Vraag omtrent installatie nieuwe buitenlamp

Har84

  • #1
Hallo klussers,

Ik zit met het volgende vraagstuk en hoop dat jullie mij kunnen helpen/adviseren.

Sinds kort heb ik een buitenlamp (LEDschijnwerper met bewegingssensor) op de schakelaar in mijn tuinhokje geïnstalleerd. Voorheen zat hier een standaard buitenlamp die je met de schakelaar aan en uit kon zetten. Die oude lamp heb ik los gekoppeld (uiteraard eerst de stroom eraf gehaald) en de zwarte en blauwe draad bleven over. De nieuwe buitenlamp heeft blauw (nul), bruin (fase) en aardedraad.

Nu heb ik dmv een kroonsteentje het zwarte draad (schakel) op het bruine draad vd lamp gekoppeld, en de blauwe draad gekoppeld aan het andere blauwe draad. Het aardedraad is niet lang genoeg om aan te sluiten. De lamp werkt nu zoals het hoort, maar ik blijf met een aantal vragen zitten: Klopt de aansluiting nu en is het op een verantwoorde manier gedaan of moet het beslist anders? (ik twijfel namelijk of een kroonsteentje ''buiten'' wel mag). Is er een beter alternatief om deze draden aan elkaar te sluiten? En is het verplicht om de aardedraad aan te sluiten op de lamp?

Wanneer de schakelaar aan staat en de lamp dus ook en ik raak de zwarte draad (niet het koper, maar het zwarte omhulsel) aan met een spanningzoeker staat er stroom op. Als ik dit draad nu aanraak met mijn hand, betekent het dan dat ik een schok krijg? Ik heb geen zin om het te testen dus vraag ik het maar hier.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!

Met vriendelijke groet,

Harmen (een onervaren klusser)
IMG_20201115_164333.jpg
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, dit is zo absoluut niet verantwoord. Je bent verplicht de kabel verder aan te strippen, zodat de aardedraad ook aangesloten kan worden. De verbinding moet in een lasdoos geplaatst worden en ipv kroonsteen gebruik je bij voorkeur lasklemmen, die in dit geval ook geschikt voor soepele aders moeten zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Har84

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Je kunt ook de zwarte en blauwe draad even lang afknippen als de geel/groene draad.
Daarna Sxnder aangaf deze in een lasdoos plaatsen en daar op elkaar aansluiten met lasklemmen.
 
  • Like
Waarderingen: Har84

Har84

  • #4
Dank voor jullie snelle antwoord Sxnder en Ronny! Ik ga de draden idd even lang maken als de geelgroene draad zodat ik deze kan aansluiten in een lasdoos met lasklemmen. Het vervelende is dat de draad van de lamp erg kort is en het dus een krappe boel wordt. Hebben jullie eventueel hier een oplossing voor?

Ik vraag me nu wel af wat de gevolgen kunnen zijn van de huidige manier van aansluiten. En waarom lasklemmen ipv kroonsteentjes? zijn kroonsteentjes achterhaald? En klopt het dat ik nu een schok kan krijgen aangezien de spanningzoeker oplicht bij aanraking vd de zwarte draad (niet het koper).
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Je krijgt daar geen schok van, behalve als de zwarte draad toevallig vochtig is.
Een spanningzoeker kan door aanwezigheid van een stroomgeleidend metaal al
oplichten dus dat is niet zo vreemd.
De grijze kabel is in dit geval lang genoeg, je zou b.v. de lasdoos rechts van de muurdoorvoer
monteren en beide kabels aan de zijkant invoeren met wartels of doorvoertulen.
Een kroonsteen is vaak van mindere kwaliteit gemaakt en ook zijn klemverbindingen vaak beter
als een schroefverbinding. Een schroefverbinding kan wat losraken en klemverbindingen bljiven klemmen.
 
  • Like
Waarderingen: Har84

Har84

  • #6
Bedankt Ronny! Een duidelijk verhaal; ik ga ermee aan de slag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu