Nieuwe cv ketel/oude ketel

@klus

  • #1
We hadden voorheen een AWB verwarmingsketel awb thermomaster 2hr cw3

In plaats hiervoor nu een Intergas HRE 24/18 A van 17 kw.

We ondervinden erg veel problemen...intergas zelf zegt dat mogelijk voor een verkeerde ketel is gekozen. Te lage capaciteit.
Weet iemand hoeveel Kw de AWB is die ik boven omschreven heb?

Verder hebben we nog de vraag over een modulerende thermostaat die ol de nieuwe ketel aangesloten is. Regelmatig gaat de ketel branden op hoogste cv temperatuur terwijl de ingestelde waarde al ruim als temperatuur staat.
B.v. 19 ingesteld, gemeten 19.4 en de ketel gaat aan op 75 graden cv opwarmen tot 20.3 waar we dus niet om vragen. Vreemd dat de ketel aanslaat. Er is ook geen warm water getapt, dit ter aanvulling.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
De CW3 heeft 28 kW vermogen. Maar dat verschil zou je nu nog niet mogen merken. Als je nu al meer dan 17 kW nodig hebt zou de 28kW versie hartje winter ook te klein zijn geweest. Hoeveel kuub gas stook je gemiddeld? 17 kW komt overeen met bijna 2 kuub per uur, bij 28 kW vliegt er bijna 3 kuub per uur door de leiding.

Leg eens wat meer uit over de problemen. "we ondervinden erg veel problemen" is wel heel erg algemeen namelijk.

De modulerende thermostaat valt weinig over te zeggen zolang er niet meer bekend is over het type thermostaat, hoe hij aangesloten is en dergelijke. Dus info daarover zou zeer welkom zijn.
 

@klus

  • #3
We ondervinden veel geluidsoverlast. Fluitend geluid in de leidingen....stromingsgeluid en fluiten nadat warm water is getapt.

Volgens fabriek is dit te onderdrukken door pompsnelheid te verlagen en inderdaad minder geluid maar duurt heel lang. Tevens was de capaciteit van de ketel verhoogd van 70 procent naar 99 procent (17 kw). Maar dan veel gasverbruik op 24 uur.
Gisteren 8.5 kuub en dan staat de verwarming in de nacht op 15 graden. Gaat pas naar 20 om 17 uur tot 22 uur.
Weet niet of je hier iets mee kunt.

Thermostaat is thermosmart en modulerend aangesloten op de intergas ketel. De aansluiting zit wel goed.

Volgens thermosmart zelf koelt de ketel zichzelf af als hij verder nog aan -75 cv stand- staat op moment dat temperatuur bereikt is.
Lijkt me zeer vreemd. Koelen is uit zegt intergas ook.

Vaak gaat ketel voor bijwarmen van 1 graad ook gewoon in de hoogste stand draaien. Thermosmart heeft het maar telkens over het leerproces. Maar er verandert niets...of beter gezegd steeds meer overshoot op de instelling.

Ik vind het weinig moduleren. 1.3 graden boven ingestelde. Dan vervolgens terug tot 0.5 onder ingestelde. Begint op 40 graden en gaat dan juist als ingestelde bereikt is op max branden en opnieuw overschoot.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Zit er een AVDO in het leidingwerk? Dat is een overdrukventiel dat water rechtstreeks van de aanvoer naar retour stuurt wanneer er veel radiatoren (bijna) dicht staan. Als die er niet in staat kun je geluiden in het leidingwerk krijgen bij weinig vraag.

Verder zou ik zeggen, als dit ketel en thermostaat recentelijk als setje bij een installateur gekocht en door hem geinstalleerd zijn zou ik daar het probleem neerleggen. Tenslotte heb je een functie gekocht. Wanneer je losse componenten zonder functiegarantie hebt besteld is dat natuurlijk een ander verhaal.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Je hebt telkens contact gehad met Intergas, mijn aanname, maar waar is de installateur in dit verhaal?
Waarom lost die dit soort problemen niet voor je op?
 

@klus

  • #6
Nee geen ADVO in leidingwerk. Alle radiatoren staan open. Thermostaat is zelf aangekocht en aangesloten. Fabrikant probeert meestal te zeggen dat het zo hoort.
Inmiddels begrijp ik dat de installateur wel waterzijdig moeten komen inregelen en is er nog een discussie betreffende de capaciteit van de ketel. Nu 17 kw en was 28 kw.
Volgens intergas is de 28kw wel wat weinig om al het water te verwarmen in 11 radiatoren met een temperatuurverschil aanvoer - retour van 20 graden. Hij denkt dat geen goede Delta T mogelijk is zo.

Maar wat vinden jullie van de reactie van de Thermostaat dat de ketel nog bezig is op 75 graden max terwijl temperatuur al bereikt is.
En dat het daardoor gemeten 1.3 meer is?
En het feit dat deze een uur later juist een halve graad eronder zit. Begint dan beter modulerend op 40 graden maar gaat vreemd genoeg over op 75 graden en weer ruim over instelling.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Wie discussieert met wie over de ketelcapaciteit? Je hebt toch een functie gekocht, namelijk een warme woning om voor de televisie te zitten als er een elfstedentocht wordt uitgezonden? Bel de installateur en laat ze de ketel/radiatorzijdige problemen oplossen. Als dat allemaal werkt naar behoren kun je met de thermostaat fijnregelen. Je werkt nu net andersom. Je hebt een slecht werkende basisverwarming en probeert met een slimme thermostaat dat te sturen.
 

@klus

  • #8
Helemaal gelijk. Alleen twijfels of ze überhaupt een goede werking gaan afleveren.
Ze nemen het niet zo nauw met afstelling. Dus of ze het gaan zeggen dat de capaciteit te laag is weet ik niet.

Maar inderdaad tegen die tijd kijken wat thermostaat doet.

Maar toch even 1 vraag. Wat is normaal bij een modulerend systeem bij ingestelde temperatuur van b.v. 20 graden.
Hoeveel erboven of eronder is normaal?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Hangt van de ketelinstellingen af en de afmetingen van de radiatoren. Radiatoren met grote inhoud zullen ook na afschakelen nog veel warmte afgeven als de ketel al uitgeschakeld is. Convectoren zijn veel sneller koud en heb je zo'n overshoot effect veel minder.

Maar als je ketel nu constant op 75 graden aan het loeien is zou ik daar eerst wat aan (laten) doen. Je kunt nog zo'n goed regelsysteem hebben maar als de ketel zelf die niet beheerst kan leveren dan krijg je nooit een stabiele kamertemperatuur.
 

@klus

  • #10
En dit blijven loeien op 75 kan dat met een goede afstelling bereikt worden van de radiatoren. Delta T?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Nee, dat kan bereikt worden met een installateur die zijn werk goed oplevert. Het probleem is begonnen met de omwisseling van de ketel. Dan moet je daar ook de oplossing zoeken.
 

Ceeshobby

  • #12
Wie heeft deze ketel aanbevolen? Meestal kijk je wat het vermogen van de oude ketel is en zoek je een ketel die in de buurt komt. Tenzij het huis beter nageïsoleerd is, kan het vermogen lager zijn.
 

@klus

  • #13
Het zal wel komen omdat we huren. Alles moet goedkoop en het idee dat we met een mindere ketel hetzelfde moeten bereiken.
Ketel staat ook nog op 70 procent capaciteit.
Als ik deze vol open zet dan enorm veel geluid. De 17 kw halen we niet eens.
 

@klus

  • #14
Trouwens nog een vraag. Ketel staat op keteltemperatuur van 75 graden. Ik kan met een druk op de knop de actuele aanvoertemperatuur zien die er dan is. Dat is 67 graden.
 

@klus

  • #15
Iemand een idee waarom de 75 keteltemperatuur niet bereikt kan worden??
Ik vraag dit om een beetje houvast te hebben als monteur komt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #16
Lijkt mij alsof de ketel aan uit aangestuurd wordt of dat parameter E. Op 2 staat toestel gaat dan branden naar de max ingestelde aanvoertemperaguur
 

@klus

  • #17
Ketel moduleert wel maar brandt vaak veel te lang. Parameter E. staat gewoon op 1.
Ik heb even geprobeerd wat er gebeurt bij 1 graden opstoken. Dan begint de ketel op 40 graden cv modus.

Ze gaan nu eerst een warmteberekening maken van het huis. Dit zou op zijn vroegst pas tegen het einde van het jaar zijn.

We kijken zelf even voor een tussenoplossing. Welke reden kan het nog meer zijn dat wanneer de ketel op hoogste stand 75 graden de aanvoertemperatuur maar 67 graden haalt?

Om het stromingsgeluid flink te beperken hebben we de circulatiepomp flink terug gezet. Ik heb het idee dat je hierdoor wel fors meer gas verbruikt....zou dat kunnen?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #18
Indien mogelijk de cv inregelen als u instelbare kranen heeft of voet ventielen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Kijk ff op YouTube: instaltv waterzijdig inregelen.
Daar word uitgelegd hoe je dat kan doen.
Pas als dat goed is kan je ketel op de juiste manier de vraag van je thermostaat leveren.

Warmteverlies berekening maken is mooi, maar je kan ook gewoon kijken naar het geïnstalleerde vermogen aan radiatoren.

Als jij het vermogen dat geleverd moet worden beperkt kan dat idd meer gas verbruik hebben.
 

@klus

  • #20
Ok, de lagere pompsnelheid geeft dat een hoger gasverbruik? We hadden een fluit geluid in het systeem. Voor ern groot deel veroorzaakt door stromingsgeluid. Bij intergas staat pompsnelheid af fabriek op 80 procent. Zet ik de pompsnelheid op 45 procent dan hoor ik de geluiden bijna niet meer.
Maar als de temperatuur onder ingestelde waarde komt duurt het erg lang voordat de temperatuur weer bij is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu