Loodslab onder kozijn achterdeur

Jordy99

  • #1
Hallo allemaal.

Er valt mij al een tijdje op dat er bij het kruipluik van de achterdeur vocht ontstaan in het beton en het houten luik zelf. Op de foto is het momenteel niet goed te zien maar in de nattere maanden is het vooral in het gebied wat ik met groen het afgetekend eigenlijk altijd nat en dat leidt ook tot schimmelvorming op de platen die het afdekken. kruipruimte zelf is verder droog daar komt het niet vanuit omhoog.
Ik dacht voorheen dat het wellicht via het kattenluik naar binnenkwam gezien hoe de natte plek daar rondom zit. Maar na dat afgekit te hebben aan alle kanten en het probleem hetzelfde bleef, viel mij op dat het kunstof kozijn verder op bij andere openslaande deuren lood had wat het steen bedekt, en bij de achterdeur alleen een laagje cement wat over de bakstenen ligt (zie afbeeldingen).

Het lijkt mij logisch dat dit de reden is dat dat het vocht bij de achterdeur via het cement en stenen naar binnen gezogen wordt (geen idee waarom iemand dat ooit op de ene plek wel met lood bedekt heeft en de ander niet maargoed...).

Ik wil dat nu gaan oplossen, op de andere plek met lood lijkt het gewoon van onder het kozijn met een bocht over de stenen en dan 15cm nog de grond in te lopen. Vervolgens boven de grond bij het kozijn aan alle kanten met siliconen kit afgedicht. Is dit het enige wat ik ermee hoef te doen, of zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden?

groet Jordy

20230831_172911.jpg 20230831_172706.jpg 20230831_172715.jpg 20230831_172609.jpg 20230831_172628.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Heel simpel je straat werk ligt te hoog, daar door komt er water onder je kozijn door
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Nee, de aansluiting is niet goed gedetailleerd en uitgevoerd. Een loodslabbe én een goede afdichting zijn hier noodzakelijk.

Sowieso heb je een kozijn zonder dorpel, maar met rondlopend kader. Daarmee zou je dezelfde details moeten gebruiken als bij ramen, maar dan bij een deur. Een kozijn met dorpel zit slimmer in elkaar.

Over het verlagen van het straatwerk: Bedenk dat in landen om ons heen het hoogteverschil tussen straatwerk en dorpel max. 3 mm gaat zijn (is nu nog 20 mm). Een goot met rooster en afvoer buiten voor de deur is dan nog de enige oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: Jordy99

Jordy99

  • #4
Bedankt voor de reactie! Als ik het goed begrijp is dus en een loodslab (18 ponds?) en afdichting (siliconen kit?) nodig. Is vanaf de stenen nog eens 15cm diep de grond in voldoende zoals bij het andere kozijn gedaan is, of moet dat dieper? En moet er verder nog iets tussen het lood en de stenen wat ik mogelijk niet gezien heb aan de buitenkant?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
En dan is er ook nog de optie dat het vocht van binnen is.
Die zone bij de groene streep is te koud. Onder de voordeur is niet het warmste punt van de vloer.
Tocht door de deur kou van de deur die naar beneden zakt en die zone koud maakt.
Vocht van binnen zal op de koude zone condenseren.
Het luik kan ook slecht afsluiten waardoor de koude vochtige lucht naar de onderzijde van de mat kruipt.
Zie je verschil bij het vaste deel van het kozijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu