Meerdere problemen CV en vloerverwarming

Joeybrooks

 • #1
Gegroet iedereen,

Houd jullie vast, want dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal! Verder is er niks spannends aan.

Mijn vriendin en ik hebben 31 Maart dit jaar onze parel gekocht waar we inmiddels gelukkig in wonen.
Nu is er alleen iets dat mij al weken, maanden, knaagt. De (vloer)verwarming.

De volgende opstelling is aanwezig :

- Remeha Quinta 28C ketel uit 2008 (hangt op de zolder).
- Hoofdvloerverwarming op de begane grond
- (4 groepen, hoofdverwarming)
- Pomp WILO RS25/4-3P. De vloerverwarming is aangesloten op het normale CV systeem.
- 2010 gelegd, sexy grijze slangen.

Zelf vogel ik graag zaken uit en ben ik niet te beroerd (en bang) om zelf e.e.a. te proberen, maar dit kraakt mijn noten. Enfin, het volgende :

- Er loopt warm water in de verwarmingsleidingen, zodra er een kraan voor warm tapwater open gaat, loopt dit ook de verwarming in.
- De pomp van de vloerverwarming maakt een verschrikkelijk lawaai, de monteur zegt : kapoet, moet vervangen worden.
- Het overstortventiel druppelt langzaam maar zeker. Ik heb hier een nieuwe voor liggen.
- 1 groep in de vloerverwarming wordt niet geheel warm (April ´17, toen deed alles het nog redelijk)
- Er zit geen BYPASS op de vloerverwarming.

IK ZEG.. :super:Dusss... :shock:

Toen we hier net woonde functioneerde alles nog zoals zou moeten (behalve de koudere groep in de woonkamer) maar langzaam begonnen problemen zich voor te doen.
Nu zijn er dus een aantal dingen die moeten gebeuren. Als ik de bedrijven in de regio moet geloven lopen de prijzen om alles "in orde te maken" nogal uiteen.
De een zei 300, de ander 860, de een sprak geen nederlands, en weer een die mij een huurketel probeert te verkopen. Maar volgens mij valt dit wel mee. :roll:

In Juni hebben we een grote onderhoudsbeurt laten plegen aan ons systeem. Hij is volledig schoongemaakt en zag er volgens de monteur nog prima uit. Het was wel zo dat de leiding naar de drukmeter op de ketel verstopt was, dat heeft hij met een naaldje opengeprikt en was weer oke. (a)
Hij gaf ook aan dat de vloerverwarming geen bypass heeft waardoor ik altijd 1 verwarming open moet laten staan.

Ik heb gezocht naar een vervangende pomp voor de vloerverwarming. De inbouwmaat van 130mm heeft wat verwarring gezorgd bij het bedrijf dat in deze pompen handelde, ze gaven mij een alternatief voor de pomp van €312. :shock: Zojuist heb ik op hun eigen website een passend alternatief gevonden (met dezelfde specificaties) voor €130 en gekoopt. :shock:

Nu dacht ik, laat ik de oude pomp dan demonteren, misschien kan ik deze open maken en zien of er vuil of iets anders in zit.
Krijg ik het niet in orde? Geen probleem, er is toch een nieuwe pomp onderweg. Misschien krijg ik 'm gemaakt, zou mooi zijn.

Ik heb het CV systeem op zolder leeg laten lopen, en tijdens het leeglaten van mijn CV kwam er damp van het water af.
Wat bleek: het water was heet. Zeer heet. Dat zou onmogelijk moeten zijn, gezien de kamerthermostaat op 10 graden staat en het binnenshuis gemiddeld 20 graden is.
Dat was de trigger waar ik zag dat er warm water in de CV liep. Dus ik mijn vriendin roepen om de warmwater kraan open te draaien, en jao (limburgs voor "ja") het warme water loopt in de verwarmingsbuizen. Zou dat ook de oorzaak van het 'druppelende overstort'-syndroom kunnen zijn? (er loopt immers water in de CV.. water is druk, toch?)

Eenmaal 2,5 emmer CV water uit de leidingen laten lopen was mijn ysteem leeg. Vervolgens wilde ik de pomp demonteren van de vloerverwarming maar ging mijn gereegschap stuk, lap. Dus ik wilde weer druk op het systeem zetten (vullen) maar zag het BARmetertje niet naar boven gaan (a). Zenuwachtig heb ik een kleine halve minuut gewacht met de kraan open om te zien of er druk kwam, maar nee. Tevens gingen bovenop de ketel de ontluchtingsventielen open, is dat normaal? Zo ja : hoelang kan het ongeveer duren voordat ik druk te zien krijg op de meter als ik van te voren ca. 25 liter heb geloosd? (Ik snap dat 25 liter een goede inschatting is, maar het meten daarvan (emmer vullen, timen, herhalen op kraan) weet ik niet of reëel is, ivm tegendruk enz, ik zoek dus een tijdsindicatie)

Gezien alle issues mijn vragen (op volgorde van uitvoeren, incl. ketel laten leeglopen & van de stroom halen), want ik wazel te veel :

- (1) Overstortventiel : gewoon oude losdraaien, nieuwe erop?

- (1) Vloerverwarming pomp vervangen. Ik kan nergens een tapkraantje vinden (ook niet in de kruipkelder) om de vloerverwarming leeg te laten lopen : is druk (vanuit de zolder) er vanaf halen dan voldoende? Eventueel kan ik een waterstofzuiger gereed houden om het water op te vangen dat vrij komt als ik de oude pomp demonteer?

- (2) Driewegklep. Er is overduidelijk een probleem met de driewegklep. Ik heb de kap van de CV gehaald en handmatig het pinnetje (van het binnenwerk, niet de pomp) ingedrukt, ik ben blij dat het bot in mijn duim niet gebroken is, loopt zwaar. Met een metalen plaatje tegendrukken gaat het al iets beter. Het witte pinnetje op de motor loopt wél helemaal naar links, maar niet naar rechts (wordt ook slap op het eind, geen tegendruk meer). Of kan het probleem alsnog het motortje zijn? Ik weet dat het een het ander opvolgt, maar kan ik dit toch testen alvorens een nieuwe set te bestellen?

- (4) Slecht verwarmde groep : wie weet is mijn huidige pomp wel de rotte appel, maar als zich dit nog voordoet met de nieuwe pomp, misschien iets met de thermostaatkopjes die op de groepen zitten?
Of een vieze slang?

- (5) (a) Bijvullen : dit duurt nu erg lang, en mijn drukmeter maakt mij zenuwachtiger dan in de rij staan bij de kassa, hij doet niks. Kan dit echt even duren? Of mag ik ballen hebben en de kraan gewoon minuten open laten staan? (Met mijn nieuwe overstortventiel moet er toch boven 3 bar iets gebeuren, noh? Misschien moet ik dan wel het ventiel weer vervangen, maar okeeee)

O ja, en moet ik alle radiatoren open doen? Want dat ben ik vergeten. Nu zijn ze allemaal dicht, en inmiddels alweer eens open geweest.

- (6) Ontluchten : als het systeem gevuld is, van boven naar onder ontluchten > bijvullen > ontluchten > cake eten > bijvullen?

- (7) Bypass : kan iemand hier iets meer over vertellen? Ik heb geen idee wat ik nu precies vind, maar ik moet eerlijk zijn, dat is ook niet het ergste op het moment.

En... dan de hamvraag : is het verstandig om dit zelf te doen? Ik begrijp de logica volgens mij wel van zo'n systeem, en ik denk dat ik met bovenstaande zaken mijn problemen verholpen krijg.
Ik weet alleen niet de fijne details voor bijvoorbeeld het bijvullen en ontluchten etc. En, ik ben nogal gauw te zelfverzekerd en wil graag iets zelf proberen. Ik mag wel zeggen dat ik 2 rechterhanden heb, maar ik heb er eenmaal niet voor geleerd.

Als ik bovenstaande volgorde aanhoud, is dat OK? Hebben jullie tips, opmerkingen, vragen, please let me know. Als ik echt 't geld aan een bedrijf af moet geven, geen probleem, maar als ik het zelf kan fixen dan kan ik een aantal keren goed uit eten met mijn toekomstige vrouw en dat is ook bevorderlijk voor de relatie hé, of ik koop een bovenfrees ofzo, al lang op mijn wishlist..

Ik zie héél graag jullie expertise tegemoet. Op alles dat ik op Google gezocht heb vond ik bij Klusidee de beste antwoorden terug.

Jullie, mijn beste aardsvrienden, zijn mooie mensen. Alvast bedankt! :mrgreen:

PROOST.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Joeybrooks

  • #2
  Sorry voor mijn lange post.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Allereerst is de vloerverwarming niet juist aangesloten.
  zie foto hier onder.

  In het groene deel kan zich lucht verzamelen en dit duwt de pomp niet weg.
  de ontluchters rood verplaatsen naar boven.


  mvg

  john
   

  Joeybrooks

  • #4
  Dankjewel! Ga ik meenemen. Kan het trouwens kwaad dat er nu 0 bar op de verwarming staat? Die heb ik dus nog niet gevuld omdat ik begon te zweten toen mijn drukmeter na een halve minuut nog niets aangaf.

  Thermostaat staat op 10graden, wordt het nog lang niet. Of is er verder een zelftest of iets dat de pomp kan slopen? Nu alles droog staat?
   

  Marcn88

  • #5
  Binnenwerk 3wegklep en drukmeter en overstort expansievat vervangen dan zijn uw ketel problemen opgelost met bijvullen zal nadat de ontluchter is gestopt met ontluchten de druk toch moeten gaan oplopen bij de vvw bypass en auto ontluchter plaatsen in de hoge leidingen lucht gaat altijd omhoog
   

  Joeybrooks

  • #6
  Oke bedankt. Maar nog enkele vragen :

  1. Ik kan nergens een tapkraantje vinden (ook niet in de kruipkelder) om de vloerverwarming leeg te laten lopen : is druk (vanuit de zolder) er vanaf halen dan voldoende?

  2. Je geeft aan dat de druk vanzelf erop moet komen, maar als dat na een paar minuten nog niet zo is, dan moet sowieso de overstort ingrijpen toch?

  3. Ontluchten, moet dus van beneden naar boven zoals ik net op een ander forum las, correct toch?

  4. Waarom het expansievat vervangen?

  Zojuist trouwens een nieuw binnenwerk van de driewegklep besteld, gaat morgen binnen zijn. Eens kijken of dat e.e.a. oplost. Grote kans dat de motor ook defect is?
   

  Baszos

  • #7
  1. Nee dat zal niet voldoende zijn, als er geen aftapkraantje zit, zal je bijvoorbeeld via een koppeling moeten leeglaten, met een bakje eronder.

  2. Overstort grijpt in bij 3 bar, als die open is gegaan, blijft de kans bestaan dat die blijft lekken.

  3. Ontluchten inderdaad van beneden na boven.

  4. Als je overstort lekt, is de kans groot dat je vat kapot is. ( weet je ook wasrdoor het komt dat je moet bijvullen)

  Kans bestaan idd dat je motor ook defect is, aangezien je binnenwerk zwaar heeft gelopen.
   

  Joeybrooks

  • #8
  Hoi Baszos, dankje voor je fijne uitleg.

  1. Nee dat zal niet voldoende zijn, als er geen aftapkraantje zit, zal je bijvoorbeeld via een koppeling moeten leeglaten, met een bakje eronder.

  Hoe kan ik dit het beste doen? Een slang losdraaien lijkt mij geen optie toch? Of wat bedoel je precies met koppeling? Misschien het dopje op onderstaande foto?  En komt er dan veel water uit? Want anders zou ik misschien ook de pomp kunnen losdraaien en direct het water opzuigen met de waterstofzuiger?


  2. Overstort grijpt in bij 3 bar, als die open is gegaan, blijft de kans bestaan dat die blijft lekken. Duidelijk, dankjewel!

  3. Ontluchten inderdaad van beneden na boven. Top!

  4. Als je overstort lekt, is de kans groot dat je vat kapot is. ( weet je ook wasrdoor het komt dat je moet bijvullen)

  Ok, vat was wel nog dof van boven, hol van onder, dus misschien is dit vat nog oké? Vervangen lijkt me niet zo spannend als het nodig is.
   

  Baszos

  • #9
  Je kan bijvoorbeeld onder bij het messing t-stuk een koppeling losdraaien, en het water opvangen met een bakje.

  Vat zal je echt pas kunnen controleren als je het vat eraf draait.
  ( pas op, kan zwaar zijn als die vol zit met water)
  Dan kan je met een drukmeter, onder op het nippel van het vat, de voordruk controleren.
   

  Joeybrooks

  • #10
  Hoi Baszos, hartelijk bedankt. Komt er veel water uit? Of is mijn alternatief met de waterstofzuiger bij de pomp houden ook een idee? En dit zijn knelkoppelingen toch? Na het losdraaien, kan dan dezelfde koppeling weer vastgedraaid worden of zijn die dan ook aam vervanging toe?

  Alvast bedankt! Grt Joey
   

  Joeybrooks

  • #11
  Oh en kan ik het beste de linker of rechter koppeling losmaken? Of maakt dat niets uit?
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Als je toch bezig bent:
  ik zou niet afgaan op de drukmeter van de ketel. Neem ergens in de installatie, liefst bij het vulpunt, een losse drukmeter op.
  Het slangetje van de drukmeter van de quinta slibt dicht, kan goed dat de druk die de drukmeter van de quinta aangeeft anders is dan de druk in de installatie.
   

  Joeybrooks

  • #13
  Nou, ik heb de verdeler leeggezogen met een waterzuiger door het schroefje van de pomp open te draaien, werkte prima!

  3 weg klep vervangen (mechanisme), overstort vervangen, extra manometer laten plaatsen en 2 afsluitkranen bij de vloerverwarming. Ontluchters heb ik laten zitten omdat we wellicht het hele systeem (verdelers) gaan laten vervangen.

  Nu, ik had de oude pomp verwijderd, de nieuwe er tussenin, druk erop, en de hele hal stond blank. De zaak bleef maar als een malle spuiten. 10 handdoeken er doorheen gejasd maar kreeg het niet verholpen.

  Gister bedrijf laten komen om dit na te zien. De beste man heeft 8 keer de pomp gedemonteerd en opnieuw gemonteerd maar hij bleef spuiten. Wat bleek? De pakking in de pomp zelf zat scheef, al vanuit de fabriek denk ik dus..

  Dat is dus na 3,5 uur opgelost. Druk terug op het systeem, koppelingen controleren en alles is nu in orde. Weer warme voetjes en warm water, happy us. Zal waarschijnlijk wel een bittere pil zijn, maar is in ieder geval opgelost.

  Iedereen bedankt voor de hulp en adviezen!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu