Oud huis-nieuwe installatie-Centraaldozen-NEN1010-NPR5310

Rip-rip

  • #1
In ons huis uit 1915 gaan we heel de elektriciteitsvoorziening renoveren. Dat betekent dat alle bedrading al weg is en we nieuwe aan gaan leggen (oude bedrading was nog katoenomwonden in stalen buizen).

Nu is het blanco en beginnen we vanuit onze nieuwe meterkast en moeten we dus aan de huidige NEN1010 voldoen. Ik lees op veel plaatsen dat het centraaldozensysteem verplicht is, maar dat kan ik in de NEN nergens vinden. Als VOORBEELD wordt in de NPR5310 wel het centraaldozensysteem aangehaald, maar NPR5310 is niet de norm, het is een leidraad om aan de NEN te voldoen en duidelijk staat ook dat wat in de NPR genoemd wordt, andere mogelijkheden niet uitsluit.

Liever kies ik niet voor het centraaldozensysteem, aangezien we geen verlaagde plafonds willen (vanwege de balken) en alle kamers boven doorlopen tot het dak.

kan iemand mij vertellen waar uit de NEN1010 zou blijken dat centraaldozensysteem verplicht is, of dat er ook andere toegestane mogelijkheden zijn.

Alvast bedankt!

EDIT: op blad 4 van de NPR (wat gaat over centraaldozen), wordt ook geen bepaling uit de NEN aangehaald, wat op bijna alle andere bladen in de NPR wel het geval is.
 

Ltn.fazant

  • #2
Naar mijn inziens is het ook geen verplichting. er kan bijv. ook gebruik gemaakt worden van het p25 opbouwsysteem of t-dozensysteem.

alleen blijft wel de regel/norm dat iedere lasdoos bereikbaar moet blijven voor eventuele inspectie of storing.

het voordeel van centraaldozen is dat alle leidingen en lasdozen zijn weggewerkt. en in de andere voorbeelden er meestal zichtwerk overblijft.
dus vandaar dat er bijna altijd voor het centraaldoossysteem wordt gekozen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Persoonlijk zou ik in zo'n geval de lassen doen in een extra diepe inbouwdoos achter een schakelaar of contactdoos (of eventueel twee dozen naast elkaar). Op die manier heb je alles mooi weggewerkt en blijven de lassen bereikbaar.

Maar ik ben niet zo bekend met de Nederlandse normen en kan dus niet vertellen of dit hier is toegestaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Er is geen verplichting tot gebruik van een centraaldoos systeem.
In oudere woningen zit vaak een hoofdleiding systeem.

Je mag maken wat je wilt.
Zolang het systeem maar voldoet aan de nen1010.
 

Rip-rip

  • #5
In onze woning zit helemaal niets meer, dus moeten we idd aan de NEN1010 voldoen. Maar daar wringt m de schoen. Die heb ik wel en lees er ook wel in, maar het lijkt erop dat je, als je niet het centraaldozensysteem volgt, je bijna mag lassen wat je wilt, met een kleine beperking tot het aantal lassen wat je in een inbouwdoos mag doen en dat alles bereikbaar moet zijn?

begrijp ik dat zo goed? Of wil ik dat begrijpen omdat dat t leven wat makkelijker maakt :)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
En wat gedacht van alles dubbel geïsoleerd uitvoeren, alles voorzien van randaarde.Hele installatie achter minimaal 2aardleks, aparte eindgroepen voor verbruikers >2000wAlle inbouw leidingen eindigen in een inbouwdoos.
 

Rip-rip

  • #7
Uiteraard. Maar t ging me nu om het lassen en inrichten van de voorziening in de verschillende ruimtes
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Nou dat mag dus ook gewoon in opbouw uitgevoerd worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu