Meerdere RTL-zones in 1 woning?

Klusvraagrtl

  • #1
In mijn toekomstige woning komen 2 badkamers met radiator (hoofdverwarming) en vloerverwarming (bijverwarming). De ene badkamer is ongeveer 7 m2 en de ander ongeveer 9 m2. Daar moet voor de oppervlakte van de vloerverwarming nog de douchehoek en het bad vanaf, dus ik denk ongeveer 4,5 en 6,5 m2.

Nu was het plan om de vloerwarmingen te regelen door RTL's in de retours van de vloerverwarmingen. Ik begrijp dat bij RTL maximaal 30 meter slang gebruikt mag worden. Omdat het om bijverwarming gaat en de beperkte oppervlaktes, moet dit volgens mij wel voldoende zijn om de vloer aangenaam te krijgen.

Maar wat ik dus niet zeker weet: mag je meerdere RTL's in 1 woning (1 CV-ketel) gebruiken? Dus in beide badkamers een RTL plaatsen? En mag je dan 30 meter slang per badkamer gebruiken, of 30 meter in totaal?

Verder was ik benieuwd of het aan of af te raden is om gebruik te maken van een multiblock-systeem. Waar de RTL voor de vloerverwarming verwerkt zit in het onderblok van de radiator. Zodat je bediening van radiator en vloerverwarming op 1 plek hebt en je niet zelf een splitsing van aanvoer/retour hoeft te maken.

Schema:


En de begeleidende tekst van het multiblock-systeem:
De appendage is een combinatie van een voorinstelbaar
thermostaatventiel, afsluiter en RTL regeling
geschikt voor tweepijps installaties.
Het thermostaatventiel met gemonteerde
thermostaatkop regelt via de radiator de
ruimtetemperatuur.
De temperatuur regeling van de oppervlakte
verwarming wordt separaat geregeld d.m.v.
een thermostaatventiel met begrensde
retourleiding temperatuur (RTL). De
appendage is messing / vernikkelt.
Voordelen:
- Ideale combinatie voor radiator en
oppervlakte-verwarming
- Onafhankelijke regeling voor radiator en
oppervlakte-verwarming in één
appendage
- Radiator volledig afsluitbaar
- Volumestroom voorinstelbaar
- Retourtemperatuur van de oppervlakte
verwarming is instelbaar
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Er zijn 2 dingen die ik altijd afraad om toe te passen:
1: RTL regelingen
2. Vloerverwarming als bijverwarming

Van beide methoden heb ik al zoveel gebruikers gezien, die daar spijt van hebben, omdat:

* men nadien bijna altijd de wens krijgt om de vloerverwarming apart te kunnen bedienen van de radiator
* vloerverwarming als bijverwarming weinig voorstelt.(leg de verwarmingsbuizen zo dicht mogelijk bij elkaar om een egaal verwarmde vloer te verkrijgen en bedien de vloerverwarming apart van de radiatoren)

Gebruik gewoon een verdeler, waarop ook nog beveiligingen zitten, die bieden RTL regelingen totaal niet.
Wanneer je zoneregeling in de woning wenst, werkt dat nooit goed met een RTL regeling.
Maar goed, je houdt toch altijd fans van RTL-regelingen.....
 

Klusvraagrtl

  • #3
Dank voor je bericht, uitleg en advies.

Op punt 1 kan ik zeggen dat de vloerverwarming nog steeds apart bediend kan worden. De thermostaatkraan van de radiator kan ik dichtdraaien en de rtl-thermostaat van de vloerverwarming open. Aangezien ze parallel staan en niet in serie (wat jij misschien vermoedde), kan dat gewoon.

Op punt 2 zeg ik dat vloerverwarming als bijverwarming in de badkamer bij ons heel goed bevalt in onze huidige woning. Een trage lage-temperatuur-verwarming die de koude voeten voorkomt. De radiator gebruiken we voor snelle warmte in de ruimte en voor drogen handdoeken.

Totaal geen beveiliging ben ik het ook niet mee eens. Hij sluit als de temperatuur bij de retour te hoog wordt en voorkomt zo dus een constante stroom van te heet water door de vloer.

Dat het niet samen kan met zoneregeling klopt niet, aangezien ik dat in mijn huidige woning ook heb. Je hebt gelijk dat daar de rtl-zone wel altijd meedraait als een andere zone actief is. Dat accepteer ik.

Tot zover mijn reactie op jouw reactie.

Ik blijf wel benieuwd naar het antwoord op mijn 2 oorspronkelijke vragen.
 

JeffreyD94

  • #4
Een RTL toepassing is bedoeld voor renovatie omdat er geen andere goedkope mogelijkheden zijn. RTL moet je niet in nieuwbouw willen.
Waarom niet overal gelijk vloerverwarming met zoneregeling? Waarom hoogtemperatuur willen blijven gebruiken als we er in de toekomst vanaf moeten?

Een RTL ventiel is geen beveiliging, een beveiliging is een extra onderdeel welke alleen ingrijpt omdat de installatie niet meer veilig functioneert, een RTL ventiel heeft een regelfunctie en geen beveiligingsfunctie, als de RTL ventiel defect raakt stroomt de volle aanvoertemp de vloer in en dat vind je vloer niet fijn. Tevens stroomt er altijd in het eerste stuk warm water wat eigenlijk ook niet goed is. RTL in de retour van je radiator is een betere optie, zoals ik het zie is dat hier niet het geval. Alleen dan kan het niet los van elkaar draaien.

Een RTL ventiel is afhankelijk van warmtevraag van het regelelement, een RTL ventiel kan wel warmte willen maar krijgt dit pas als ergens warmtevraag ontstaat. Een RTL ventiel regelt dus niet je temperatuur van de ruimte, hij regelt alleen z’n retour temperatuur.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
@JeffreyD94:
gelukkig, er blijkt toch nog iemand, die het met mij eens is.
100% eens met je bijdrage !!
 

Klusvraagrtl

  • #6
Nogmaals dank voor jullie reacties, fijn dat er meegedacht wordt.

Laten we zeggen dat het om renovatie gaat en niet over nieuwbouw. Weten jullie dan het antwoord op mijn vragen? :-)

Mag ik 2x een RTL toepassen in 1 woning? En zitten er nog grote nadelen aan een multiblock (onderblok voor radiator met ingebouwde los-bedienbare RTL voor vloerverwarming) t.o.v. een normaal onderblok en een separate RTL?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Je kunt zeker 2 RTL ventielen gebruiken, elk met maximaal 30 meter leiding.

Maar zoals ook door anderen al gezegd, het zijn eigenlijk noodoplossingen. Zeker bij een verbouwing zou ik gaan voor een gewone verdeler met 2 (of meer) groepen. Dat werkt vele malen beter dan een RTL ventieltje.
 

Klusvraagrtl

  • #8
Hartelijk dank voor de info!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu