Badkamer en mechanische ventilatie

R.J

  • #1
Hallo allemaal,

Mijn huis heeft een mechanische afzuiginstallatie. In de keuken, wc beneden, badkamer en berging op de 2e verdieping. De roosters staan allemaal op stand 2 a 3 (van de 6). De centrale unit heeft de standen 1, 2 en 3.

De badkamer heeft geen ramen. Hoe kan ik nu het slimst de badkamer ventileren als ik bijvoorbeeld ga douchen? Is douchen met de deur open, en die daarna open laten staan het beste (vocht trekt het huis in?), of de deur juist gesloten houden (vocht gaat de installatie in).

En is het aan te raden de afvoeropening in de badkamer helemaal open te zetten (op 6 dus)?

Alle tips zijn welkom!

Ralph
 

Gerrit

  • #2
Ik ben geen ventilatiespecialist, maar het is wel zo: De lucht die wordt afgevoerd door de ventilatie moet ook kunnen toetreden. De stand van de ventielen moet experimenteel worden vastgesteld.

Als alles goed werkt is het vocht na b.v. het afdrogen gewoon verdwenen. De ventilator draait tijdens het douchen op het hoogste toerental en daarna kontinu op het lage.

Als dit allmaal goed werkt zal er geen vochtprobleem optreden. Denk er dus om dat ook als de badkamer niet gebruikt wordt er toch lucht kan toetreden anders werkt de ventilatie niet goed.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het meest logisch is: tijdens douchen deur dicht of op kier.

Als het goed is, is er voldoende kier onder of in de deur, om te zorgen voor toevoer van verse lucht, vanuit het huis dus. En dat is een vereiste voor afzuiging van de natte walm van het douchen. Zonder toevoer van lucht geen (echte) afzuiging van de (natte) lucht.

Is die kier er niet of niet goed genoeg, dan is het zaak of de deur op een kier te laten staan. Of een rooster in de deur aan te brengen.

Helemaal open zetten na het douchen is m.i. niet aan te bevelen, behalve op heel erg droge winterdagen. Dat douchevocht is slecht voor je huis, kan schimmels veroorzaken. Soms reageren zelfs brandmelders er op...

Over de mechanische ventilatie zelf kan ik je niets vertellen, heb zelf een plaatselijk afzuig-ventilatortje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een stukje van de deur afzagen of schaven aan de onderkant moet voldoende zijn om een goede ventilatie te waarborgen.
Je ziet hier vrijwel niets van, 1 cm. ruimte is genoeg.

Tijdens het douchen de afzuiging in de douche op 6 zetten en daarna terug op 3 is mijn aanbeveling, probeer zelf even uit wat het beste werkt, denk daarbij ook aan het warmteverlies.

Zet de onderkant van de deur ook in de verf of lak.

Succes.
 

Ronald42

  • #5
Het ventiel van de badkamer op stand 3 of 4 NIET verder open. Dit soort ventielen hebben idd 6 mogenlijkheden maar omdat je niet steeds dat gaat verzetten moet het over het gehele huis evenredig worden verdeeld.

Toilet 1 of 2
Badkamer 3 of 4
Keuken 5 of 6

Eigenlijk moet het met een speciale meter worden ingeregeld maar bovenstaand is enigszins een richtlijn. Oja doe de keuken maar op 5 want op 6 vallen ze er meestal uit. :D

Tijdens het douchen en koken de unit op 3, in een huis waarin word geleeft overdag op 2 en s'nachts en bij afwezigheid op 1. Zo heb je het meeste plezier en het beste resultaat van de MV.
Warmte verlies is een overhyped iets bedenk dat een droog huis makkelijker warm stookt als een vochtig huis en het voelt nog prettiger aan ook.
Denk niet van ik zet dat ding op 3 en dan ben ik ervan af want te veel ventilatie kan weer hele andere problemen geven.
 

R.J

  • #6
Ronald42 schreef:
Het ventiel van de badkamer op stand 3 of 4 NIET verder open.
Ok, in mijn keuken heb ik 2 ventielen. Omdat ik ook een aparte afzuigkap heb (rechtstreeks naar buiten) dacht ik dat ik die ventielen wel wat kon dichtzetten (van 5 naar 3) en dan de badkamer van 3 naar 5. Maar ik zal ze maar weer terugzetten als ik het zo lees. Dank!
 

Ronald42

  • #7
Als er 2 zitten kan het wel wat minder doe ze allebij op 4 zou ik zeggen. Directe afzuigkap is goed maar er gaat heel veel omheen en als er dan ook nog gerookt wordt in de woning is een constante ventilatie toch wel prettig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu