Advies gevraagd m.b.t. kozijn/loodslabbe

Ribruijn

  • #1
Allen,

Ik heb het volgende vraagstuk. Op mijn 2 kozijnen (zuidzijde, oude woning, ik heb deze net 3 jaar) is veel geklust. Vorig jaar is dubbel glas vervangen door HR++ glas. Verder zal op een nogal amateuristische wijze het lood slecht verwerkt onder het kozijn en middels een dikke laag bitumen was de kier tussen lood en kozijn opgevuld. Bij het vervangen van het glas heeft de timmerman het lood weer strak onder het kozijn gewerkt en het lood vervangen, dat zit nu weer prima. Mijn vraag betreft nu echter het kozijn zelf, in dit voorjaar wil ik de restjes bitumen van de onderzijde van het kozijn halen, alles weer schuren en in de verf zetten. Kozijn is niet slecht, alleen bij de onderzijde zijn wat beschadigingen en 1 klein rot plekje (rechts op foto 2), dit maak ik wel dicht.

Maar: hoe moet ik dit kozijn gaan afwerken? Het lood zit heel strak onder het kozijn, ben een beetje bang voor vochtproblemen want de onderzijde kan ik zo niet schilderen. Verder is de "onderhoek" van het kozijn niet overal meer strak (90 graden), bij het timmerwerk is zo hier en daar wat beschadigd/afgespaand. Verder is er soms ruimte tussen lood en kozijn en soms zit het er echt heel strak tegenaan (varierend tussen ca. 8 mm en 1 mm).

Onderste rand schuin weghalen (45 graden, 1 cm) en schilderen tot aan het lood? Alles opschuren en een laag kit tussen lood en kozijn? Anders?

Ik heb echt geen idee en sta open voor alle suggesties. Dank voor het meedenken!




 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is in het kozijn een druiprand gefreesd, het lood achter de druiprand naar beneden kloppen.
Geen druiprand, althans zo zou ik het maken het lood iets schuin ten op zichte onderkant kozijn schuin laten lopen.
Lood/kozijn zou ik niet dicht kitten maar ervoor zorgen dat het water niet aan de onderkant van het kozijn richting binnen gaat lopen en alles lekker vet in de lak zetten.
 

Ribruijn

  • #3
Hi,

Misschien waren de afbeeldingen nog niet duidelijk genoeg, lood zit erg strak tegen onderkant kozijn aan. De pannen liggen dan dus ook op hun beurt weer vrij strak tegen het kozijn aan. Dus: veel ruimte om nog iets te kloppen is er niet. De ruimte is zo klein dat ik echt niet kan zien of er een druiprand in het kozijn zit. Als ik aan de zijkant kijk meen ik na 1,5 cm inderdaad een sleuf te zien. Maar omdat er nauwelijks ruimte tussen lood en kozijn zit ben ik wat bang dat (omdat de druppels niet echt kunnen vallen, weinig ruimte) het water dan de onderzijde van het kozijn kan intrekken, ook omdat ik hier dus niet kan schilderen (het lood zit er tegenaan). Zoals Fiesikus schreef in een ander topic: "Belangrijk is dat er geen regenwater tussen lood (bovenkant) en het hout naar binnen kan trekken door de capillaitre werking. Daardvoor moet er zo lang mogelijk ruimte (>0,5 cm) tussen lood en hout blijven; tot het punt waar het lood vastgezet is; dus dat vastzetten zo ver mogelijk naar binnen doen."

Daarom dacht ik dus om wellicht de onderrand van het kozijn over ca. 1 cm weg te halen onder een hoek van 45 graden, om zodoende nog iets van ruimte te maken. Het is een wat lastige situatie, maar nog geen ramp omdat het kozijn an sich nog best redelijk tot goed is.

Voor alle duidelijkheid: de zwarte rand op het kozijn is dus waar men nadat alles was volgespoten met bitumen/kit met plakband en vloeibaar bitumen een strakke rand had getrokken om e.e.a. er wat strakker uit te laten zien. Met het vervangen van het lood is die bitumenzooi ook verwijderd, die streep op het kozijn is het laatste stukje bewijs en dat moet ik nog weghalen. Het is dan ook die rand die ik dus dacht onder een hoek van 45 graden weg te halen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het zou me verbazen als je het lood niet naar beneden kan krijgen.
Probeer eens of je het lood niet iets naar beneden kan kloppen. Kan je het lood laten zakken voorbij de druiprand heb je het probleem onder controlle.
Een hamer en een klosje hout van zo'n 10 cm lang en voorzichtig tikken.
 

Ribruijn

  • #5
Hmm. Maar eens voorzichtig proberen dan. In het slechtste geval met een slijptol de bovenkant van de dakpan wat vlakker maken dus.....
 

Ribruijn

  • #6
Tsja, dat gaat dus niet want de knellat is niet achter maar vrijwel onder het kozijn geplaatst zie ik nu. Dus enige ruimte heb ik niet....

Maar eens kijken of ik die knellat wat naar achteren kan verplaatsen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Je kunt het lood direkt aan de knellat met een afgerond blokje wel wat neer tikken.
Zodat het daar eerst wat recht naar beneden gaat.
Ik vermoed dan wel dat je een stukje van de bovenkant van de pannen zult moeten verwijderen om geen gootje te krijgen.
 

Ribruijn

  • #8
Probleem opgelost. Wat was het geval? De knellat was meer een knelbalk. Deze was veel te breed maar kon niet meer verder naar achteren. Ik heb de bovenste rij dakpannen weggehaald, de knelbalkjes verwijderd en er een hoek af gezaagd (over 6 strekkende meters.......) zodat het lood nu knelt aan het kozijn, net achter de druipgoot. Zie plaatje. Zwart is kozijn, rood is knelbalk en blauw is lood. Nu kan ik tenminste mijn kozijn weer fatsoenlijk bijhouden en is er geen capillaire werking meer.

Allemaal dank voor het meedenken! 4 uurtjes werk en het is af.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kijk de oplossing.

Ik snap niet dat de vorige knutselaar dit zo heeft uitgevoerd.
Hoera gelukkig was er kit.
 

Ribruijn

  • #10
Ach ja. De timmerman had al heel veel hersteld onder het kozijn, het was in het begin een nog grotere ellende. Maar hier heeft hij zich er wat te gemakkelijk van af gemaakt. Geeft niets, met een paar uurtjes heb ik het zelf hersteld. Ik zie hem geregeld dus dat gaat hij nog vaak horen... :D
Topic mag dicht en in het archief.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu