Metalstud wand op betonnen latei plaatsen?

K3vin

  • #1
Beste klussers,
Ik ben als hobby klusser bezig met het renoveren van mijn badkamer.
Een van de klussen is het vervangen van een gestucde vezelplaten wand.

Deze wand is op een zeer ruw gemetselde muur gezet, waarna de betonnen vloer er tegenaan in gestort. Door lekage zijn de vezelplaten verteerd en is het nodig de wand te vervangen.
Als ik alles weg ga halen kom ik terecht op de bovenkant van de gemetselde muur, waar een dun randje van de betonnen vloer over heen is gegoten.

Nu was mijn plan om de muur opnieuw op te bouwen met metalstud profielen en qboard. Omdat de gemetselde muur een erg ruwe basis is om op te bouwen had ik het plan opgevat om eerst een betonnen latei op de muur te metselen, zodat ik een vlakke, sterke basis heb voor de nieuwe wand.

Ik hoop dat de plaatjes de situatie wat verder verduidelijken.

Oud:
oud.jpg

Nieuw:

nieuw.jpg


Omdat er niet veel ruimte bovenop de muur beschikbaar is, zou ik de latei zelfs eventueel kunnen kantelen, zodat de smalle kant onder wordt.

Is dit een vreemd plan? Zijn er dingen die ik hierbij over het hoofd zie? Jullie advies wordt gewaardeerd!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Waarom maak je d muur niet van gasbeton blokken.
Dan heb je een stevige watervaste muur, waar je alles aan op kunt hangen.
 

K3vin

  • #3
Bedantk Peter, dat is zeker een goed idee en had ik overwogen. Maar een paar zaken hielden mij tegen.

De wand moet weer betegeld worden. Ik weet niet of ik een gasbetonblokken wand zo strak kan maken dat ik hier netjes tegenaan kan tegelen, zonder een stukadoor nodig te hebben.
Ook wil ik gelijk van de gelegenheid gebruik maken om de verwarmingsleidingen in de muur weg te werken (al kan dat bij gasbeton natuurlijk ook).
Daarnaast probeer ik de badkamer zo lang mogelijk bruikbaar te houden. De metalstud oplossing leek me hierdoor eenvoudiger / sneller. En aangezien ik in de rest van badkamer ook gebruik maak van qboard leek me dit voor deze wand ook de handigste keuze.

Maar ik zal me eens inlezen in het metselen van gasbeton, misschien heb ik die optie te vroeg afgeseschreven.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
gasbeton kan je lijmen, er zijn grote blokken verkrijgbaar van 40x60cm.
sleuven trek je er zo in voor leidingwerk
 

K3vin

  • #5
Ik heb me idd nog even verdiept in de gasbeton en dat lijkt idd een betere oplossing.
De onderste laag kan ik met mortel op de bakstenen muur zetten, de volgende lagen kan ik dan gewoon lijmen.
 

K3vin

  • #6
Hmmm.... dat ging niet zoals gepland.
De mortel wil niet echt aan het gasbeton hechten.
Ik ben geen ervaren metselaar, dus (ook) grote kans dat ik wat verkeerd doe? De te metselen kanten heb ik vochtig gemaakt met een natte stoffer.

Omdat ik verder ga op een bestaande gemetselde muur wilde ik de eerste laag met mortel metselen om daarna de volgende lagen te kunnen lijmen.
Is dit een raar idee?
Of zou ik eerst beter de bovenkant van de muur vlak kunnen maken? En waarmee dan?
 

K3vin

  • #7
Voor de beeldvorming, dit is hoe het er nu uit ziet.
Het voorzetwandje is voor nood.

muur.jpg
 

Hharbers

  • #8
Eerste laag altijd in mortel metselen zodat bovenkant van deze blokken perfect waterpas, vlak en in lijn staan met elkaar. Koop blokkenwaterpasje of kleine waterpas om heel nauwkeurig te werken.
Als eerste laag niet goed staat is snel verder lijmen bijna onmogelijk

Als eerste laag blokken goed staan en specie voldoende stijf is kun je volgende lagen er eenvoudig op lijmen met speciale blokkenlijm en een grove lijmkam. Meet elke laag blok of hij nog recht en aan de draad staat. Met rubber hamer kun je blokken in lijmbed nog wat corrigeren
Ik heb zak met kleine kunsstof wigjes/spietjes welke ik gebruik als blok niet helemaal lekker staat. Steek puntje van spietje in de voeg om blok recht te stellen. Na uurtje kun je wig er weer uit trekken en weer hergebruiken

Je specie van eerste laag metslwerk is waarschijnlijk verbrand
Natte stoffer is echt niet genoeg om bestaand metslewerk vochtig te maken. Stenen zijn gort droog en zuigt als een gek het water op. Hierdoor zuigt het metselwerk het water uit je specie in wordt specie niet hard (verbrand). Paar druppels water van de stoffer doet niks
Pak maar bekertje water en giet deze langsaam op stenen van het muurtje. Na paar seconden is alles waarschijnlijk op opgenomen. Je kunt het soms zelfs horen opzuigen. Als het niet meer opgenomen wordt en stenen blijven nat dan gaat je specie drijven wat ook niet goed is

Mijn mening Beter te nat gemaakt en uurtje extra wachten tot het alsnog is opgenomen voordat je kunt beginnen met metselen dan te droog en je er achter komt dat je muur niet vast zit
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu