MDF lakken of niet?

De klusmus

  • #1
Ik wil met een MDF plaat een tafel maken, maar ik las het volgende op wikipedia:

MDF-platen bevatten het isocyanaat MDI (methyl difenyl diisocyanaat) en formaldehydeharsen. Deze zouden volledig uitgewerkt zijn na productie, maar toch zijn in een aantal gevallen vermoedens opgetreden van de ontwikkeling van beroepsastma op MDI of op formaldehyde bij meubelmakers. Ook beroepsastma op hout is theoretisch mogelijk. Bij het frezen van het MDF komt namelijk heel fijn houtstof vrij, wat diep in de longen kan doordringen indien geen beschermingsmasker wordt gedragen.

Er wordt dus ook aangeraden om MDF af te werken met lak of verf, Afwerking met olie of was heeft een minder afsluitende werking.

Kan dit ook bij mij gebeuren met een ongeveer 5 jaar oude MDF plaat (die lang in de schuur heeft gelegen) van ongeveer 1.25m bij 89 cm? En als ik hem zou willen verven, hoe kan ik dit het beste doen met welke verfsoort?
 

Pepjo

  • #2
Ik denk dat het bewerken van één plaatje MDF nog niet tot een chronisch ziektebeeld leidt.

Of u moet de afvoerslang van de freesmachine op uw neus monteren natuurlijk.

Verder is er op het forum net een topic over het verven van MDF voorbij gekomen, waaruit bleek dat dit goed kan. Even de zoekfunctie gebruiken.
 

De klusmus

  • #3
Er hoeft niks aan te gebeuren, misschien alleen wat spijkertjes erin, en dat mag geen problemen geven. Dat topic over het verven heb ik inmiddels gevonden, bedankt voor de hulp!
 

Erik-T

  • #4
Ik heb op school geleerd dat plaatmateriaal in de jaren 70-80 met deze inhoudsstoffen werden geproduceerd en dan vooral in spaanplaaten. in de moderne varianten zijn deze stoffen nauwelijks tot niet aanwezig je kunt dit bij verschillende plaatmateriaalfabrikanten nagaan. wel is houtstof tegenwoordig door de EU als carcinogeen bestempeld....
 

H@ns

  • #5
Als er ergens E1 op de plaat staat dan voldoet de emissie van formaldehyde aan de richtlijnen.
Staat er niets op dan is de plaat óf van voor 1990 en kan het een hogere emissieklasse hebben óf van na 2000, toen waren namelijk alle platen bij wet E1 klasse dus losse vermelding werd zinloos.

Als de plaat al 5 jaar in een schuur staat zul je waarschijnlijk wel het hele oppervlak moeten schuren...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu