Alternatief voor loodslabben?

Geus

  • #1
Beste mensen,

Komend voorjaar wil ik in mijn schuur een nachthok gaan bouwen voor mijn kippen. Daartoe komt er een gat ter grootte van ongeveer 1 baksteen breed en 4 hoog in de muur van de schuur. Daarboven wil ik een klein afdakje maken met dezelfde pannen als er op de schuur liggen. Om een waterdichte aansluiting te maken, wordt normaal gesproken een loodslab geplaatst in de voeg van de muur. Een aannemer vertelde me een paar maanden geleden echter dat daar tegenwoordig alternatieven voor zijn. Ik heb niet doorgevraagd. Weet een van jullie wat een alternatief kan zijn?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Loodvervanger.

Of bedoel je het meer in een andere detaillering? Dan is het handig even een tekening of foto te plaatsen van het idee.
 

Geus

  • #3
Het idee is simpel: Ik schroef een houten frame met panlatten tegen een rechte muur en bedek die met dakpannen. Normaal slijp je dan een voeg open om een loodslab te plaatsen. Mijn vraag is of daar een alternatief voor is, waarbij ik geen voeg hoef open te slijpen. Maar b.v. een soort strip tegen de muur kan schroeven, zodat water wat langs de muur loopt op het afdakje komt en niet ertussen door loopt..
 

Geus

  • #5
Een serieus alternatief is er dus niet?

Het gaat me niet om de kippen, die kunnen wel wat hebben. Ik wil de geïsoleerde spouw drooghouden. Ik ga het gat wel aftimmeren met hardhouten plankjes. Als ik dat voldoende waterdicht/ waterafvoerend doe, komt het met het afdakje niet zo nauw, denk ik. En anders toch maar slijpen.

Bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Eerst die muur even met een staalborstel schoon maken en dan zo'n soort tape, maar wel een met gemodificeerde bitumen aan de onderzijde,. Die bitumen met hete lucht vloeibaar maken en de strook goed aandrukken het beste doe je dat met een aandrukrol. Op die manier krijg je een aardige oplossing. Tenzij de voegen te diep liggen en de bitumen die ruimte niet kan vullen.
Of een levenslang oplossing met loodslabbe. :wink:
 

Bouwstakker

  • #7
Je kunt ervoor kiezen om een knelstrip toe te passen...
maar waarom niet lood in de voeg inslijpen...? met een slijptol proberen zo diep mogelijk te komen. voorkeur grote slijptol 230mm +/-7cm diep slijpen. lood felsen(ombuigen) lood in de voeg aan brengen met lood propjes (stripje lood van 2vm breed +/-10cm lang oprollen) met een steenbeitel in de voeg slaan, pas wel op dat je loodpropjes niet te groot maakt anders sla je snel een gat in de loodflap.
daarna met volvoegen met portlandcement (1) en zand (3)
sc6

 

Geus

  • #8
Bedankt voor de reacties. Het gaat denk ik dan toch slijpen worden. Het is een muur op het zuidwesten, dus die krijgt regelmatig de volle laag. Dan direct maar goed doen..
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #9
Nee je hoeft niet te slijpen.
Maar dat is wel de beste oplossing.
Er zijn ook lood knel strips in de handel.
Dit zijn aluminium strips van 5 cm breed met een geribbeld achterzijde.
Deze boor je vast aan de muur.
Muur primeren en dan de sponning aan de bovenzijde van de strip kitten
 

Lindemans

  • #10
Met oplossingen tegen de muur aan, hou je het probleem dat vocht dat van buitenaf in de steen dringt, door de muur kan doortrekken naar beneden en dus "binnen" komt. Om die reden wordt een loodslab zover mogelijk ingefreesd (idealiter dus een barriere over de gehele dinkte van de buitenmuur).

Als je toch wilt werken met iets dat je tegen de buitenmuur aanzet, kun je de bovengelegen muur de impregneren, om intrekkend vocht zoveel mogelijk tegen te gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu