Nieuwe badkamer in oude slaapkamer

Sonnema

 • #1
Ik ben bezig met de aanleg van een nieuwe badkamer in een ex-slaapkamer. De ruimte heeft de afmetingen 225 bij 217 cm. Op dit moment ligt er een houten planken vloer in. Na het het lezen van wat topics op dit forum ben ik nog niet helemaal zeker hoe ik de aanleg van de badkamer moet gaan realiseren.

Ik wil een betonnen vloer met vloerverwaring die ik via de c.v. die daar al via een radiator aanwezig is aanleggen. Daarnaast wil ik wel een designradiator.

Hoe kan ik het beste de vloer doen?
Na wat ik heb gelezen op het forum kan ik het beste zwaluwplaten op de vloer leggen. Moet dit dan over de bestaande plankenvloer of moet de plankenvloer er eerst uit en dan de zwaluwplaat op de balken leggen. Beneden de nieuwe badkamer komt een nieuwe keuken en daar is het plafond er momenteel uit. Ik kan dus vanuit de keuken de afvoer etc aanleggen.
Ook las ik over een kim band die langs de rand aangebracht moet worden. Deze band is voor het uitzetten van het beton toch? Ook voor eventuele lekage?
Het is trouwens nog niet helemaal zeker of er een douchebak in komt of dat ik ook het douchegedeelte ga betegelen. Waarschijnlijk een douchebak.

Om een wat duidelijker beeld te krijgen een foto van de kamer.

 

Fiesiekus

 • #2
Belangrijkste: is de vloerbalken geschikt voor een betonvloer? Dat moet je als eerste uitzoeken of door een deskundige laten bekijken!

De planken moeten eruit. Leidingen en afvoeren kan je door de nieuwe vloer heenprikken en boven het nieuwe keukenplafond laten lopen. Kimband is tegen lekkage, voor uitzetten kan je een tempex randje tegen de muren leggen hoewel uitzetting bij deze afmetingen gering is.

Hoe oud is dit huis?
 

Sonnema

 • #3
Bedankt voor de supersnelle reactie.

Het bouwjaar van het huis is rond 1940.

Binnenkort komt er een aannemer voor wat andere zaken. Ik zal hem gelijk vragen of de balken voldoende kunnen dragen voor een betonnen vloer. Bij deze wel een foto van de balken gezien vanuit de keuken. Foto is niet zo duidelijk maar het is de beste die ik momenteel heb.

 

Fiesiekus

 • #4
Stevige balken zo te zien? Afmetingen? H.o.h. afstand?
 

Sonnema

 • #5
De maten weet ik zo niet. Ben op dit moment ook niet aanwezig in deze woning. H.o.h. afstand bedoel je de afstand tussen de balken?

Ik ga er even vanuit dat de balken voldoende kunnen dragen. (Uiteraard zal ik het voor de zekerheid nog even bij de aannemer navragen.)

Dan kan ik dus de plankenvloer eruit halen. Tempex rand tegen de muren en daar weer een kim band tegenaan, of andersom? Zwaluwplaten over de balken leggen. Daar de gaten voor de afvoer etc. in maken. De kieren die bij deze afvoer etc vrij komen en de randen, moet ik die weer opvullen en zo ja waarmee?
De vloerverwarming kan ik de op de zwaluwplaten leggen en daar dan een betonlaag overheen storten?
 

Fiesiekus

 • #6
Vergeet die tempex maar, kimband is genoeg. Gaten opvullen met PUR. Aanleggen vloerverwarming heb ik geen ervaring mee, wacht even op andere beantwoorders.
 

Sonnema

 • #7
Ok. Super bedankt voor je medewerking!!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #8
Je doet toch eerst tempex?
Kimband komt toch pas in een later stadium of heb ik het nu helemaal mis?
 

Fiesiekus

 • #9
Wat je zou kunnen doen is het volgende:
Eerst de betonvloer storten en daarop de vloerverwarmingslangen leggen, en tegen de muren randisolatie aanbrengen (5mm dik).

Smeervloertje er overheen, en na het drogen de rand isolatie wegsnijden. Daarna op de aansluiting van wand en vloer een coating en kimband aanbrengen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #10
Ja, zoiets had ik ook in gedachten.
 

Fiesiekus

 • #11
Ben alleen bang dat betonlaag + zandcement-dekvloer samen behoorlijk dik en dus zwaar wordt. Misschien kan de slang in de beton geplaatst worden als er voldoende isolatie aan de onderzijde wordt aangebracht?
 

Sonnema

 • #12
Ja de isolatie lijkt mij ook belangrijk. De warmte moet uiteraard wel naar boven toe gaan. De isolatie moet ik dan gewoon onder de zwaluwplaten leggen? En wat voor vorm van isolatie is hier dan voor geschikt?
 

Chathanky

 • #13
Vloerverwarmingsleidingen bevestig je direct op de zwaluwstaartvloer. (haaks op de ribben)
Onder de vloer breng je een isolatielaag aan tussen de balken.
De vloer stort je met speciaal lichtgewichtbeton voor dit soort vloeren.
De vloer hoeft niet een heel dik pakket te worden.

De fabrikanten verstrekken verder alle benodigde informatie.
Hier heb je alvast docu van een van de fabrikanten, en die zullen niet veel afwijken van elkaar.
En hier heb je de constuctieve info.

Mocht je nog vragen hebben die niet in de info staat horen we het hier wel denk ik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #14
De planken moeten eruit.
Flauwekul, de planken mogen gewoon blijven liggen, een paar ventilatiegaten boren in de planken is voldoende.
Op goed berekende balken kan vrijwel altijd een zwaluwstaartvloer gemaakt worden, in geval van twijfel een bouwkundige raadplegen.
De vorige beantwoorder heeft het eventueel aanbrengen van vloerverwarming al omschreven.
 

Sonnema

 • #15
Heel erg bedankt. Ik ga de pdf-jes bestuderen. Zodra ik vragen heb zal ik ze uiteraard hier nog even stellen. Bedankt tot zo ver in ieder geval!
 

Sonnema

 • #16
Okay, de planken er wel of niet uit? Wat is precies de reden dat de planken er eventueel uit moeten? Is dat ventilatie? Ventilatie waarvan dan precies?

Wat voor isolatie materiaal moet er trouwens onder de zwaluwplaten komen?
 

Chathanky

 • #17
Jan schreef:
De planken moeten eruit.
Flauwekul, de planken mogen gewoon blijven liggen, een paar ventilatiegaten boren in de planken is voldoende.
Op goed berekende balken kan vrijwel altijd een zwaluwstaartvloer gemaakt worden, in geval van twijfel een bouwkundige raadplegen.
De vorige beantwoorder heeft het eventueel aanbrengen van vloerverwarming al omschreven.
Moeten is wel erg ver. Als je de hoogte niet kan missen omdat de vloer anders te hoog komt is dat wel de oplossing. Het scheelt vaak al 2 cm. en het scheelt ook in het gewicht.
 

Fiesiekus

 • #18
@Sonnema: Het beste breng je harde PIR/PUR-platen tussen de balken aan, dan verlies je geen hoogte. Als de planken eruit zijn, kan je ze van bovenaf aanbrengen en daarboven, op de balken, de zwaluwstaartplaten etc.
 

Michiel_H

 • #19
PIR/PUR-platen tussen balken aanbrengen is vrij lastig. Je moet dan wel erg nauwkeurig snijden. Steenwol kun je gewoon overmaats snijden en er tussen klemmen. Isoleert iets minder, maar dat is wel te overzien..
 

Sonnema

 • #20
Dan ga ik voor de steenwol isolatie.
Planken haal ik er ook uit. Bespaard toch weer een paar centimeter hoogte en is makkelijker met het verwerken van de leidingen/afvoeren.

Ik heb de maten van de balken ook even opgenomen.
De balken zelf zijn 18x6 cm. De afstand van balk tot balk is ±53 cm.
Is dit voldoende of voor de zekerheid toch even de aannemer vragen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu