Vervuilde lucht van meerdere apparaten op één afvoer

vbth

  • #1
Goede avond!

Bij de verbouwing van een tussen appartement zijn we opzoek naar een oplossing voor de te af te voeren lucht. Het betreft de afvoer van de WTW Balansventilatie én de CV ketel. Het appartement had oorspronkelijk een gecombineerde luchttoevoer en afvoer voor de CV ketel. Wij willen deze gebruiken om alleen schone lucht aan te zuigen naar de WTW en een ongebruikte schoorsteen met de binnendoorsneede 15x25cm te gebruiken als afvoer van de WTW (6meter hoog).

De eerste vraag is of dit toegestaan is en problemen geeft? De schoorsteen wordt verder niet gebruikt. Zijn er dingen waar we op moeten letten?

Ten tweede zijn hierdoor de luchttoevoer en rookgasafvoer van de CV nog niet geregeld. Is het toegestaan om een aftakking te maken voor de lucht aanvoer van de CV voor óf na de WTW Ventilatie? En vervolgens de rookgasafvoer van de CV te koppelen aan het zelfde kanaal als de WTW afvoer?

We installeren alleen zelf de WTW en laten deze inregelen. De CV zal geinstalleerd worden door een installateur. We zijn op dit moment aan het kijken wat er uberhaubt mogelijk is.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik verwacht dat het problemen gaat geven.
De CV ketel meet of hij zijn rookgassen kwijt kan dmv. druk ontstaat er al een druk in de schoorsteen door je WTW dan loop je het risico dat je ketel regelmatig in storing gaat staan of zelfs geheel niet werkt.
Daarnaast zit in de verbrandingsgassen flink wat waterdamp, met een koude schoorsteen zal dit tegen de binnenwanden van de schoorsteen gaan condenseren met uiteindelijk alle gevolgen van dien.
 

vbth

  • #3
Dag, bedankt voor je antwoord. Het is naar mijn weten niet meer toegestaan om via de gevel af te voeren. Heeft u eventueel suggesties waar we verder naar kunnen kijken?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
De luchttoevoer van de ketel en de wtw ventilatie mag je niet combineren. De aanzuigventilator van de wtw unit kan voor onderdruk in het kanaal zorgen. Bij een fout in de cv ketel kan dan de situatie ontstaan dat je o.a. rookgassen vanuit de mantel van de ketel je ventilatiesysteem in kunt trekken.

Een vergelijkbaar risico zou je aan de afvoerzijde kunnen hebben als je de afvoer van ventilatielucht combineert met rookgas. Dit nog even los van het condensatieprobleem.

Niet aan beginnen dus en ik kan me ook niet voorstellen dat het is toegestaan. Verder heb je wellicht ook nog te maken met de VVE als je het bestaande systeem wil wijzigen.
 

vbth

  • #5
Helemaal duidelijk. De CV was helaas iets dat er opeens bij kwam. In eerste instantie was het de bedoeling de CV te vervangen voor een warmtepomp. Nu die op zich laat wachten zijn we opzoek naar een tijdelijke oplossing, maar dat zal zo dus niet gaan.

Dan de vraag. Als we een oplossing vinden voor de CV, door een nieuwe, of de oude concentrische toevoer/afvoer te gebruiken. Is het dan mogelijk de WTW afvoer wel aan te sluiten op de schoorsteen?

Indien we niets kunnen wijzigen aan de gevel (extra kanalen) kunnen we een klein deel van de ventilatie kanalen aanleggen en later altijd nog besluiten deze te gebruiken zonder breekwerk. Echter blijft het dan zaak dat we de schoorsteen hiervoor gebruiken zoals de onderburen.

De schoorsteen wordt op dit moment al gebruikt (andere schacht) voor een Systeem C afvoer van een andere verdieping.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als.je een ketel met wtw toepast zijn beide aan elkaar gekoppeld en haalt de ketel zijn lucht uit de wtw en blaast deze de rookgas via de wtw af.
Afbeelding-4-296x430.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Volgens mij wordt deze combinatie niet meer aangeboden, en is het vervangen van 1 van beide componenten van bovenstaand systeem ook niet meer toegestaan. Want dat wordt het als 2 seperate systemen gezien. Er zijn verschillende installateurs die aangeven hiervoor een oplossing te hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu