Lekkende kozijnen - vraag mbt sponning

Renier1974

  • #1
Beste medeklussers,

Sinds een paar jaar heb ik last van lekkende kozijnen, regenwater "waait" of lekt naar binnen, mogelijk over de onderdorpel. Daarom zijn de kozijnen onder handen genomen, onder meer de delen met houtrot zijn vervangen, en ik heb daarna deze delen + het gehele binnenkozijn in de grondverf gezet en gelakt. Om te zorgen dat er geen water meer naar binnen kan lekken wil ik oa tochtstrips gebruiken. Daarnaast vraag ik me af of de "vochtwering" (ik ken de naam van dit ding niet) die nu op de dorpel is geplaatst wel de beste manier is voor bescherming aan de onderkant, omdat er dus regelmatig water naar binnen lekt. Ik heb een aantal foto's geplaatst zodat jullie kunnen zien wat ik bedoel:


1. Onderdorpel zonder vochtwering


2. Zijaanzicht


3. Metalen "vochtwering" (hoe heet zo'n ding??)


4 Zijaanzicht inclusief "vochtwering"


5. Nog een losse foto van dit onderdeel

Mijn vragen:

1. Hoe heet dit onderdeel?
2. Is dit de enige manier om de onderkant van het raam te beschermen tegen tocht en vocht, of zijn er ook andere (wellicht betere) manieren?
3. Als dit idd al de beste manier is wat kan ik dan nog meer doen om binnnekomend water te voorkomen, misschien tochtstrips of miscshien iets anders?

Daarnaast heb ik nog een vraag, hiermee samenhangend:tussen kozijn en de onderste plank (onderdorpel?) is wat ruimte waar misschien ook water naar binnen kan komen. zie ook volgende foto:


Is het verstandig om hier iets aan te doen om houtrot te voorkomen? Ik dacht zelf aan kitten??

Alvast bedankt voor jullie hulp aan deze niet-zo-ervaren klusser :-)

groet

Renier
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Het alu profiel noemt men een aanslagprofiel.
Deze zijn er met enkel en met dubbel rubber.

Een naar binnen draaiend raam is altijd wat gevoeliger voor vocht indringen dan een naar buitendraaiend raam.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Lijkt me een appartement, en vocht van buiten.
dus een probleem voor de VVE of verhuurder van de woning.

groeten b
 

Renier1974

  • #4
Hartelijk dank voor de antwoorden tot nu toe.

@Waldy: Ik ben eigenaar dus in principe mijn eigen probleem/probleem van de VVE. Ik probeer zoveel mogelijk zelf uit te zoeken zodat ik dit makkelijk in de VVE vergadering kan voorleggen.

Als er nog meer suggesties/ideeën zijn dan hoor ik het graag!

vriendelijke groet
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
1. Waterkering.
2. Voor dit type raam niet.
3. Als er veel ruimte tussen het rubber onderregel van het kozijn zit kunt u op de onderregel nog een tochtband plakken die tegen de bovenzijde van de waterkering sluit.

U woont op een verdieping. Omdat ikzelf ook een dergelijke afdichting in de dakkapelramen heb komt waterindringing vaak voor indien er veel wind in combinatie met regen op de ramen staat. Op een dergelijk hoog nivo is de kracht van wind zodanig dat het raam naar binnen wordt gedrongen. Hierdoor ontstaat er ruimte waardoor water vrij spel heeft. Ik zou ook de rubberstrip op flexibiliteit controleren.

Een met verf besmette strip wordt hard en verliest zo de afdichtende functie.

Aan de scheurvorming in de aansluitingen van de dorpel en stijl moet u snel iets gaan doen: hier zit al vocht in. Concreet: uitfrezen tot op gezondhout van de scheuren en repareren met 2K epoxy houtreparatievuller.
 

Renier1974

  • #6
Kees de schilder schreef:
3. Als er veel ruimte tussen het rubber onderregel van het kozijn zit kunt u op de onderregel nog een tochtband plakken die tegen de bovenzijde van de waterkering sluit.
Kees, hartelijk dank voor je antwoorden. Zie antwoord 3: Wat bedoel je precies met het rubber onderregel van het kozijn? Volgens mij heb ik alleen een waterkering en zit deze rechtstreeks op de dorpel geschroeft. Hoe/waar zou ik die tochtband precies moeten bevestigen?

groet

renier
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Op de onderregel van het raam misschien? Zodat deze tegen de alu waterkering sluit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Een (alu) lekdorpel op de raamvleugel plaatsen. Deze zorgt ervoor dat het water over de onderdorpel naar beneden wegloopt, mits deze een waterdicht aansluitign op het raam heeft. Evt. in combinatie met de alu aanslag die je nu losgemaakt hebt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Daar zit hem nu juist het probleem: de rubberstrip die op de onderregel van het kozijn moet aansluiten. Als het raam teveel speling heeft of getordeerd in de sponning staat heeft een nieuwe strip bij flinke wind met regen geen zin, het raam wordt dan naar binnen geduwd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu