Onderhoudsmonteur zegt 2-wegklep plaatsen, vloerverwarming, Intergas HRE

In mijn appartement (gelijkvloers) heb ik 3 jaren geleden vloerverwarming laten aanleggen. Deze ligt als één groep in woonkamer, keuken en hal. Beide slaapkamers en badkamer worden nog verwarmt middels elk één radiator. Zie hieronder voor de installatie:
1. pomp,
2. pompschakelaar
3. thermostaatkraan vloer
20241023_155542.jpg


Detail pompschakelaar
20241023_155555.jpg


Nu had ik vorige week een onderhoudsmonteur op bezoek die de Intergas onder handen heeft genomen. Bij het inspecteren van de installatie zei de monteur dat er een 2-wegklep mist op de installatie.

Is het nodig, op basis van wat jullie zien op de foto èn mijn verhaal inderdaad noodzakelijk dat deze 2-wegklep er komt? De uitleg is mij ook nog niet helemaal duidelijk. Iets met warmwater-vraag en stroming door de ketel?

Nog iets, bij het aanslaan van de ketel voor verwarmen van de vloer/radiatoren maakt het systeem een sissend/stromend geluid. Dit wordt aanzienlijk minder (of verdwijnt zelfs helemaal) wanneer ik de thermostaat voor de vloer verwarming helemaal open draai (60 graden). Draai ik de knop weer langzaam terug naar 35 dan begint het geluid steeds meer toe te nemen. Kan dit aan de thermostaatknop zelf liggen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
* Er worden geen kostprijzen van materialen en arbeid gegeven. Eventuele offertes van derden zullen direct verwijderd worden. Een enkele keer zal een richtprijs van een onderdeel voor cv, witgoed of elektra genoemd kunnen worden.
 
  • Like
Waarderingen: Hansjelinkerhandje
De installatie handleiding van de ketel geeft u uitsluitsel.
En ja uw installateur heeft gelijk er dient een 2 weg klep geplaatst te worden zodra er een verdeler met pomp geplaatst word bij Intergas.
En weer een klote pompschakelaar die heel de installatie tegenwerkt, snap niet dat ze die lompe dingen nog steeds verkopen, erger nog dat ze geplaatst worden en dan bij een energie zuinige pomp. Lomp lomp lomp.
En nee dat ligt niet aan de thermostaatknop.
 
5.1.2 Vloerverwarming
Vloerverwarmingsverdeler met pomp
Indien een vloerverwarmingssysteem niet hydraulisch neutraal is, kan de
vloerverwarmingspomp ongewenste circulatie over de ketel genereren. Voor een
goede werking van de warmtapwatervoorziening dient ongewenste circulatie over
de ketel te worden voorkomen.
Sluit een vloerverwarmingssysteem indirect hydraulisch neutraal aan of voorzie de
cv-installatie van een tweewegklepset 230 V ~ (E). Indien de vloerverwarmingspomp
via de retour van de ketel warmte onttrekt is het mogelijk om met een terugslagklep
(D) ongewenste circulatie tegen te gaan.

Aldus installatievoorschrift Intergas.
 
Dus is deze verdeler hydraulisch neutraal dan hoeft het niet.
Volgens mij is deze neutraal dus hoeft het niet.
Het fluiten komt door de waterstroom vanuit de ketel die door de thermostaatkraan geregeld wordt, de pompdruk vanuit de ketel is waarschijnlijk wat te hoog en ontbreekt een bypass ventiel.
 
Als er al 3 jaar geen problemen zijn alleen de opvoerhoogte van de pomp controleren. Deze staat vanuit de fabriek op 80%. Dit kan de oorzaak zijn van het stroming geluid.
 
er kan ipv de dure 2wegklep ook een keerklep in de retourleiding onder de ketel gemonteerd worden.
De fabrikant van de ketel heeft er zelfs 1 in het leveringsprogramma die rechtstreeks op de ketel aangesloten kan worden
 
Bedankt voor alle reacties. Ik leer hier het volgende van:

Wat de 2-wegklep betreft:
  • Bij niet hydraulisch neutraal aangesloten heb ik een oplossing nodig
  • Ik heb waarschijnlijk een hydraulisch neutrale verdeler
  • keerklep kan ook ipv dure 2-wegklep
  • oh, en ik heb een klote pompschakelaar

wat fluiten/sissen betreft:
  • mijn pompdruk is te hoog
  • mijn installatie mist een bypass ventiel
Is er een éénduidig advies over bovenstaande te maken?
 
Eenduidig word lastig.

Mijn mening, kleppen zijn niet nodig.

Pompschakelaar, je hebt een energiezuinige pomp deze hebben een elektronische regeling die niet gemaakt is om aan en uit te zetten, in de handleiding staan de regels waaraan je moet voldoen om deze extern te sturen. Deze regels beschrijven de minimale aan tijd en minimale uit tijd.Dat zit niet in een pomp schakelaar en is dus niet aangeraden bij zo'n pomp.

Andere kant is dat, alhoewel vaak afgeraden ze heel vaak geplaatst zijn en ik in de praktijk weinig storingen daarvan krijg.

Te hoge pompdruk, de installatie moet waterzijdig ingeregeld worden.
Daaruit volgt een minimale pompstand.

Een bypass plaatsen tussen retour en aanvoer.Dit om als thermostatische kranen dicht gaan de stroming doormdemketelmte garanderen en de overdruk van de pomp te verwerken zodat fluiten en sissen afneemt.
 
  • Like
Waarderingen: Hansjelinkerhandje
Ik heb gisteren de stoute schoenen aangetrokken en de pompdruk vd cv-pomp (ook een Wilo), middels de rode draaiknop, van stand III in stand I gezet. Dit na het lezen van meerdere, nagenoeg zelfde installaties/configuraties.
Vanmiddag kwam ik terug van ca 24 uur elders en vond ik een plas water onder de CV. De CV gelijk van de stroom gehaald en opengemaakt. De kast was van binnen nat. Op het zwarte rookgas-gedeelte lag water. Eenmaal droog gemaakt en goed geïnspecteerd de ketel aangezet. Dit is wat er gebeurd:


Wat betekent dit?
 
Wanneer ik met mijn vingers achter de aluminium voorplaat ga, ter hoogte van de druppen, voel ik de rubberen pakking die deels (ca 3 cm) los zit! Ik kan m'n vinger er doorheen steken.

Ik heb mijn CV ketels vaak zelf onderhouden. Mijn vader die vroeger zelf installateur/monteur was leerde mij de kneepjes. Nu heb ik voor het eerst in mijn leven bij een groot, bekend cv-onderhoudsbedrijf een onderhoudscontract afgesloten, krijg je dit!! Belachelijk.
Maandagochtend ben ik de eerste die ze telefonisch spreken.
 
Ik heb mijn CV ketels vaak zelf onderhouden. Mijn vader die vroeger zelf installateur/monteur was leerde mij de kneepjes.

Ik denk dat het juist daarom goed is dat de gasketelwet er doorheen is gekomen. Want ondanks alle goede bedoelingen ontbreekt het dan toch aan bijscholing / kennis van CO metingen etc.
 
Ik zou dat bedrijf vandaag nog laten komen, zij hebben onderhoud gepleegt en het niet correct en bruikbaar achtergelaten.

En helemaal als zo'n clown wat roept wat niet klopt.
 
Oke, ik was misschien iets te kort door de bocht. Natuurlijk ben ik zelf niet kundig. Natuurlijk ben ik niet geschoold en weet ik van de meest recente ontwikkelingen en standaarden. Daar schakel ik graag een professional voor in.
Maar ik zie ook vaak dat specialisten onder druk van tijd zich er soms iets te makkelijk van afmaken. Dat is jammer. En een perfector zoals ik, is niet snel tevreden, dat speelt ook mee.

Maandagochtend staat nu een afspraak. Ik ben de rest van het weekend elders dus koud ga ik het niet krijgen. (hooguit bij het koude-dippen morgenvroeg). Bedankt.
 
Vanochtend heeft monteur de pakking/afdichting in de voorplaat vervangen. De lekkage van condenswater lijkt opgelost.

Waar de monteur me nog op wees was de 2-wegklep. De kleine lettertjes (alhoewel, zo klein zijn ze niet) dwingen me om dat ding te plaatsen. Doe ik dat niet, dan heb ik geen servicecontract en zijn dus alle kosten voor reparatie voor eigen rekening.
Ik heb bij deze partij dus geen keus en moet zo'n 2-wegklep plaatsen. 😒
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu