Neuslat plaatsen

Robbie's

  • #1
In ons nieuwe huis ga ik de bestaande kozijnen beschermen door neuslatten te plaatsen.

Mijn vragen.

1. Schroef je een neuslat direct vast op het bestaande kozijn (dus hout op hout) of doe je er een ringetje tussen waardoor er net 2mm lucht tussen door kan.

2. Hoe haal je de bestaande liggende glaslat er tussenuit en hoe zaag je de bestaande verticale glaslatten links en rechts (die raken dus onderin de lat die ik weg wil halen) dan in het kozijn af?

Bedankt voor jullie reactie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Tussenruimte 5 mm, neopreen ringen zijn hiervoor in de handel.
De staande latten ook vrij houden van de neuslat.
Staande latten inkorten mbv een multitool.
Liggende lat eventueel eerst door zagen, kit losssnijden en dan eruit halen.
Verwerkingsvoorschriften zijn op het www te vinden.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Robbie's

  • #3
Bedankt Rola. Poeh.. dat is veel 5mm. Zal kijken of ik geen dunnere neuslatten van hardhout kan vinden. Als ik die van G..ma of andere soortgelijke bouwmarkt gebruik is het stuk wat tegen het raam komt al zo hoog en dan komt er nog 5mm bij.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op internet koop je neuslatten in andere maten dan die van de bouwmarkt. Hoe dieper de neuslat, hoe hoger hij ook wordt.

Bovendien is de kwaliteit in de bouwmarkt bedroevend laag voor een veel te hoge prijs.
 

Fmrama

  • #5
Bij mij zijn de neuslatten , door de schilder, met (klik)lijmpads bevestigt. Zijn bij de beter (groot)handel te koop. Hierdoor heb je geen schroefgaten. Dus ook geen kans op doorsijpelen van vocht. Of potenciele rottings plek.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb de neuslatten vastgeschroefd met glaslatschroeven van RVS. Onder de neuslat heb ik zwarte rechthoekige blokjes geplaatst (met een druppeltje glaskit even vastgeplakt om het monteren te vergemakkelijken). Je moet de neuslat toch vasttacken, dus het voordeel van lijmpads zie ik niet. Plamuren moet je toch.

Voordat je de neuslat plaatst even de onderdorpel van het kozijn en de onderste paar cm van de stijlen schoonmaken en gronden en lakken. Dan is de onderdorpel onder de neuslat extra beschermd. Je kan er maar 1 x goed bij was mijn gedachte.
 

Fmrama

  • #7
De neuslat bij mij is alleen gelijmd. Niks getackt. Maar dit terzijde en info.
Op internet zijn daar wel mooie filmpjes van te vinden.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jackd

Robbie's

  • #8
Bedankt. Bert, zou je mij misschien in een PB een link kunnen sturen van zo'n site met neuslatten, kan het niet vinden. Ik wil de neuslatten in ieder geval vastzetten met een paar, 4, RVS schroeven. De diepte van het kozijn waar nu een glaslat op ligt is 4cm dus moet er net over heen vallen en dan voldoende afstand tot glas vh raam en die 4-5/mm ruimte aan onderkant. Helemaal met je eens dat ik onderkant goed in grondverf zet en twee keer aflak.

Bestaande verticale glaslat links en rechts zal ik proberen met multi tool af te korten. Beetje tricky je zit dicht tegen raam te werken.

Bedankt voor jullie hulp.
 

Robbie's

  • #9
Ik zie op het Internet inderdaad ook de mogelijkheid om met super lijmpads vast te zetten. Dat zou betekenen dat ik mijn neuslatten helemaal kan voorbereiden en zelfs in de lak kan zetten.

Ben alleen nog op zoek naar neuslatten voor een plat, niet schuin aflopend kozijn, dus met een 90 graden hoek.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
ik zou alle glaslatten even uitnemen zodat je ook de complete kitsnaad kan vervangen.
kit op kit hecht niet goed
je kunt glaslatten m.i. beter met een rvs nagel vastzetten dan met een schroefje
als je ze ooit wil vervangen gaan ze er dan makkelijker uit
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat laatste klopt zeker, maar hoe vaak doe je dat?
 

Robbie's

  • #12
Goedemorgen.
De dag dat ik mijn "nieuwe" huis krijg (7 juli) nadert en ik wil eigenlijk al glaslatten bestellen maar ik twijfel of dat kan. Ik weet de diepte kozijn maar niet exact hoe schuin het afloopt. Zou ik alleen weten bij verwijderen glaslat na 7 juli. Ik weet (kon ik zien bij bezoek huis), dat het een beetje schuin afloopt en dat diepte 4 cm is. Twee vragen.

1. Kan ik aan de hand van boven toch al neuslatten bestellen en welke maat moet ik nemen
2. Neusclips van 0.5cm plaats boor je in de neuslat (lijkt mij logisch?) of in kozijn?

afmeting.jpg
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #13
Ik denk dat ik er al uit ben. Kozijndiepte is 4cm, 3mm voor beglazingsband, 5mm voor neuslatclip en 5mm aan onderkant overhouden. Dan moet ik het toch redden met ook een neuslat met aan onderkant 4cm?

20230604_211458.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Volgens mij komt de neuslat van 4 cm 3 mm naar voren door het glasband en krijg je daardoor een opening van 3 mm en niet van 5 mm.

Ook meet je de 4 cm vlak, terwijl de onderdorpel altijd schuin af loopt. Die 4 cm is dan meer (stelling van Pythagoras).

Overigens is het nieuwe voorschrift dat beglazingsband 4 mm dik moet zijn.
 

Robbie's

  • #15
Hi Bert. Bedankt voor het meedenken.

Ik had er eerlijk gezegd met mijn zoon naar gekeken en die had een berekening gemaakt. Die kwam uit op 4.03 cm als op de 4 cm vlak kozijn 0.5cm hoogte verschil is. En 4.02cm als het hoogte verschil op 4cm 0.4cm is :-). Ik zou het toch moeten redden met 4 cm als (eerste foto) de bocht van de onderkant neuslat begint na 4cm? Zeker als ik 0.4cm aan zal houden voor kit rand. Anders zal ik kijken of er een neuslat is met onderkant tot bocht 4.2 of 4.3cm. Wil het wel allemaal in 1 keer goed maken. Moet 5 neuslatten plaatsen.

Leuke berekeningen :-)

20230604_222912.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik heb ze destijds overmaats besteld en zelf op de goede maat (diepte) gezaagd met mijn tafelzaag in de juiste hoek.

Daarna de neuslatten 2 x gegrond en een keer gelakt aan de onderkant. Dan hecht vuil er minder snel aan en na montage kom je er niet meer bij. Daarna monteren, plamuren, overgronden, enz.. Het kost wat dagen extra zal ik maar zeggen.
 
Laatst bewerkt:

Robbie's

  • #17
Hi Bert. Ja had ik met neuslat huidige schuifpui ook gedaan en toen met handcirkelzaag op maat gezaagd.

Was ik eigenlijk nu niet van plan omdat ik vanaf 7 juli heel veel moet doen in 3 weken (keuken slopen, huis binnenkant verven, laminaat 1e en 2e verdieping leggen, 2 toiletten plaatsen, hele huis behangen en eigenlijk ook nog neuslatten plaatsen omdat kozijnen er wat minder uitzien).

Vandaar dat ik neuslatten eigenlijk al voor wilde bereiden zodat ik tijd kan winnen. Diepte kozijn weet ik dus, 4cm maar niet de exacte hoek van het omhoog gaan maar dat zal toch een beetje standaard hellibg hebben.

Rob
 

Robbie's

  • #18
Waar plak ik glasband op de neuslat? Midden of onder? en hoe dik mag het glasband zijn?. Minimaal 4mm maar dat druk je natuurlijk aan waardoor kitrand misschien tussen glas en neuslat 2-3mm wordt.
20230625_092252.jpg
20230625_092226.jpg
20230625_092151.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #19
in het midden zit hij prima.
 

Robbie's

  • #20
Bedankt Broertje125.

Die neusclips kan ik toch mooi gelijk op de neuslat zetten en het gat in die neusclip gebruiken om later een RVS schroef in vast te zetten? Dan om de 20cm een neusclip alleen eind en begin 5cm van zijkant.

Dan zit die RVS schroef mooi in het ronde neusclipje....

20230625_215916.jpg
20230625_215838.jpg
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu