Afvoeren nieuwe badkamer begane grond

Stephanf

 • #1
Goedemiddag allen,

In de nieuwe aanbouw op de begane grond komt ook een 2e badkamer. Ik ben nu zover om de afvoeren in de kruipruimte te gaan aanleggen.

Nu heb ik zelf het volgende bedacht waarbij ik een paar vraagjes over heb.

Ik wil dus de bestaande hoofdafvoer vanaf de bestaande wc doortrekken naar de nieuwe 2e wc in de nieuwe badkamer met een PVC110. Hierop wil ik een 3tal zij aftakkingen maken met Y-stukken van 110 naar 75 om uiteindelijk met 40 aan te sluiten op de aansluitingen van het bad de douchegoot en wastafel.

1e vraag is of ik de stap van 110 naar 75 naar 40 moet maken of kan ik net zo goed de 40 doortrekken naar de hoofleiding van 110. Het zijn allemaal maar korte afstanden. De langste is naar de wastafel van max 2meter denk ik.
2e vraag moet ik nog ergens een extra be/ontluchting maken in de nieuwe badkamer. Er zit een on/beluchting naar de bestaande badkamer op de 1e verdieping door naar het dak. De nieuw badkamer zit alleen daarachter. Mijn gevoel zegt dat dat niet voldoende is voor de nieuwe badkamer. Maar is dat ook zo?? en waar kan ik die dan het beste maken? Ik kan in de nieuwe badkamer niet door het dak naar boven.
3e vraag zou het nog verstandig zijn om in de nieuwe 110 bij de wc een doorspuitstuk te maken in de kruipruimte?
4e vraag. Doordat ik moet aansluiten op de bestaande leiding en de balkenbroodjes vloer met EPS dikker is als de bestaande vloer moet ik al een strook EPS wegzagen om de afvoeren kwijt te kunnen. Maar ik verwacht dus maar heel weinig tot geen afschot te kunnen creeeren in het nieuwe deel. Gaat dit voor problemen zorgen? Of hebben jullie hier nog tips voor?

Ter verduidelijking heb ik een afbeelding toegevoegd. Waarbij rood de bestaande afvoeren zijn en groen de uitbreiding is.

Hopend dat het een ander zo duidelijk is.

Groet,

Stephan

Riool badkamer.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Zover ik kan zien moet je wel een ontspanning maken door dat dak van die bad kamer.
Bad leiding moet minimaal 50 zijn.
Anders lees dit eens goed door: technisch-handboek-binnenriolering-nl.
 

ADDave

 • #3
Beluchtingsleiding is niet direct noodzakelijk. Je gebruikt namelijk ook de bestaande beluchting.

Heb de diameters en het leidingverloop een beetje aangepast. Maakt het wat makkelijker qua montage. Let erop bij het aansluiten op bestaand dat je het t stuk horizontaal maakt en 1 meter vanaf bestaande toilet. Het bestaande toilet mag niet bovenstrooms aangesloten worden.
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:

Stephanf

 • #4
Beide dank voor de reactie.

@ADDave Super duidelijk tekeningetje. Deze ga ik zeker gebruiken zo. Ik zou eventueel nog een extra beluchting kunnen maken in de kruipruimte bijvoorbeeld in een extra aftakking net voor de wc. Of gaat dit juist voor extra problemen zorgen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
als het kan trek de 110 dan door naar de tuin.
en zet er daar een ontstoppingsstuk op
krijg je problemen dan kan je er van buiten bij komen
 

Charel

 • #6
@Stephanf
Volgens mij gaat het probleemloos werken bij een installatie volgens uw tekening en redenering. Afstanden van minder dan 2 meter en per toestel apart aangesloten op 110 gaan ook voor bad en douche een vlotte afvoer verzekeren met leidingen van 40 mm.
Echter de tekening van @ADDave komt veel professioneler over en zal qua leidingdiameters beter voldoen aan technische richtlijnen. Ik zou daar ook wel overwegen om elk toestel apart aan te sluiten op de leiding van 110. Dat kan je dan in één stuk doen met een leiding van 50 of 40 waardoor je geen leiding van 75 mm nodig hebt.
Hoewel niet persé nodig kan een ontstoppingsstuk soms wel handig zijn.
 

ADDave

 • #7
Stephanf schreef:
Ik zou eventueel nog een extra beluchting kunnen maken in de kruipruimte
Dat kan zeker, maar niet noodzakelijk.
Je zit bovendien behoorlijk dicht op de dakrand dus vraag me af of dat überhaupt gaat lukken met het inplakken van de plakplaat op het dak

Echter ook mee oppassen als er een te openen raam grenst aan het dak van de aanbouw. Er kan een hoop stank uit een beluchtingskap komen. Niet echt fris als je de slaapkamer wil luchten bijvoorbeeld.
 

Stephanf

 • #8
Dank heren!

Zo gaan we het maken. Spullen bestellen en dan aankomende weekend ermee aan de gang.
 

Stephanf

 • #9
Goede voorbereiding is het halve werk. Vandaag mee bezig geweest en ging super.

Moet alleen nog iets bedenken om het pvc op te hangen. Staan nu paar paaltjes onder. Maar dat kan nog wel even wachten

20230930_164905.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Daar heb je wokkels voor en geplastificeerde gaatjes band er onder door te bevestigen
bevestigen in piepschuim - Google Zoeken

En hoe zit deze situatie is dit een 75mm aan sluiting dan zit ie te laag werkt de ontspanning niet.
Naamloos.jpg
 
Laatst bewerkt:

ADDave

 • #11
Scherp opgemerkt @Henk253 .
Het verloop moet altijd met de opening naar boven. Er moet lucht bij kunnen anders werkt het inderdaad niet goed.

Verder goed op het afschot letten wanneer je het definitief gaat ophangen. 5mm per meter afschot is voldoende
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Stephanf

 • #12
Moet zeggen dat hij niet helemaal bovenin zit omdat ik dat qua hoogte niet redden. Denk dat hij beetje halverwege zit. En vervolgens de verloop van 75 naar 40 ook weer halverwege.
Zou dat voldoende zijn?

Qua afschot zit het nu allemaal netjes.
 

Charel

 • #13
Het klopt dat zulke reductie theoretisch met de kleinste diameter naar boven moet zitten, maar als dat enkel voor één of twee aansluitingen van 40 mm is (douche en wastafel ?) dan zie ik in dit geval met een aansluiting op 110 mm en met zulke korte afstanden geen probleem.
Ik zou er niet van wakker liggen.
 

Stephanf

 • #14
Nog even een vraagje over pvc voor de badkamer.... voor het aansluiten van de wastafel ben uit de muur gekomen met een 90 graden bocht mof spie waarbij de spie vlak zit met de muur. Door mis communicatie met de tegelzetten krijg ik geen mof er overheen geschoven meer. Hoe kan ik nu het beste iets in de spie 40mm krijgen om de sifon aan te sluiten?

Alvast bedankt
 

Kaajee

 • #15
Kun je niet met een dremel-achtige tool het gat rond de afvoer buis ietsje groter slijpen, zodat er bijvoorbeeld wel een stukje 40mm buis op kan?
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Charel

 • #16
Ik zie ook geen andere mogelijkheid dan rondom die buis het gat in de tegeltjes en de muur wat te vergroten zodat je een mof over de buis kunt schuiven. Met een klein beiteltje lukt dat meestal redelijk goed.
Geen schrik hebben voor een wat uitgebrokkeld of te groot gat, je kan daar een rozet overheen zetten.
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #17
als er een sok om komt steekt deze er minimaal 3 cm er uit.
Je kan ook een reparatie sok in de bochtspie lijmen.
1705233163445.png
 

Stephanf

 • #18
@Henk253
De reparatiesok pas precies in de spie van de 40mm? Dat zou de makkelijkste oplossing zijn. Daarin kan dan weer een rubber verloop van 40 naar 30 zodat her sifon er in kan.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #19
hij past binnen zijde van een 40 mm buis je zult het even moeten gaan proberen mocht het iets te ruim zijn dan kan je met pvc vullijm hem lijmen andersom dat spreekt van zelf iet meer afschuren ver reparatie sok.
De reparatie sok is 40mm binnen dus daar kan een rubber verloop 40x30 in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu