Nieuwe aansluiting waterleiding vanaf de hoofdkraan

Vdchil

 • #1
Goeden avond,

Ik als hobby-klusser in mijn bouwval van 1880 (of ouder) ben alle waterleidingen aan het vervangen. Ik heb nu een plan gemaakt en uitgetekend hoe ik het wil hebben. Mijn vraag aan de ervaren klussers of jullie op en aanmerkingen hebben. Er wordt geen verwarming aangesloten. Vanaf de watermeter komt een kleine toevoer van 16mm uponor naar de verdeler, vanaf daar worden ook alle leidingen 16mm uponor. Vanaf de plaats van de verdeler en boiler gaan de leidingen ongeveer 2,5 meter omhoog(badkamer) en 2,5 meter horizontaal naar de keuken. Omdat de toevoer qua millimeter al niet groot is en de kleine afstanden heb ik alles op 16mm. Alvast bedankt voor de op en aanmerkingen

20210727_172625.jpg 20210727_172453.jpg 20210727_172439.jpg 20210727_172428.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ADDave

  • #2
  Moet kunnen zo lijkt me.

  Klein aandachtspunt:
  Voor een normale douche kan je prima 16mm gebruiken. Wil je een regendouche (of in de toekomst) dan kan je beter een 20mm naar de badkamer trekken.
   

  Vdchil

  • #3
  Hallo ADDave,

  Bedankt voor de reactie. Goed om te horen dat het zo wel moet lukken. Ik had inderdaad gelezen dat je dan beter een 20mm buis kan gebruiken. Maar kan dat wel met een 16mm aanvoer naar de verdeler?

  Ik heb ook gehoord dat omdat de afstand van de douche naar de verdeler zo klein is dat het niet zoveel zou uitmaken.
   

  Vdchil

  • #4
  Ik weet niet of dit het misschien ook beter maakt maar er komt een electrische boiler in van 100 liter die alleen de douche, wasbak en keuken voorziet van warm water. (Een Stiebel Eltron PSH universal EL) na zelf vergelijken leek mij dit een goede qua prijs/kwaliteit verhouding.
   

  ADDave

  • #5
  Ja het is beter om de toevoer naar de verdeler ook 20mm te maken.
  16mm buis is qua binnendiameter namelijk kleiner dan 15mm koper.

  Je hebt met 16mm wat meer drukverlies maar dat is meestal wel te overzien met waterinstallaties. Het gaat voornamelijk om de snelheid van het water die door je leidingen raast. Is die te hoog dan ga je dat zeker weten door het huis heen horen.
  Is een vrij vervelend geluid.
   

  Vdchil

  • #6
  Oke dank je wel! Dan toch maar even 5 meter 20mm buis halen. Toevoer kan ik altijd nog wel bij maar de leiding naar de douche niet. Vanaf boiler gewoon 16mm houden of die ook naar 20mm?
   

  ADDave

  • #7
  Als je toch aan de gang bent met 20 neem die dan ook mee
   

  Loodgieter123

  • #8
  Stiebel heeft idd kwa prijs kwaliteit mooie producten. Op gebeid van leiding system heb je ook goedkopere alternatieven die kwalitatief gelijkwaardig zij. Dit schild al snel tussen de 20 en 30%
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu