Mechanische ventilatie ratelt

Disrasl

  • #1
De mechanische ventilatie zit op zolder waar we graag een werkplek willen maken. Deze ratelt nogal. De aannemer stelde dat wij aan een elektricien zouden kunnen vragen om de ventilator te vervangen. Wordt het daarna redelijk stil (mag wel iets laten horen, maar niet waar je de hele tijd mee gestoord wordt). Zou dat duur zijn, zo'n nieuwe ventilator?

Tevens vraag ik me af of je om de zoveel tijd het systeem zou moeten schoonmaken, en hoe je dat doet. Toen wij bij het schilderen van de wc het ronde kapje eraf haalden schrok ik van de hoeveelheid stof aan de binnenkant van het kapje. Wie weet wat er verder in de buizen ligt.
 

Jacovrie

  • #2
Het ratelen van de ventilator kan komen door stof dat zich hierop heeft afgezet (onbalans). Het kan ook zijn dat de lagers defect zijn. In het eerste geval is het schoonmaken geblazen en in het tweede geval het vervangen van de motor.

In de meeste gevallen is de ventilator makkelijk uit de 'box' te halen. Hangt wel van het merk af. Wanneer u hier niet in thuis bent, is het beter de 'box' en de buizen schoon te laten maken door een erkend bedrijf. Zij maken ook de buizen van binnen schoon en meten daarna of de afzuiging weer conform de gestelde normen is. Wanneer dit niet het geval is, stellen zij de afzuigventilen weer opnieuw in.
 

Paul1

  • #3
Ik heb zeer waarschijnlijk hetzelfde probleem gehad. oplossing: motor demonteren, kapje verwijderen waar het lager achter zit en een paar druppels olie erop. kapje weer goed dicht maken. nu al een 9 jaar geen geratel meer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu