Nieuwe electrische installatie in Oud huis

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hallo, deze is voor de heren electriciëns (liefst alleen reacties van de echte vakmensen)

Wij hebben een oude (±1890) boerenhavezathe gekocht, althans de helft ervan. Daarin is in de loop van de tijd behoorlijk gesleuteld. De laatste versie van de electrische installatie was een centraaldozen-installatie boven een verlaagd plafond. De verlaagde plafonds hebben we er allemaal uitgesloopt en we zijn nu bezig met het aanleggen van een nieuwe electrische installatie. NU komt het probleem: omdat wij de prachtige eiken dakbalken in het zicht willen houden, is werken met ee centraaldozensysteem erg moeilijk. Ik doe het wel zoveel mogelijk, maar om in alle hoeken van de kamer te kunnen komen, zou je door die dakbalken moeten boren. Dat is voor ons geen optie. Nu kan ik ook wel de leidingen in de muren frezen. Omdat het echter nogal oude muren zijn die met kalkmortel zijn gemetseld, wil ik die muren niet doorzeven met sleuven. De MAKKELIJKSTE oplossing zou op veel plekken zijn: doorlussen volgens het normaaldozen-principe. Dus van centraaldoos naar 1e lasdoos, leidinkje naar beneden voor WCD, van lasdoos verder langs de muur naar volgende lasdoos, weer leidingkje naar beneden etc. Mag dat nog? Uiteraard rekening gehouden met de nominale belasting per groep? Het alternatief is vanuit een centraaldoos die aan een zijmuur is bevestigd voor iedere WCD een eigen pijpje leggen, dat wordt problemen, dat weet ik nu al.

Alvast hartelijk dank voor de hulp!

Groet'n,

Willy
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
De genoemde optie kan inderdaad worden toegepast. Let wel op dat indien er gelast moet worden in de dozen deze 50mm diep moeten zijn. Houd er verder rekening mee dat er maximaal 12 aansluitpunten op een groep mogen (bij uitbreiding max. 15). Een ander optie kan zijn om alle wcd's naar de kruipruimte te brengen en dan met kabel naar de meterkast en daar lasdozen plaatsen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
hmmm
Wel, de gehele electrische installatie in het huis moet worden vervangen. Uiteindelijk gaan we uitkomen op 17 groepen. Er is geen kruipruimte aanwezig. Is 50mm de normale diepte van een T-doosje zeg maar? Dan is alles nl. in orde.

Groet'n, Willy

:wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu