Nieuwe afvoer in badkamer - gaat dit goed?

David72

 • #1
Beste klussers,

Twee weken geleden hebben wij de sleutel gekregen van een nieuw huis (uit 1974) en ik ben bezig de badkamer te renoveren. Momenteel heb ik de nieuwe afvoer erin liggen, maar voor ik de boel dicht gooi, wil ik graag eerst even jullie mening horen of ik wellicht iets over het hoofd zie.

De afvoer heeft overal een afschot van ca 1 cm per meter, en een doorsnede van 50 mm. De drain zit via een schuifmanchet (van die rubber ringen) op de buis geschoven.

Gaat dit goed zo, of moet ik iets aanpassen?

Ik probeer ook even wat fotootjes te posten om een en ander te verduidelijken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Gr, David[/img]
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • David72

  • #2  [/img]
   

  Fiesiekus

  • #3
  Hang de tuinslang erin, spoel flink wat water erdoor en kijk of alles dicht zit en wegstroomt. Die aansluiting op de standleiding had eigenlijk haaks gemoeten. Maar laat nu maar zitten. Beluchter(s)?
   

  David72

  • #4
  De afvoer zit nu nog los in elkaar gestoken. Maar zodra ik deze verlijmd heb was ik dat inderdaad van plan. Maar is 1cm afschot voldoende?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Ja.
   

  David72

  • #6
  Bedankt voor de snelle reacties tot dusver.

  Fiesiekus, je schrijft dat de aansluiting op de standleiding haaks moet. is dat voor een betere doorstroming? Ik heb gekozen voor deze 45 graden oplossing omdat erboven nog een aansluiting komt voor de afvoer van een toilet. Ik had het idee dat er dan misschien een en ander zou blijven hangen. Maar ik kan alsnog een 90 graden stuk halen.

  Op de bovenste foto zie je een pijp die tzt boven aan de standleiding aangesloten wordt. Dat is volgens mij de be/ontluchting.

  Ik heb nog twee extra vragen:
  1. bij het uithakken van de sleuf heb ik ook over een stuk de wapening doorgeslepen. Kan dit kwaad?
  2. wanneer ik de cementvloer in de douche leg, kan ik dan gewoon aanvullen tot aan de drain, of moet ik rondom wat afstand vrijhouden (voor kit ofzo?).

  Alvast bedankt!
   

  Fiesiekus

  • #7
  Het wegstromende water kan voor onderdruk zorgen. Bij haakse aansluiting kan er makkelijker lucht naar de diverse rioolpijpen intreden.

  Ik dacht dat drains wel gekit worden. En die bewapening: de vloer is nog intact, zal wel "loslopen".
   

  Rioolman

  • #8
  Ik vind het zo mooi. :lol:
   

  Ralph

  • #9
  Als de wapening in het beton lag kan dat zeker kwaad over zulke lengtes. De constructeur heeft dat niet voor nix bedacht namelijk, en dat is erin gemaakt om scheuren te voorkomen door de opwaartse kracht van de muur. De kans is zeer aannemelijk dat de vloer zal blijven scheuren nu.
   

  Floris01

  • #10
  David72 schreef:
  2. wanneer ik de cementvloer in de douche leg, kan ik dan gewoon aanvullen tot aan de drain, of moet ik rondom wat afstand vrijhouden (voor kit ofzo?).
  drain moet je inderdaad kitten, maar ik neem aan dat je wat drain overlaat boven de dekvloer voor aansluiting met de tegels.

  zorg dat je drain een fractie lager dan de tegel komt voor het goed weglopen van het water en kit deze rand dan af.
  ook kan je de drain opschuren, insmeren met pvc-lijm en vervolgens bestrooien met metselzand voor een betere hechting met de dekvloer.
   

  David72

  • #11
  Iedereen bedankt voor de reacties. Ik ga morgen een nieuw t-stuk halen en de afvoer verlijmen.
  :D
   

  Fiesiekus

  • #12
  Je zou kunnen overwegen om de nieuwe T in manchetuitvoering te nemen; kan de standleiding 'n beetje expanderen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu