De afvoer in de nieuwe douche loopt niet goed leeg.

Lock

 • #1
We hebben een nieuwe badkamer aan laten leggen met een nieuwe douche. Er zit een lage, granieten douchebak in. Het afvoersysteem is van Plieger, type New (90 mm) met 4 cm uitlaat (volgens website).
Het water loopt zo langzaam weg dat de lage, opstaande rand het water niet meer tegenhoudt: de bak stroom over en het water loopt de badkamer in. Of je doet twee stappen en het water golft over de rand...

In de afvoer zit een waterslot, een buisje met een draaislotverbinding die past in een opvangreservoir met doorlaten bovenin voor de afvoer naar het riool.
Ik vraag mij nu af of de afmetingen van dit slot niet de kern van het probleem vormt. Even wat afmetingen (+/-):
- van de boven rand tot de onderrand is het waterslot 7 cm hoog en 4 cm in diameter. Dat betekent dat van bovenin er 88 cm3 water in stroomt.
- onder het water slot zit 1 cm vrije ruimte tot de bodem van het opvangreservoir, maar het reservoir is effectief maar 6,3 cm in diameter. Als ik het verlies van de rand van het waterslot niet meeneem, en geen rekening hou met de plaats van de doorlaten (niet helemaal bovenin), dan kan onder het waterslot hooguit 70 cm3 afvoerwater het reservoir in naar de doorlaten en dan naar het riool.
Mijn conclusie is dat door de constructie er minder water uit het opvangreservoir naar de doorlaten kan stromen (volume 70 cm3), dan door het waterslot het opvangresevoir inloopt (88 cm3). Ofwel, het water kan bij een volstaand waterslot nooit volledig worden afgevoerd. De bak vult zich dan...

Als ik het waterslot eruit haal, dan is het probleem opgelost. Het water loopt snel weg.

Een oplossing is simpel: de lengte van het slot kleiner maken. Een cm eraf en er is meer afvoercapaciteit dan aanvoer. Maar dan komt er ook eerder stank van het riool binnen.

Begrijp ik iets niet goed ? Reken ik verkeerd ?

lock
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Haplo

  • #2
  Waarschijnlijk een beluchtingsprobleem. Als je het waterslot eruit haalt loopt alles wel goed weg. Probeer eens met het waterslot erin de afvoer van de wastafel los te halen en kijken of het dan wel goed weg loopt.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Cijfers en berekeningen zeggen mij allemaal niks.

  wat ik wel denk is dat er geen goede beluchting van je afvoer of leiding niet goed loopt (wat tegen)

  de beluchting krijg je nu door de stank afsluiter er af te halen en zo een betere door stroming krijgt

  dus het probleem zit in de riolering zelf.

  Maak evt een een foto van je put of evt van je afvoer
   

  Klimmer

  • #4
  Denk ook niet dat de berekeningen van toepassing zijn....
  wet van de communicerende vaten wel
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
  Gewoon diegenen bellen, die de badkamer geinstalleerd heeft, en hem dit op laten lossen.
  Want ik neem aan dat er garantie op zit, dus ga niet zelf liggen prullen, want dan vervalt de garantie.

  Verders worden er hier geen uitspraken gedaan, over werk van derden.
   

  Lock

  • #6
  Tot zover iedereen bedankt. Het probleem is dat de installateur niet meewerkt (douchewand op een granieten bak lekt door verkeerd afgesneden strips op de deur, in ieder geval 1 lekkend U-profiel en een kitlaag onder het frame dat water doorlaat, lades lopen aan, verkeerde kit gebruikt op de matwitte tegels- te donker grijs-, plafondplaten te weinig en wel/niet/wel/niet nabesteld...). We zijn inmiddels een maand na de geplande oplevering en de badkamer is nog niet af (wc ivm kitten in principe ook niet).
  Dit afvoerprobleem is al van het moment dat de douchebak door ons in gebruik genomen bij hem bekend. Maar hij vindt ons maar zeikers. Ik mag een te dondere grijze kit ook niet lelijk vinden 'want niemand klaagt erover'.

  Ik moet mij dus voorbereiden op een verandering van plan. Vandaar mijn vraag. Inderdaad, ik ga zeker zelfs niks eraan veranderen.

  Maar als het aan de beluchting zou liggen, hoe los je dat op zonder te breken ?

  Plaatje afvoer:
   

  Haplo

  • #7
  Is diegene niet aangesloten bij een waarborgfonds? En ik zeg altijd: Alles in overleg met de klant. Suc6
   

  Pepjo

  • #8
  Ergens in je afvoerstelsel moet je een ontluchtingspunt opnemen.
  Meestal is dat een pijpje dat door je dak naar buiten gaat oid.

  Zoek even binnen dit forum op ontluchting dan wel beluchting en er komt een schat aan informatie vrij.
   

  Lock

  • #9
  Pepjo:
  De ontluchting van de afvoer zit er uiteraard. Daarin is niets veranderd bij de installatie. En de oude douche had geen enkel probleem met het afvoeren van water. Het lijkt mij daarom twijfelachtig dat het aan die ontluchting ligt.
  Haplo: dat weet ik eerlijk gezegd niet eens. Hij was aanbevolen door de leverancier van de badkamer.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Het kan ook zijn, dat de afvoer verkeerd afloopt, en water in de afvoerleiding blijft staan.
  Zo krijg je dan een dubbele sifon werking, omdat in het afvoer putje ook een sifon zit.

  Dan loopt het water heel langzaam weg.
  En als je dan zoals je dat al gedaan hebt, het bekertje uit de afvoer haalt, heb je maar 1 sifon en loopt het water normaal weg.

  Maarja om dat op te lossen, zal de douchebak er uitmoeten, en de afvoer leiding aangepast moeten worden.

  Maar nogmaals, laat de installateur dit oplossen.
  Ga anders naar de zaak, die je deze installateur geadviseerd heeft.
  Misschien dat zij iets voor je kunnen doen.
   

  Lock

  • #11
  Peter, maandag komt de installateur. Ik neem er een (halve) dag vrij voor om hem het duidelijk te maken. Dan krijgt hij alle kans om alles rondom die douche te herstellen. Maar eerlijk gezegd heb ik weinig vertrouwen in zijn houding want hij heeft er al drie weken niets aan gedaan.
  Ik kan eventueel naar de verkoper van het sanitair, maar dat is nu nog niet aan de orde.

  Als er nav deze kwestie nieuwe vragen van mij komen dan meld ik mij weer terug.
   

  Lock

  • #12
  Maandag werd dinsdag en helaas...
  De afvoer is de dag erna daarom doorgeblazen met een soort grote handpomp. Er kwam een best veel rotzooi uit, voornamelijk grijs van de vloer en wand tegels, en lijmresten. Maar het waren geen hoeveelheden die een verstopping veroorzaakten.
  Na nogmaals een paar keer pompen ging ineens de afvoer beter lopen. Het is nog niet helemaal ideaal maar het zwembad is weg.
  De verklaring was als volgt: de oude douche stond op bijna 20 cm boven de grond. Daardoor zouden we geen last gehad hebben van een beginnende verstopping. Maar nu de afvoer een stuk lager ligt, ging dit wel opspelen. Ik hoop dat ze gelijk hebben.
  Voor de overige zaken ben ik bang dat het nog wel een maand gaat duren....
   

  Lock

  • #13
  Dit draadje kan op slot. De aannemer had de afvoer op cm eerst parallel aan de muur naar een oude afvoergetrokken, welke vervolgens onder een hoek van 180 terug langs de muur naar de andere kant van de badkamer liep. Die hoek was teveel van het goede. Ik heb mij de afgelopen maanden regelmatig afgevraagd of deze mensen wel weten wat ze moeten doen....
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu