Loodslab plaatsen - hoe diep

Mijn schuur staat tegen een gemetselde muur maar het lekt tijdens de regen. Er is wel een afdichting met zwarte shell kit maar het lekt er steeds meer door. Ik denk dat ik het beste maar een loodslab kan aanbrengen. Mijn vraag is nu hoe diep moet ik die in de muur inbrengen? Dus hoe diep moet ik de muur inslijpen?
 
Is er een muurprofiel geplaatst en is dat met die bitumen kit afgewerkt zou het dicht kunnen zijn. Het water komt niet uit de spouw?

Meer info.
 
De schuur is tegenaan de muur gebouwd en heeft dus geen eigen muur.
Het is een pannendak tegenaan de muur. Onder de pannen tegen de muur ligt een goot die aan de muur is vastgeschroefd met daartussenin bitumenkit. Ook de bovenkant van de rand van het gootje is afgekit. Ik zie geen gaten of naden maar nu lekt het bij iedere regenbui.
Jaren geleden, zo'n 18, heb ik de muur ook geïmpregneerd maar dat is intussen wel uitgewerkt en ik vraag me af of het daar soms ook mee te maken kan hebben. Dat het dus gewoon door de stenen naar beneden zakt dus dacht aan een loodslab inzagen??
 
Maak is een foto?
Van welk materiaal is die goot? Die goot heb je aan de muur vast geschroefd, deze zou los moeten liggen, hangen als er een metaal is gebruikt. Thermische werking van metalen moet je niet onderschatten.
Water wat achter de kit langs toch naar binnen komt zou kunnen.
 
De goot is van pvz van +/- 5 mm dik en zit muurvast aan de muur onder de pannen. Het heeft al die jaren goed gewerkt maar nu lekt het steeds meer terwijl er geen gaten of scheurtjes in de kitrand te zien zijn en aangezien het impregneermiddel uitgewerkt is vroeg ik me af of het soms door de muur naar beneden zakt want de stenen nemen heel veel vocht op
 
Het zal wel polyester zijn. PVC in 5 dik komt bij mij niet bekend voor.
Al die jaren dat zegt natuurlijk helemaal niets. In die kunststof kan in al die jaren wel scheurtje in komen.
Toch maar een foto?
 
De scheurtjes die je ziet zijn oppervlakkige scheurtjes. Als ik daar de tuinslang op zet en zachtjes water op laat lopen is er geen lekkage.
90817_Gevelgoot_1.jpg
 
Nog even ter aanvulling.
Het dak van de schuur zijn unidek platen van 10cm en zijn tegen de muur helemaal volgepurd. Het lekt niet overal alleen daar waar de balken van schuur waar de unidekplaten opliggen komt het water naar binnen. Daarom dacht ik dat het komt doordat het water in de stenen naar beneden zakt.
 
Die goot, noemen ze een verholen goot, is van zink zo te zien.

Het zou men niet verbazen, dat dit water is wat aan de binnenzijde van het buitenblad naar beneden loopt.
De juiste methode is het het lood tegen de binnenzijde van de binnenmuur te zetten.

Als het jaren goed is gegaan zou je de kit kunnen vervangen. Weer iets betere oplossing is wat je zelf voorstelt lood inslijpen.
Let op een muur gaat in de loop der jaren meer lekken dan is het te overwegen om het nu goed aan te pakken.

Even googlen loodslab in voeg.
 
Nee de goot is zgaz. van PVC of misschien polyester maar dat weet ik niet meer. Kan het niet komen doordat de muur heel veel vocht opneemt en het vervolgens naar beneden zakt? Want als het lekkage is tussen de goot en de muur dan zou het toch over de hele muur lekken en nu lekt het alleen daar waar de balken in de muur zitten. En de naad tussen het dak en de muur is dicht gepurd.
 
Nog een zwak punt van deze a........r oplossing.
De kunststof die jij noemt zal door verandering van temperatuur uitzetten of krimpen.
Tussen de bevestigers wordt het bol en weer vlak. De kit krijgt het te verduren.
Een kit op basis van bitumen wordt hard en zal op den duur van de goot of de muur loslaten.
Maar goed als het daar niet lekt is dat niet, nog niet, de oorzaak.
Waar water naar binnen komt en waar het weer zichtbaar wordt is altijd lastig.
Met een tuinslang stukje muur nat maken. Wachten, kijken de volgende dag weer een stukje muur nat maken wat lager licht enz.
Mocht het water door de voegen naar binnen komen kan dat van ook van hoog in de muur beginnen en langs de binnenzijde van de spouw naar onder zakken.
Misschien te verklaren waarom het water bij de balken zichtbaar wordt. De balken zullen waarschijnlijk in de spouw uitkomen.
Lood inslijpen zal in deze situatie niet de oplossing zijn.

Foto van de lekkage aan de onderzijde?

29035_Verholen_goot_muur_7.jpg
 
Via de spouw is onmogelijk want het is een steens muur en geen spouw dus dat kunnen we uitluiten. De stenen nemen wel heel veel water op.
De balken zijn in een gat in de muur gestoken en dicht gesmeerd. In 1945.

Mijn theorie was dat het water door de stenen naar beneden zakt en omdat er voor de balken een gat in de muur is gemaakt komt het daarom daar eruit gelopen in de schuur. Omdat die muur geïmpregneerd was was dit nooit maar omdat het impregneer is versleten gaat het nu steeds meer lekken, dus ik bedoel water via de stenen naar beneden zakken.
En daarom dacht ik of opnieuw impregneren of een loodslab erin.
Of is dit een gekke theorie?
 
Maak een loodslab in de muur.
Moet het mooi worden dan loketten toepassen.
In beide gevallen 3 a 4 cm in de muur een sleuf slijpen en de loodslab/loketten met opgerolde stukjes lood vastzetten in de sleuf.
De sleuf op voegdikte maken en het eind omzetten.
89_Naamloos_13.jpg


Stroken lood niet langer dan 1 meter maken i.v.m. de werking van het lood.

Voorbeeld van loketten.
89_index_15.jpg


Het is beter na het aanbrengen van de loodstrook c.q. de loketten de muur te stucen met cementstuc, dat voorkomt dat er water door de muur/in trekt.
 
Maar zou dat het probleem oplossen of moet ik alsnog impregneren want ik weet niet hoever het water de stenen intrekt om vervolgens naar beneden te zakken en de schuur inloopt.
Als 3 à 4 cm diep voldoende is dan kan ik dat met mijn kleine haakse slijper doen.

De gevel stucen is geen optie.
 
Ik verwacht dat na het aanbrengen van het lood en het stucen van de muur het probleem opgelost is.
Eventueel kan na het stucen een impregneermiddel aangebracht worden, wel eerst de stuc goed laten drogen.
Er slaat nu regen achter de pannen en de verholen goot langs, dat kan straks niet meer.
De muur afwerken met gevelplaten kan ook maar wordt een redelijk kostbare aangelegenheid.
Bij gebruik van gevelplaten die iets over het lood laten schieten.
 
Nee maar Jan zoals ik schreef is stucen geen optie, het is een mooie gemetselde muur met opstaande randen langs het dak en die ga ik niet laten stucen.
En het is beslist ook niet dat er lekkage is doordat er regen achter de pannen slaat want dat is echt minimaal en dan komt het in de goot. Het is ook geen muur die vol op de regen staat, zuid oost. En het water loopt haast niet van de muur naar beneden als het regent want de meeste regen gaat de stenen in, het is een sterk zuigende muur.
 
Gewoon beginnen met het aanbrengen van een fatsoenlijke loodslab. Dat moet toch als je het fatsoenlijk dicht wilt krijgen. Mocht het daarna nog lekken, dan kun je de gevel nog impregneren.

Mocht dat laatste niet werken dan houdt het op als je tenminste schoonmetselwerk wilt behouden.
 
Vandaag en gisteren in totaal bijna 10mm regen gehad en na het plaatsen van de loodslab geen lekkage.
Opgelost en bedankt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan