WC op afvoer mechanische ventilatie

Ydelaporte

  • #1
Goedendag,

Ik ben bezig met een badkamer op zolder. Nu loopt daar geen 110mm standleiding, maar wel de afvoerbuis van de mechanische ventilatie (90mm). Een klussenbedrijf heeft gezegd dat ik prima de WC en het bad hierop kan aansluiten, sterker nog dat dit beter is als je een 3/6 liter water reservoir hebt in je WC. Klopt dit? Ik wil niet in de problemen komen uiteraard...
 

ADDave

  • #2
Het klussenbedrijf heeft geen flauw idee waar ze het over hebben. Dit is gemakzucht dus niet doen.
Riool nooit op de ventilatie aansluiten.

Gewoon een nieuwe doorvoer maken voor de beluchting.
 
Laatst bewerkt:

Ydelaporte

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie! Niet dat ik eigenwijs ben hoor, maar waarom zouden dit aangeven als ze veel meer kunnen verdienen door een compleet nieuwe installatie aan te leggen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Water en lucht afvoeren in het zelfde systeem dat begrijp ik niet. Heb je een schetsje.
 

Ydelaporte

  • #6
IMG_7145.jpg
 

Ydelaporte

  • #7
IMG_7144.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
dit is de beluchting van het riool lijkt me, hier zou inderdaad een tstuk tussen gezet kunnen worden om eea op aan te kunnen sluiten.
als op deze leiding de mv zit is dit geen riool maar ventilatie
 

Ydelaporte

  • #9
Thanks! De MV zal een grotere bijs zijn dan 90mm lijkt me? Volgens mij is dat de zwarte buis er naast? Ik snap alleen niet waarom er een 90mm buis op zolder uit komt, deze is namelijk niet rechtstandig vanuit het toilet naar boven, maar maakt een (lange) bocht naar de technische ruimte op zolder...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Niet doen.

Als de MV-box uitvalt (of uitgezet moet worden bij calamiteiten) heb je kans dat de rioollucht via de luchtkanalen de woning ingeblazen wordt.

Laat dit klussenbedrijf zich bezig houden met klusjes zoals schilderijen ophangen, niet met technische installaties waar men overduidelijk geen kaas van heeft gegeten.

 

Ydelaporte

  • #11
Maar dat is het dus, volgens mij is dit dus de ontluchtingsbuis en zit deze niet aangesloten op de MV?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Jeetje man je hebt een foto. We zien 3 buizen. Geef een omschrijving. Welke buis denk jij dat voor de lucht is en welke voor het water. Dan zal je tips krijgen om meer zekerheid te krijgen.
 

Ydelaporte

  • #13
De grijze buis is de 90mm buis waar ik de afvoer op wil aansluiten. Vanaf dat aansluitpunt gaat de grijze buis verder naar boven door het dak heen... Sorry voor de onervarenheid...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Sorry ook van mijn kant. Door het dak zou het einde van de standleiding kunnen zijn.
Niet alle standleidingen gaan met 110 tot boven op het dak.
Als deze buis werkelijk een deel is van de stanleiding kan je daar met een T stuk een afvoer voor water op aansluiten.
De buis met een stukje blauw boven de beton is voor afvoer van water verkeerd gemonteerd.
Grijs moet in blauw worden gestoken.
Een idee wat de functie is van deze buis.
 

Onderhoudtje

  • #15
Je hebt het over de middelst grijze buis op de laatste foto (zie foto), is dit niet de luchttoevoer buis van de cv ketel. Aangezien de rookgasafvoer buis er rechts naast zit.

Knipsel01.PNG
 
  • Like
Waarderingen: Ydelaporte

Ydelaporte

  • #16
Nee, deze buis loopt vanaf het dak naar de plek die te zien is op de andere foto met dat gele tape er omheen (doorgezaagd om te checken)
 

ADDave

  • #17
Dan nog steeds, geen rioolbuizen op de ventilatie aansluiten. Door de ventilator zuig je mogelijk het giftige waterstofsulfide en brandbare methaangas op uit het riool. Bovendien stinkt dat dus je buren zullen er ook niet blij mee zijn als zij de ramen open hebben staan.

Als het inderdaad alleen beluchting is dan kan je er zonder problemen op aansluiten. Daar is hij voor bedoeld.
 

Ydelaporte

  • #18
Maar dit heeft toch niets met de ventilatie te maken? Deze buis loopt uit de betonnen zoldervloer rechtstreeks naar buiten (dakdoorvoer). Sorry, ik ben echt geen klusser... :-(
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #19
Mechanische ventilatie en rioolbeluchting zijn 2 verschillende dingen. Jij (of je klusbedrijf) roept iets over rioolwater afvoeren via de mechanische ventilatie. Dat kan dus niet, want dan komen de drollen uit het plafond in de keuken.

Als je de ontluchting bovenop de standleiding wilt gaan gebruiken als afvoer van een 2e (of 3e) toilet geeft je eerder genoemde leverancier het volgende aan:


Vermijdt vernauwing
Bij een toilet waarbij het spoelvolume ingesteld kan worden op meer dan 7 liter, moet de liggende afvoerleiding uitgevoerd worden in een doorsnee van 110 mm. In dat geval moet ook de standleiding een diameter van minimaal 110 mm hebben, immers in een riolering mag geen vernauwing aangebracht worden.

Bij een toilet met een spoelvolume tussen 6 en 7 liter (6 liter is in Nederland nog steeds de minimaal vereiste spoelhoeveelheid) wordt een liggende leiding met een diameter van 90 mm aanbevolen.
Aangezien een woningstandleiding met een doorsnee van 90 mm 3,9 liter/sec kan afvoeren, kan achter deze liggende leiding van 90 mm eveneens een standleiding met 90 mm doorsnee toegepast worden. Dit is geen verplichting; een standleiding met een diameter van 110 mm voldoet ook prima.

Dus bij een maximaal spoelvolume van 7 liter:

110 liggend -> 110 staand is ok
90 liggend -> 90 staand is ok
110 liggend -> 90 staand is fout!
90 liggen -> 110 staand is ok.
 

Ydelaporte

  • #20
Klopt, heb het onderwerp niet goed aangegeven, heeft (dus) niets met mechanische ventilatie te maken, my bad!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu