal je als je daar kracht wilt hebben een onderverdeler moeten plaatsen voor de verlichting met alle selectiviteits problemen van dien.

In huidig bouwbesluit is een bijzondere bepaling voor de woonhuis ventilator, deze moet in de meterkast uit te schakelen zijn.
Dit is om te voorkomen dat bij een calamiteit de ventilator gevaarlijke stoffen de woning intrekken kan.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Aantal groepen is een beetje overdreven mi. Je hoeft echt niet elke kamer van een aparte groep te voorzien. Combineer bijv. de achterkamer beneden en de bovengelegen slaapkamers/badkamer. Scheelt ook weer een aardlekschakelaar (max 4 groepen op 1 ALS).
Verder dienen in de keuken wel 2 groepen voor algemeen gebruik aanwezig te zijn en tevens een 19mm leiding nabij het kooktoestel (hoeft niet bedraad te zijn).
Denk ook aan het centraal aardpunt in de badkamer, waarin alle metalen delen en leidingen vereffend dienen te worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Bijgevoegd nog een alternatief groepenplan met wat minder groepen:




Neem gelijk een groepen kast met een 4 polige hoofdschakelaar en drie 2 polige aardlekschakelaars. Zo ben je meteen voorbereid op de eventuele overgang naar 3 fase. Verdeel groepen voor verlichting over verschillende aardlekschakelaars.
 

Barkmakker

  • #5
Top! Bedankt voor de antwoorden en goeie tips!
En de tekening herverdeeld is helemaal super!
Dat verdelen van verlichting over de aardlekschakelaars kan ik doen door bv groep voor de boiler te combineren met een groep voor verlichting, etc...
Bedrading naar de schuur had ik zo nog niet aan gedacht!
* Ik meende alleen dat een badkamer apart moest, als dit niet hoeft alleen maar beter, scheelt weer een groep. Wat voor wcd's kan ik daar trouwens gebruiken? Gewoon standaard? Dit is de bedoeling: beide zijde van de spiegel een enkele wcd (welke hoogte?) en in een te plaatsen kast een dubbele wcd, tbv oplader tandenborstel etc... Achter de spiegel een lasdoos om evt. verlichting boven de spiegel op te kunnen schakelen. De potentiaalvereffening had ik aan gedacht, apart in een 16mm pijp 6mm2 aarddraad naar de rail in de groepenkast.
* Trouwens de waterleiding: die komt bij mij binnen en gaat na de watermeter via een verdeelblok over in alleen maar kunststof leidingen. Er is een aardpen aanwezig > moet ik op de waterleiding bij de watermeter (metaal) nu juist wel of niet een aarding maken? Zo ja / nee > moet ik de kraan in de keuken ook aarden?
* De verdeling van de wcd's boven het aanrecht over twee groepen, hoe moet ik me dat voorstellen? Er komt een L-blad met elke zijde 2x een wcd. Dan elke zijde een aparte groep?
* De uitschakeling van de ventilator: hoe ga ik dat bewerkstelligen? Ik wil zo'n grijs/blauwe I**o-box aanschaffen met randaardeaansluiting. Moet ik dan de wcd waar deze inzit schakelen in de meterkast? Dus: in de meterkast een lichtschakelaar met een zwarte draad naar alleen deze wcd?

Alvast bedankt, Mark.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
1 Badkamer hoeft niet apart, wel dien je voor de plaats van de wcd's en schakelaar rekening te houden met de badkamer zone indeling. De lasdoos tbv de verlichting plaats je beter boven de spiegel ipv erachter.
Een 16mm pijp met 6mm2 aarddraad naar de rail in de groepenkast wordt niet meer toegepast. Het aardpunt in de badkamer dien je met de aarddraad in de centraaldoos in de badkamer te verbinden.
2 Gas- en waterleidingen dienen bij binnenkomst in de meterkast geaard te worden, verdere kunststof leidingen kun je niet aarden.
3 Verdeling boven het aanrechtblad zoals je voorstelt is prima.
4 Schakelaar in de MK tbv ventilatie lijkt mij een goede oplossing, misschien kan Headhunter dit toelichten want dit voorschrift is mij (nog) onbekend.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Badkamer gewoon standaard wcd-en.Houd je echter wel aan de zone-indeling, wcd-en zijn alleen toegestaan in zone 3 en achter een aardlek van maximaal 30mA.

Potentiaal vereffening is gewoon de aarde van de centraaldoos naar het centraal aardpunt.
Alle vreemdgeleidende delen verbinden met 4mm² aan het centraal aardpunt.


PEX geleid niet, dus alleen de waterleiding bij binnenkomst vereffenen.

Boven het aanrecht de wcd-en verdelen over 2 groepen.Dat hoeven geen aparte groepen te zijn, dus 1 aansluitpunt dezelfde als de keuken verlichting.
De andere laat je vanaf de woonkamer komen.


Idd, gewoon een schakelaar vanaf de meterkast.
 

Lichtpunt

  • #8
Mocht je de doos tbv je spiegelverlichting in je badkamer boven de spiegel gaan plaatsen, pas dan een zgn. armatuurdoos van abb/haf toe, type Haf montagedoos 3101 5/8, deze zijn kleiner in omvang waardoor deze beter "verdwijnen achter" div.mooie lichtarmaturen ( geschikt voor de badkamer)
De standaardozen zijn groter. en zijn moeilijker "te verbergen"
 

Barkmakker

  • #9
Mooi! Duidelijke antwoorden en tips!
Hier kom ik zeker mee uit de voeten!

Bedankt, Mark
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu