Na plaatsen 3 themostaat kranen door monteurs, valt druk CV ketel Intergas weg

Girdie

  • #1
Beste allemaal, voor de Kerst dagen kwamen 2 monteurs om in de bijkeuken, toilet en badkamer thermostaat kranen te plaatsen. Hiervoor moet de druk van de radiatoren af, en hebben ze de cv leidingen leeg laten lopen. Een aantal dagen later merkten we dat de druk in de CV ketel die op zolder staat, flink terug liep. De ketel is een Intergas HRE 36 eco en 7 jaar oud. Nooit problemen. Elk jaar onderhoud. Door een ervaren man, die in november de hele ketel goed heeft bekeken (op mijn verzoek, want 2 dagen later met (welverdiend) pensioen).
Zelfde bedrijf stuurde na de Kerst een storingsmonteur. De conclusie was dat het expansie vat lek was, is vervangen (hij zei, na het te hebben los gekoppeld, kijk er komt water uit, dan is hij lek <VRAAG: KLOPT DAT?> Na een paar dagen viel de druk toch ineens heel fors terug.
Omdat we bang waren dat er bij het plaatsen van de thermostaat kranen (op oude leidingen) misschien ergens een koppeling los was gaan zitten, (suggestie van Intergas, die ik had gebeld) zijn we alle radiatoren langs gegaan. Visueel en met de hand gevoeld. Alles droog. Vandaag is mijn zoon onder de vloer van de woonkamer en de gang geweest, nergens lekkage (was ook suggestie van Intergas). Het lijkt dus niet erg waarschijnlijk dat het een lekkage van een leiding oid is. Dat is op zich goed nieuws.

Ik heb uren doorgebracht op internet, en ook naast de ketel. Ik heb vorige week de ketel uit gedaan, om te zien of er druk verlies zou zijn. En, er is drukverlies, maar slechts circa 0,1 bar per dag. Dat lijkt niet veel, maar als je start op 1,2 bar is het wel veel. Ik zie ook dat het overdruk ventiel wat lekt, zou het daar door komen? Dat het overdruk ventiel stuk is, kan kloppen want het expansie vat was immers ook stuk. Wat ik wel vreemd vind is dat er geen 3 bar op staat, maar 8 bar? Dan zou dit ventiel pas in actie komen bij zo'n hoge druk? Dan is toch je ketel kapot? Of een leiding? Waarom is dat 7 jaar gelden zo gemonteerd? Als het overdruk ventiel dus langzaam wat druppels afgeeft, kan dat de teruggang van 0,1 bar verklaren? Als de verwarming aan is, lijkt de druk sneller terug te vallen. Er is dus nog iets aan de hand? Kan er lekkage IN de ketel zitten? Een koppeling? Intergas zegt dat hun warmtewisselaars niet kunnen lekken? Dat lees ik ook op dit Forum in een aantal reacties. Kan het nog iets anders zijn? Ik hoop dat iemand op dit Forum wat ideeën heeft? Ik kan normaal gesproken goed tegen stress, maar dit houdt me al weken bezig. Dank voor suggesties!
 

Onderhoudtje

  • #2
Als de overstort lekt dan kan dit zeker het drukverlies verklaren, dat en daarnaast waarschijnlijk nog veel lucht in het systeem na het vervangen van de kranen. Het overstort vervangen voor een exemplaar van 3 bar en dan kijken wat de druk doet.
 
  • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: Girdie

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
ik denk dat ts de inlaatcombibatie bedoelt aangezien ts 8bar aangeeft het overdruk ventiel van de cv is 3 bar en word normaal gesproken tegeliijk vervangen met het vat plaats anders is een paar fotos
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
In elk geval moet je de fabrikant hier niet mee lastig vallen maar juist de installateur.
 

Girdie

  • #5
Dank voor jullie reacties. Hierbij een foto van wat ik denk dat het overdruk ventiel is? Of is dit fout? Kan het zijn dat het overdruk ventiel in de Intergas ketel zit? Omdat we al sinds voor de Kerst problemen hebben en de installateur gesloten was, heb ik Intergas gebeld. Gisteravond ook weer de ketel uit gedaan en weer 0,1 bar druk verlies.

25F90A75-7917-4522-8058-E7C6FD970B82.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat is een inlaatcombi, die hoort te lekken.
Als dit je al weken bezighoud steek je je energie op de verkeerde plek..
Steek die energie in het bestoken van de installateur.
 
Laatst bewerkt:

Girdie

  • #7
Dank Headhunter! Waardevol! Vraag: als ik verder geen lekkage zie, noch bij de leidingen noch rondom de ketel, waar -denk je- blijft het water dan denk je? Alvast zeer veel dank voor meedenken!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
De overstort van de CV zit in de CV leidingen, hier een willekeurig voorbeeld. Dit hoort te worden vervangen samen met het expansievat, en hoort droog te zijn.

Als het mogelijk is, kun je bij droog weer de condensafvoerslang van de ketel een nacht of zo in een emmer doen met de stekker van de ketel uit het stopcontact. Er hoort dan geen water uit te komen.
overstort.jpg
 

Girdie

  • #9
Dank voor deze suggestie. De stekker moet er dus uit? Als er dan toch na 1 nacht water uitkomt, wat betekent dat dan?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als bij een uitgeschakelde ketel water uit de condensafvoer komt, dan moet het probleem in de ketel worden gezocht. CV water loopt dan via de condensafvoer weg.
Dat kan een lekke warmtewisselaar zijn (dure reparatie); sommige ketels hebben een ingebouwde overstort en die kan ook lekken (goedkoop te vervangen of af te dichten als ergens anders al een overstort zit)
 

Htahta

  • #11
Je foto is van het warm water deel van je ketel. Deze is niet verbonden met het CV deel
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Kan het niet gewoon zijn dat je nog veel lucht in het systeem hebt zitten? En misschien steeds opnieuw weer lucht toevoegt met vullen?

Begin eens met alles goed ontluchten zou ik zeggen.
 

Girdie

  • #13
Ik heb de verwarming goed ontlucht. Ik hen de tip van AvanDijk net toegepast: stekker ketel en van de cv pomp. Condensafvoer slang in emmer geplaatst.
Ik houd u op de hoogteAllen dank voor meedenken
 

Girdie

  • #14
Correctie op vorige mededeling wegens tikfouten : ik heb de stekkers uit de cv ketel en uit de cv pomp gehaald. Het systeem is dus compleet afgesloten van het electriciteitsnet. De condensafvoerslang hangt in een emmer. Ik had reeds goed ontlucht. Dank!
 

Girdie

  • #15
Update: nadat de stekker van de ketel en de cv pomp uit het stopcontact zijn gehaald, sinds vanochtend half 12, is er water in de emmer gelopen. Niet super veel, ik zou zeggen een eierdopje vol. Het zal morgenochtend het dubbele zijn.
Geachte A van Dijk, u kwam met dit idee, waar wijst dit op, denkt u?
Wat kan ik de volgende monteur vertellen?
Dank!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #16
Het heeft hier (randstad) geregend, er kan regenwater via de rookgasafvoer naar de ketel en condensafvoer zijn gekomen. Dat hoop ik maar.
Een installateur kan de ketel controleren op lekkage door de zuurgraad van het condenswater te meten.
 

Girdie

  • #17
Dag heer van Dijk. De afvoer loopt horizontaal naar buiten. Welke zuurgraad duidt op lekkage?
En wat lekt er dan denkt u?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
De fabrikant heeft al aangegeven dat lekkage van de warmtewisselaar niet mogelijk is en dat denk ik ook.
Het is heel aannemeljik dat het gewoon lucht is geweest, dat is normaal bij nieuw water en als men dat
verkeerd beoordeeld dan is de eerste/makkelijkste optie al snel het vervangen van het expansievat.
(dat is makkelijk, nieuw ding er op en de monteur is klaar) Wat er vaak fout gaat is een expansievat
met een te hoge of een te lage voordruk voor de plek waar deze hangt. Bij een te lage maar zeker ook
bij een te hoge voordruk werkt het vat niet goed.
 

Girdie

  • #19
Dat begrijp ik. De monteur heef “iets” gedaan en is klaar. Als de voordruk niet in orde is, omdat er een verkeerd expansievat is geplaatst, waar blijft het water dan? Gaat het dan via de condensafvoer? Zoals nu lijkt te gebeuren (de cv ketel is 100% uit). Kan dat?
 

Boney C

  • #20
Aangezien het drukverlies optreed na het monteren van de thermostaat kranen denk ik dat je AVDO/bypass ontbreekt in
je installatie , ik heb al meerdere installaties icm Intergas ketel gehad die hierdoor de overstort lieten lekken. Geen flow! Kijk hier maar is na.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu