Nieuw bad en nieuwe doucheafvoer op bestaand doucheputje aansluiten

sjoerdklust

  • #1
Besten,

Ik zit met een klein probleempje/uitdaging en hoop dat iemand mij kan adviseren.
Binnenkort wil ik mijn badkamer verbouwen. Ik wil mijn bestaande ingebouwde douchesifon gebruiken om twee nieuwe afvoeren op aan te sluiten; een aparte afvoer voor douche en bad. Zie onderstaande overzichtsfoto.

badkamer.jpg


Ik dacht dat het vrij simpel was maar kom op dit forum soortgelijke vragen tegen waarbij het advies is de ingebouwde douchesifon uit de vloer te hakken en er een directe aansluiting gemaakt moet worden met de buis die naar de sifon toeloopt.

Nu woon ik in een flat met een betonnen vloer en heb overal vloerverwarming. Ik weet dat de vloerverwarming in mijn badkamer 10cm hart op hart is aangelegd en op de installatietekening loopt de vloerverwarming ook tussen de muur en het putje (dat ± 15 cm van de wand geplaatst is).

badkamer detail.jpg


Mijn vraag is of er ook andere oplossingen zijn waarbij de sifonfunctie van de ingebouwde doucheafvoer niet uitgehakt hoeft te worden maar juist gebruikt kan worden en er bv een pvc afdekplaatje verlijmd/gemonteerd kan worden met twee uitgangen voor mijn twee afvoeren van bad en douche. (en zodoende hoeft het nieuwe bad en de douche geen sifon te krijgen)

Ik weet waarschijnlijk het antwoord al, maar ben toch benieuwd waarom het niet zou kunnen of technisch niet mag mits alles goed afgedicht is.

In het geval dat ik toch direct naar de afvoerpijp op zoek moet, ben ik benieuwd hoe ik het moet aanpakken.

Na een klein onderzoekje online denk ik dat ik een ingebouwde Dyka douchesifon heb met ingebouwd stankslot en met deksel-afmeting van 10x10 cm.
Hierop zit verlengbuisje gemonteerd met daarop een pp-Inlooptrechter/vloerput (waarrschijnlijk van Gerebit).
Diepte vanaf bovenkant vloer tot bodem sifon is ± 20 cm. Ik zie niet welke kant mijn afvoerbuis op gaat en wat de diameter is, zie voor situatie doorsnede hieronder.
Graag ontvang ik advies hoe eea het beste aan te pakken.
Alvast veel dank!

doorsnede.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
ik zie online wel verlopen 90x75 deze zou je er in kunnen lijmen maar waar is de stank afsluiter zit deze in de put die moet er dan uit.
Dan kan je weer verder verlopen van 75-50 of 40
PVC VERLOOPRING 90X75 PN16
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
denk eerder dat het een geberit is en wel met dit nummer
361.614.00.1
Denk overigens niet dat je en je bad en douche hierop aan wilt sluiten, bij leeglopen bad bijna zeker de douchebak vol gaan lopen omdat deze putjes nou eenmaal niet gemaakt zijn om een bad op aan te sluiten.
 
  • Informatief
Waarderingen: Henk253

sjoerdklust

  • #4
Beste Henk253 en De loodgieter,

Dank voor jullie snelle reacties! ik denk idd dat ik een Geberit PE Vloerput heb 361.614.00.1
Ik zie nu dat de afvoer van deze vloerput minder diep ligt dan ik aannam.

Alleen wat is jullie advies indien ik hier twee afvoeren op wil aansluiten?
Toch proberen de vloerput incl. sifon te verwijderen? Waarschijnlijk is de buisdiameter van de afvoer 50mm en PE zoals in technische gegevens staat vermeld.
Kan ik hierop direct een PVC buis aansluiten/verlijmen? Kan dat of heb ik een mof nodig met rubbers die ik over de 50mm afvoer schuif? (of een ander specifiek onderdeel?)
Zo ja kan ik daarop dan een PVC bocht omhoog lijmen waarop ik een pvc t-stuk 45 graden verlijm?
Om ten slotte de doucheafvoer en de badafvoer aansluiten (elk met een eigen sifon).

Is dit de beste oplossing volgens jullie? Indien nodig kan ik er ook nog een tekening van maken, maar mss is het voor nu al duidelijk. Alvast erg bedankt voor het meedenken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zo persoonlijk uithakken, buisdiameter is 50mm, je kunt hier met een sok, bocht, t-stuk met rubberring op aansluiten.
Vanuit hier kun je dan verder met pvc.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
op de foto zag je een doorvoer put dus zaten 2 aansluitingen op wat zit er nog meer op die put de wastafel?
 

sjoerdklust

  • #7
Hallo Henk, Ja dat klopt. Ik denk alleen dat ik een vloerput heb met een enkele aansluiting, dus dat is net een ander model dan deze: 361.614.00.1
Maar je zet me wel aan het denken, want ik heb wel een wasbak ± 1,5m van de doucheput. De afvoer hiervan gaat recht de vloer in en ik nam aan dat hij een eigen afvoer heeft en niet uitkomt op deze vloerput.
Mocht dat wel zo zijn, denk je dat het te veel aansluitingen zijn? Ik zag dat de afvoercapaciteit van de huidige vloerput 0,9l/s bedraagt.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Daarmee moet het lukken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu