Meerdere radiatoren, dan ook meer energieverbruik?

Robert66

  • #1
Ik was altijd in de veronderstelling dat het niet uitmaakte hoeveel radiatoren je open had in je huis, omdat de thermostaat van de cv in de woonkamer zit, dus in feite wordt de temperatuur bepaald door de radiator in de woonkamer.

Volgens iemand anders blijkt dat niet zo te zijn, hoe meer radiatoren open, hoe meer het je kost, toen ik daar over nadacht leek het me eigenlijk wel logisch aangezien er meer water verpompt en opgewarmd moet worden wanneer je meer radiatoren open hebt.

Misschien zie ik het verkeerd. Wie kan me er meer over vertellen?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
:cool: Je gedachte is juist Robert, je thermostaat zit wel in de huiskamer
maar je cv-ketel doet er nu langer over daar er meer radiatoren open staan, maar ja, je comfort is ook hoger he - dus het is maar waar je voor kiest.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is gewoon een kwestie van: hoe meer radiatoren open staan, hoe meer warmte door die radiatoren aan de omgeving wordt afgestaan. En dus wordt het water meer afgekoeld.

En dat betekent dat de ketel langer moet stoken om het cv-water op temperatuur te brengen of te houden om de ingestelde kamer-temperatuur te bereiken.

Een goede methode, om zo min mogelijk te verstoken, is om de radiatoren in ruimtes waar het minder warm hoeft te zijn, te voorzien van radiator-thermostaten, en die in de ruimtes waar je maar zelden komt, op een hele lage temperatuur te zetten. Zo voorkom je dat de boel bevriest, maar gebruik je ook niet te meer energie dan nodig.

De radiatoren in de ruimte waar het kamer-thermostaat zit mogen géén radiatorthermostaat hebben!
 

Robert66

  • #4
Bedankt voor jullie reacties, maar goed stel ik hou alleen de radiator open in de woonkamer, aangezien er voor de rest nog eentje in een halletje zit waar ik nauwelijks kom, in de badkamer waar ik het niet noodzakelijk vind om verwarming aan te hebben(hoewel het eigenlijk best wel lekker is en ik het dus wel aan had, omdat ik het in de veronderstelling was dat het me toch niet meer energie zou kosten), en eentje in de slaapkamer die ik nauwelijks aan heb.

Ik heb wel eens een cv monteur gehad die aangaf dat het niet goed is als je maar 1 radiator open hebt, niet goed voor de pomp of zoiets, is dat inderdaad zo? Of is het verstandig om de radiatoren een beetje open te houden? Of maakt het niet uit? Vroeger had ik gewoon 1 radiator open, in de kamer, maar na de opmerking van de cv monteur, ben ik er meerdere open gaan zetten.
 

Robert66

  • #5
En nog een laatste punt, ik krijg het nauwelijks warm met 1 radiator in de woonkamer, temperatuur blijft regelmatig hangen op 19 graden, en de gasmeter maar doortikken. Zet ik meerdere radiatoren open dan bereik ik wel een hogere temperatuur in woonkamer.

Je zou toch zeggen dat dat niet uit moest maken, aangezien er maar 1 radiator in de woonkamer hangt, en die zorgt voor de verwarming, dus of die in die hal nou aan of uit staat, zou toch niet uit moeten maken?
 

MarcoDezicht

  • #6
Robert wat je probleem nu is door dat je maar één radiator heb open staan dan komt toestel zeer snel op temp. door dat je weinig door stroming heb dus je retour water vrij snel weer in de ketel is een maar een kleinbeetje bij hoeft te verwarmen.
Want als het een nieuw toestel is een dat moduleert dan zal het toestel op een lager vermogen blijft branden kan het vrij lang duren voordat de kamer warm wordt.
 

Robert66

  • #7
Dus wat kan ik het beste doen?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #8
Beste robert, in de huiskamer moeten natuurlijk wel genoeg rad. open staan, is deze niet te klein ?
Of staat er soms zo'n afwerk kast omgebouwd? Let er wel op dat deze radiator zijn warmte goed kwijt kan!! Geen afwerk-kast of brede planken er boven op, het kan zijn dat die ene radiator te klein is, t.o.v de kamer
Het is nu extreem dus hij moet alle zeilen bij zetten, :cool:
 

TSPaul

  • #9
Een cv ketel gebruikt gas dat weet iedereen, nu is het zo dat als een ketel
moet gaan branden er een helehoop warmte door de rookgas afvoer
gewoon naar buiten gaat een hr ketel is dit het minst ca 10% gaat verloren, een vr ketel ca 15 a 20 % .
Je wilt de ruimte waar je in woont wel graag op temperatuur hebben en daarvoor is warmte nodig, dus hoe groter de radiator of meer radiators hoe sneller dit zal gebeuren, de grap is echter dat de kamerth bepaald hoelang de ketel mag branden hoelanger dit duurt heb je dus ook het verlies van warmte door de schoorsteen.
Een modulerende ketel doet niks anders dan met zo weinig mogelijk aan energie zo een hoog mogelijk rendament halen.
Maar dan is het wel noodzakelijk dat je flinke radiators hebt want de cv water wordt niet warmer dan 60 graden max HR is maximale terugwinning op de rookgassen.
Te kleine radiators wordt het niet warm binnen en gaat de temperatuur van de ketel naar de 80 a 90 graden en heb je geen hoog rendament meer. (dit stopt bij ca 60 graden).

Voor een vr ketel is het dus ook gunstig met groote radiators want dan hoeft de ketel niet zo vaak aan en heb je dus maar weining start verliezen.
 

Robert66

  • #10
Allen bedankt voor de reacties, de radiator in de kamer is groot genoeg, het probleem heb ik nog niet zo gek lang dat het in de kamer moeilijk op een graad of 21 te krijgen, wanneer de overige radiatoren dicht zitten.
Ik dacht eerst dat het aan de ventilatieroosters lag, aangezien er via een ventilator op dak via een rooster in open keuken, nogal wat lucht naar buiten gaat, maar dat schijnt geen invloed te hebben. Misschien kan iemand daar nog wat over zeggen.

Ik vraag me nog steeds af wat nou wijsheid is, of meerdere radiatoren open (of een beetje misschien) en in de kamer uiteraard volledig open, waardoor ik eerder een behaaglijke temperatuur bereik in de woonkamer.
Maar goed dat kost weer meer energie als ik het goed heb begrepen.

Maar dat kost het ook wanneer ik alleen de radiator in de woonkamer aan heb, want dan krijg ik de temperatuur nauwelijks op 20 graden. De gasmeter blijft dan ook doortikken, hetgeen misschien nog wel meer kost.
Ik heb een heel hoog gasverbruik.

Snap ook niet hoe het kan dat de temperatuur met 1 radiator in de kamer niet hoger komt dan 20 graden, want vroeger had ik daar namelijk geen last van. Ik heb de cv monteur al een keer laten komen, maar die gaf ook aan dat de radiator gewoon goed warm was, dus ja, wat moet je dan.

Hij twijfelde wel of 1 radiator wel genoeg was, voor een dergelijke ruimte, maar vind ik raar, want zoals ik al zei had ik vorig jaar het probleem niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Alleen hadden we vorig jaar niet zo'n "strenge" winterperiode als nu...

Kun je niet beter eens een goede berekening (laten) maken van je kamer en hoeveel radiator-vermogen je nodig hebt? Dan weet je tenminste wat meer.

Als je nu eens de afmetingen van de kamer noemt, en iets over de omstandigheden - wel/niet geïsoleerde muren, open opening naar de hal of juist dichte deur, veel (al of niet geïsoleerd) glas, dat soort dingen.

En noem hoe groot die radiator is - afmetingen, en hoeveel platen achter elkaar of ribben naast elkaar en zo. Wat voor soort radiator. Een beetje beschrijven dus.

Er zijn vast deskundigen hier die je daarmee een idee kunnen geven of je echt te krap zit of niet.
 

Robert66

  • #12
Ik woon daar al 10 jaar, en het probleem is er nog niet zolang, of hebben we al 8 jaar geen strenge winter gehad?
Het ligt dus niet aan de afmetingen van de radiator.
En het probleem had ik ook wanneer het 5 graden boven nul is bv.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu