Lekkende dorpel naar terras

pd0wm

  • #1
Helaas hebben wij een lekkage ontdekt in ons nieuwe huis. Er ontstaan natte plekken op de vloer bij de pui, en de dorpel is aan de binnenkant rot. De pui gaat naar een terras met gelijke hoogte van de woonkamer (beide ca 1 meter boven de tuin), en ik denk dat er regenwater blijft staan en weer naar binnen komt. De uitbouw is vermoedelijk rond 2000 bijgebouwd.

Wat ik kan reconstrueren is dat er tegels op het terras gelegen hebben, en dat de dorpel hier gewoon bovenop gezet is. Er zijn resten van tegels en tegellijm te zien onder de dorpel. Deze tegellijm is waarschijnlijk aan het oplossen, en zo kan het water onder te tegels naar binnen. Onder de tegels zit beton. De tegels zelf zijn inmiddels (door vorige bewoners) weg en lijken (onregelmatig) afgebroken te zijn bij de dorpel.

Wat is het beste om dit op korte en lange termijn op te lossen? Mijn eerste gedachte was om zoveel mogelijk tegellijm onder de tegels weg te halen, en hier kit (https://www.bison.nl/nl/nieuws/seal-max-voor-alle-afdichtingsklussen) in te doen. Op de lange termijn ben ik bang dat de hele pui er uit moet. Of is deze situatie nog te redden?


IMG_5532.jpg IMG_5527.jpg IMG_5528.jpg IMG_5529.jpg IMG_5531.jpg IMG_5527.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De KVT schrijft voor om geen (hard)hout te gebruiken onder de 50 mm tov het maaiveld. Dat is niet voor niets...

Het beste plaats je een composiet(steen)-dorpel als vervanging voor de houten dorpel. Dan ben je in 1x van de problemen af. Dat moet als renovatie-werk op te lossen zijn.
 

pd0wm

  • #3
Hoe zou die composiet dorpel dan op het beton bevestigt worden zodat er geen water meer de woonkamer in trekt?

In principe wordt er zeer binnenkort een parketvloer in de woonkamer gelegd. Zou het dichtkitten een tijdelijke oplossing zijn? Weet niet hoe snel we iemand kunnen vinden die een nieuwe dorpel kan plaatsen. Wil best voor lief nemen dat de huidige dorpel dan verder gaat rotten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
als je moet gaan breken voor een nieuwe dorpel of een nieuw kozijn, zou ik dat klaar willen hebben voordat de parketvloer erin gaat...

Loopt de betonvloer door van buiten naar binnen? Of zit er wel een spouw onder?
 

pd0wm

  • #5
Zal eens kijken of ik dat vanuit de kruipruimte kan zien. Het zou me niets verbazen als de betonvloer gewoon doorloopt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dan moet je hier wat aan doen. Want een koudebrug zorgt voor condens, en geeft schade aan je parketvloer.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
als de vloer doorloopt zal deze ter plaatse van de dorpel een onderbreking moeten hebben ivm koude en zoals u merkt water wat eronder door kan komen, als dit er niet is zal deze aangebracht moeten wordenbom eea definitief op te lossen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu