Nieuwe groepenindeling advies gevraagd

Gzsh

  • #1
Hoi allemaal,

Een tijd terug heb ik al een keer een vraag gesteld ivm plaatsing van een nieuwe keuken. Ik ben daarmee ontzettend geholpen. Zit nu eigenlijk in de afrondende fase en aan het begin van de klus.

Zou graag willen weten of onderstaande groepenverdeling zonder problemen kan worden doorgevoerd. Ik heb de oude groepenverdeling maar achterwege gelaten omdat het toch om de belasting van de nieuwe gaat.

1. Oven
2. Vaatwasser
3. Wasdroger
4. Boiler
5. Aanbouw eetkamer (tv, laptop, gourmet, fondue)
Berging (vriezer)
6. CV-ketel
Wasmachine
WCD / verlichting berging
7. Hal / toilet (verlichting)
1e etage verlichting (3 slaapkamers, badkamer)
2e etage verlichting (zolder)
Buitenlamp (voorzijde)
Keuken (losse apparatuur : afzuigkap, koelkast, verlichting 2x halo, senseo, waterkoker)
8. WCD woonkamer
WCD slaapkamers
Verlichting kelder
WCD kelder (incidenteel gebruikt)
WCD voorgevel (grasmaaier)

Ik heb de keukenapparatuur ingedeeld bij groep 7. Ik had deze eerst in gedachten bij groep 7 maar ben bang dat bij gelijktig gebruik van bijv friteuse in de keuken en gourmetpan in de woonkamer de belasting te hoog wordt. Maar als dat niet zo is en het probleemloos kan dan hoor ik dat graag. Dat scheelt dan namelijk het extra aanleggen van een voedingskabel naar de nieuwe keuken.

Ik hoop dat jullie mij een goed advies kunnen geven.

Bedankt alvast !!
 

Confidence

  • #2
Ik zou persoonlijk niet de WCD en het licht in de bijvoorbeeld niet over twee groepen verdelen. Is niet praktisch, praktische één groep naar de slaapkamer naar de centraaldoos en daar alles verdelen naar licht en WCD.

Verder zou ik algemene groepen verdelen over de aardlekt, zoals ik nu gauw zag zit alles in de reeks 5 tm 8 en dus onder één aardlek.
Ik zou hier een gedeelte onder groep 1 tm 4 zetten (dus groepje verwissellen).

Verder aanlsuit vermogen van de wasmachine? Is deze boven de 2kW dan een eigen groep.

Hoe groot is de boiler? Is dit nodig om deze op een eigen groep te zetten?
 

Gzsh

  • #3
@Confidence

Bedankt voor je reactie.
Ik heb de oude verdeling achterwege gelaten maar de groep van bijv de wasmachine blijft ongewijzigd ten opzichte van de oude situatie. Ook de verdeling van de verlichting en wcd van de slaapkamers is iets wat nu ook al bestaat. Dat laat ik maar ongewijzigd omdat ik hier geen problemen mee heb ondervonden.

Achter iedere 4 groepen zit een aardlekschakelaar. Ik kan de verdeling van de algemene groepen ook over 1 t/m 4 opnemen maar dan schuif ik gewoon tussen 1-4 en 5-8.

De boiler moet ik nog aanschaffen maar dat wordt naar alle verwachting eentje van 2500 W aansluitwaarde. Dus boven de 2kW.
Ik heb wel gezocht naar een boiler met 650 Watt aansluiting maar kom die jammer genoeg niet tegen in het jong gebruikte circuit.

Hoop dat het duidelijk is. Wacht reactie(s) af.
 

Fendtgek

  • #4
WCD boven aanrecht moeten over 2 groepen verdeeld zijn.
 

Gzsh

  • #5
@Fendtgek

Bedankt voor je bericht.
Ik heb net even gekeken maar in de oude situatie zitten alle wcd boven het blad + afzuigkap + verlichting op dezelfde groep aangesloten.
Ik zou dit wel kunnen wijzigen maar het probleem is dat groep 5 en 6 de electra in de aanbouw en berging voorziet. De aanbouw wordt nu woonkeuken en de electra daarvan splitsen betekent weer een aanpassing. Dat probeer ik nu te voorkomen door de aanbouw apart te houden van de keukenapparatuur. Daarom heb ik de keukenapparatuur op groep 7 erbij getekend omdat daar alleen verlichting op zit en niet veel vermogen vraagt. Ik krijg nu vanuit de kelder (groepenkast) vier leidingen die eerst opbouw en waar nodig ingefreesd worden voor
- oven
- vaatwasser
- boiler en
- keukenapparatuur.
In de berging komt dan met name de opbouw te liggen maar heb daar geen problemen mee. De boiler komt in de berging, de oven en vaatwasser gaan onder de keuken door over de vloer naar plaats van bestemming en de keukenapparatuur betekent infrezen voor wcd verlichting, wcd afzuigkap, wcd boven blad (2x dubbel) en onder keuken voor koelkast.

Ik begrijp dat een aantal dingen niet altijd geadviseerd worden maar het werkt nu al 10 jaar goed. Dat wil ik dan eigenlijk niet wijzigen.
Het gaat erom of de voorgestelde indeling kan en niet verder tot problemen kan leiden in de nieuwe situatie.

Thnx alvast.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Het hoeven geen 2 eigen groepen te zijn.
Je mag dus bijvoorbeeld 1 groep uit de centraaldoos van de keuken, en 1 groep uit een centraaldoos van een naastgelegen kamer.

Verder zou ik op elke verdieping de verlichting over 2 groepen verdelen.

Alles boven de 2000 watt op een eigen groep.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Wasmachine hoort op een aparte groep, is al heel erg lang zo...
 

Gzsh

  • #8
Bedankt voor de adviezen maar als ik de laatste lees dan betekent het volgens mij dat draden opnieuw getrokken (verdeeld) moeten worden naar een andere groep. Dat wordt bijna een heel nieuwe installatie aanleg toch ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Ik zou zeggen kijk wat haalbaar is, maar als je advies vraagt over een nieuwe groepen indelingen lijkt het me logisch dat deze aan de voorschriften voldoen. De aparte wasmachine groep is daar één van.
 

Gzsh

  • #10
@Sxnder

Ik begrijp dat helemaal en probeer daar ook rekening mee te houden.
De voorschriften zijn natuurlijk leidend. Het is alleen toch iets anders dan waar ik rekening mee had gehouden. En een probleem daarbij is dat vanuit de aanbouw/berging twee jaar terug alle electra op twee groepen is aangesloten en dat lijkt nu niet zo handig te zijn geweest. Het trekken van de draden ging toen niet echt gemakkelijk en alles zit hier dicht.

Maar is de indeling handig zoals hij nu staat - afgezien van de vereisten waar het dus niet aan voldoet ?
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #11
Je aanpassingen bevatten een paar hiaten, een aantal zijn er al genoemd.

Zo hoort een wasmachine, en dat is een geruim aantal jaren zo, een eigen groep te hebben. Dit had dus eigenlijk al geregeld moeten worden in de vorige verbouwing. ;)

Daarbij heb je wel netjes andere apparaten apart geschakeld, waarom dan gewoon het hele plan niet goed doen en goed uitvoeren? Het zou naar mijn mening een beetje half werk. Je verbouwing begint onderhand op een grote renovatie te lijken, hetzij in stappen, en daarmee ontkom je volgens mij niet aan het voldoen aan de huidige eisen.

Je vraagt om advies op een klus forum, je kan dan verwachten dat je advies krijgt zoals het uitgevoerd zou moeten en vereist is, en niet zoals het wellicht het beste uitkomt.

Vervelend genoeg kom je er nu achter dat er tijdens eerdere verbouwingen niet echt naar de wensen voor de toekomst is gekeken en naar het grotere plaatje waardoor je nu beroerd uitkomt. Wil je het goed hebben, en geen risico lopen, dan pas je het aan naar de huidige geldende eisen. Doe je het niet, dan werkt het misschien net zo goed, maar loop je kans dat je installatie niet conform norm is, kans dat je er ooit "last" mee krijgt is niet heel groot, maar als het zich voordoet, dan kunnen de gevolgen wel verstrekkend zijn, is denk ik iets om bewust en goed over na te denken.
 

Gzsh

  • #12
@Doe het lekker zelf

Bedankt voor je bericht.

De volgende verdeling gaat het nu worden :

1. Oven
2. Vaatwasser
3. Boiler
4. Keukenapparatuur
WCD bijkamer (computer)

5. WCD/verlichting aanbouw
CV-ketel
6. Wasmachine
7. Verlichting hal, toilet, 1e verdieping, 2e verdieping
Buitenlamp (2x)
WCD/Verlichting berging
8. WCD woonkamer
WCD slaapkamers
WCD/verlichting kelder

Groep 1 t/m 4 en Groep 5 t/m 8 hebben ieder eigen aardlekschakelaar

Nou, ik ben benieuwd of dit voor een huis uit 1969 met recente aanbouw en verplaatsing keuken het gaat redden met jullie positief advies ;-)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Ik mis nog de verdeling van de verlichting over beide aardlekschakelaars, wat al vermeld was. Als nu een aardfout in groep 5/8 plaatsvindt is je hele huis donker. Verder dienen de wcd's in de keuken over twee groepen verdeeld te worden (hoeven geen aparte groepen te zijn maar wel verdelen over min 2).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu