Mechanische ventilatie badkamer en toilet noodzakelijk

Erika

  • #1
Is mechanische ventilatie noodzakelijk, ook al is er een raam?
Volgens adviseur bouwkeuring moet dat en is dus een raam niet voldoende.
Waarom niet en wat is het concrete gevolg voor het luchtklimaat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op een dergelijke algemene vraag kan niet worden ingegaan.
Dan kan er alleen verwezen worden naar het Bouwbesluit.

Als je iets wilt weten hierover moet je op zijn minst de situatie in dat toilet en in die badkamer zo goed mogelijk beschrijven. Maar dan nog kunnen wij via een forum nooit een adviseur bouwkeuring vervangen, die ter plekke de situatie heeft gezien en beoordeeld!
 

Arie

  • #3
Als je te weinig lucht in je badkamer hebt, heb je al snel kans op schimmelvorming, dan krijg je van die donkere plekken op je muren.
Als je een ventilatie rooster in je badkamer(raam) hebt in ieder geval altijd open laten staan.

Verder sluit ik me bij Kees aan.
 

Fiesiekus

  • #4
19 jaar geleden verbouwde ik mijn eerste (niet gelijk de laatste :cry: ) badkamer.

Om subsidie te krijgen moest er een ventilatierooster in plafond met afvoer naar buiten gemaakt, echter geen mechanische ventilatie. Alleen het openen van het kiepraam had effect; werd snel droog in de badderkamer.

Uit het ventilatierooster kwamen op een gegeven moment spinnen, stof, gruis en ander ongedierte (des velds) daarom heb ik 't met tape afgeplakt. Badderkamer werd even snel (of langzaam) droog na openen raam.

Conclusie: alleen een ventilatierooster in die door mij gefabriekte en verder afgesloten badderkamer zonder mechanische aandrijving had geen duidelijk merkbaar effect.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Één bepaalde situatie hoeft geen enkele betekenis te hebben voor een zo algemene vraag, als gesteld door TS. De betreffende conclusie is daarom wellicht wat kort door de bocht voor deze situatie?

Het lijkt me toch beter als TS eerst uit de doeken doet, waar deze vraag voor bedoeld is en dus details van de betreffende situatie aangeeft, voor er verder antwoorden en discussies komen die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn... :wink:
 

Chathanky

  • #6
Het is ook zo niet echt te bepalen of het wel of niet kan, de huidige bouw is luchtdichter dan vroeger en zo kan natuurlijke ventilatie slechter z'n verse aanvoer krijgen waardoor je niet onder mechanische ventilatie uit komt.

Mechanische ventilatie is betrouwbaarder dan verluchting via natuurlijke wegen, de adviseur kan je alleen betrouwbare berekeningen maken als er mechanische ventilatie toegepast wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu