Lekkende voordeur

J10

  • #1
Hoi

Ik woon sinds maart in een geweldig hoekhuis. Het enige probleem is de voordeur. We wonen aan de rand van het dorp en hebben bij regen (en wind) een behoorlijke plas water in de gang staan. Bij westenwind is het het ergste, de slagregen komt dan helemaal meteen naar binnen.

Ik ben al bij diverse bouwmarkten geweest en die hadden als enige oplossing een tochtstrip. Dit heb ik gedaan, maar die komt er met dezelfde gang weer vanaf (de deur schuurt hem eraf). Er zit dus weinig tot geen ruimte aan de onderkant van de deur. Het enige wat een beetje helpt is een "droogloopmat" met daaronder een dweil bij de deur.

Als iemand een idee heeft graag... Ik wil graag weten of het misschien een oplossing is om de deur naar buiten te laten draaien ipv naar binnen of een luifel te plaatsen. Alvast bedankt.

J10
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Waarschijnlijk is je weldorpel niet goed of ontbreekt zelfs.

Daarnaast zitten er meestal in de dorpel een of 2 sleuven in de lengte richting welke het water tegen behoren te houden.
De eerste heeft dan vaak weer een sleufje naar buiten zodat water wat er in komt via die sleuf weer naar buiten loopt.

suc6

Gerrit Bakker
 

Fiesiekus

  • #3
Dus eerst de weldorpel optimaliseren.

Ik (her)ken het probleem :oops: . Er zijn speciale rubber strippen die in een groef aan de deuronderzijde geplaatst worden. Bij sluiten komt ie iets naar buiten (beneden) en dicht de kier tussen deur en dorpel af. Punt is dat de deur verwijderd moet worden om 'm aan te brengen (sleuf frezen).
 

Arjan'74

  • #4
Zo'n ding bestellen wij ook direct in de deur en het mechaniek heet dan een (automatische) tochtvaldorpel. Wordt bekrachtigd door het kozijn.
 

J10

  • #5
Ik heb even gekeken en er zit een weldorpel op de deur met een sleuf in de lengte. Deze kan er dus niet voor zorgen dat het water buiten blijft... Dus hoe nu verder....

Groetjes,

J10
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Er moet ook in de dorpel/drempel welke meestal van hardsteen is of beton een sleuf zitten die water wat toch onder de deur komt weer naar buiten af kan voeren.

suc6

Gerrit Bakker
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een aluminium stripje op de dorpel schroeven scheelt een heel stuk, hiermee wordt een opstaande rand gemaakt zodat het water niet zo snel meer naar binnen loopt, de strip aan de binnenkant plaatsen.
Misschien moet er iets van de deur geschaafd worden.

Soms waait het zo hard dat dit ook niet helpt maar zo 1 a 2 per keer per jaar iets water in de gang is voor ons geen probleem.
 

EdP

  • #8
Naast de gegeven tips zou een afdakje mogelijk kunnen bijdragen tot. Ik heb er zelf een voor de deur en die wordt nog zelden nat van buiten. Ook fijn als het regent en je moet je sleutel nog zoeken ...
 

J10

  • #9
De drempel is van hard hout en daar is geen sleuf in gefreesd. Dus dat zou nog een oplossing zijn. Graag zou ik de details hier graag van willen weten.

De oplossing met een aluminium strip is nog een beetje onduidelijk. Ik ben nog een keer bij een andere bouwmarkt geweest en die had wel verschillende aluminium strips, maar die waren meer ter bestrijding van tocht.

J10
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
De aluminium strip op de dorpel schroeven gelijk met de dorpel aan de binnenkant, hiermee wordt er een kleine verhoging gemaakt waardoor het water niet zo snel meer naar binnen loopt.
De strip moet dan ongeveer 1 cm smaller zijn dan de dikte van de deur.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
In hout een sleuf frezen is niet zo'n goed idee, immers daar kan water in blijven staan en het hout zal sneller gaan rotten.
Beter is dan om ipv. een sleuf een verhoging aan te brengen.
In de bouwmarkt zijn daar strips voor te koop dus gewoon een strip aluminium van 1,5 a 2mm dik met schuine zijkanten.
Zet deze met wat kit en een paar kleine spijkertjes of schroefjes op de dempel onder de deur vast.
Overtollige kit weghalen en de rest gladstrijken.
let wel op dat je bij het spijkeren of schroeven de spijkers niet te ver doordrijft of de schroeven te strak aan draait want aluminium is zacht en kan vervormen waardoor het water ook weer onder de strip door kan en je er dan nog niets mee opschiet. De kit zorgt voor het afsluiten en de spijkertjes of schroeven alleen maar op de plaats houden van de strip.

Sommigen frezen toch een sleuf met een vingerfrees in de dempel en lijmen dan weer een stuk rondhout in deze sleuf om de verhoging/waterkering te maken, maar dat is achteraf vaak lastig te doen omdat je niet met de frees in de hoeken kunt komen.
Andere oplossing kan zijn door gebruik te maken van rubberen strips die je ook vaak op trappen ed. tegenkomt maar ook die zijn vaak ingefreesd.

Feit blijft gewoon dat er bij de plaatsing geen rekening gehouden is met de situatie dat het weer op de deur kan komen te staan en hierdoor regen naar binnen kan. :?

Je kunt dit rigoureus op gaan lossen door de dorpel te vervangen door een goede die dus afloopt naar buiten en vanzich al een waterkering heeft.
- een waterkering op de bestaande aan te brengen, maar dan moet er wel voldoende ruimte onder de deur aanwezig zijn.
- soms helpt het ook door gewoon een stukje onder van de deur te schaven zodat er meer ruimte is tussen de deur en de dorpel en er geen water tussen de drempel en deur kan blijven staan en aan de binnenkant een valdorpel aan brengen (dus zo'n ding wat naar beneden gaat als je de deur dicht doet)
- toch maar een luifeltje aanbrengen zodat regen niet bij de deur kan komen.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu