Lekkage ramen/deuren enkel glas

Jbklusser

  • #1
Hoi klussers,

Ik heb een vraag over de lekkage die zich voordoet aan de zuid-west kant van mijn huis. Hier staat de regen en zon vol op. Als het flink regent, zoals gister komt de regen naar binnen op 2 plaatsen:

1. door de beluchting van de keukendeur en de openslaande deuren. Is dit normaal of is hier niet goed gekit? Of horen er glaslatten met een afwateropening aan de buitenzijde te zitten? Er zitten standaard glaslatten in die niet voorbij de deur zelf steken.





2. door de kitlaag van het enkel glas van de ramen. De kitlaag begint ook los te laten (ik vermoed door de inwerking van water). Hoort de kit 100% waterdicht te zijn, of is hier verkeerde kit gebruikt???



Ik wil graag de buitenboel schilderen, maar hoop daarvóór de oplossing te vinden voor de genoemde lekkages. Alvast bedankt voor de reacties.
 

Amdusias

  • #2
Lekkage is altijd lastig te beoordelen, helemaal op deze manier ..
Maar goed.. eens kijken.


enkelglas toevallig ??.. Condens zo te zien op de onderste foto .. het is nu zo warm en veel vocht in de lucht met die regen van afgelopen nacht zaktte de temp .. dus............

de ventilatie gaten van je deur zitten aan de verkeerde zijde trouwens ..
horen aan de buiten zijde , Ipv binnenzijde...
Ik vermoed dat daar ergens een probleem zit..
 

Jbklusser

  • #3
Dank voor je snelle reactie, Amdusias. De achterdeur + openslaande deuren zitten dus verkeerd om! Zoiets vemoedde ik al. Klopt het dat de glaslatten dan dus aan de binnenzijde horen te zitten?

De lekkage bij het raam gaat echt door de kitrand heen. Het is inderdaad enkel glas, maar geen condens. De regen slaat pal het raam en sijpelt dan aan de onderzijde door de kit heen. De kit staat aan de buitenkant ook een beetje open, dus het hecht niet meer goed aan het glas, zeg maar. Ik denk dat ik dus maar een nieuwe kitrand leg. Wat voor soort kit gebruik ik hier het beste voor?
 

Chathanky

  • #4
Grappig. :mrgreen:

Deze ventilatiegaten horen aan de buitenzijde te zitten en voeren het condenswater af naar buiten, in jou geval voert deze het lekwater van je glas naar binnen af.

Foutje. :oops:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Als je beglazing aan de binnenkant zit, heb je ventilatieopeningen aan de buitenkant, bij buitenbeglazing is dat niet nodig (wel een ventilerende onderste glaslat). Op deze manier heeft zelfs een lekkende kitrand geen gevolgen, want het water wordt altijd naar buiten afgevoerd.

Dus als je nu lekkage hebt door een slechte kitnaad, is er meer aan de hand.
 

Jbklusser

  • #6
OK, dank voor de uitleg! Ik begrijp dus dat ik de deuren moet omdraaien (stelletje prutsers, de vorige bewoners! :( ) en voor de enkel glas ramen een glaslat met opening aan de onderzijde moet plaatsen.

Even voor mijn begrip: buitenbeglazing = glaslat aan buitenzijde, binnenbeglazing = glaslat aan de binnenzijde???
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Yep.

Bij enkel glas staat het glas aan de onderkant vaak in een aluminium profiel, met aan de binnenkant een gootje en met afwateringsgaatjes naar buiten. Omdat er op enkel glas nogal veel condens komt. Weet trouwens niet of dit bij deuren ook zo werd gedaan :oops:
 

Chathanky

  • #8
Die gaten zijn er voor om condenswater binnen en regenwater aan de buitenzijde af te voeren.
Een ventilatielat zit er niet. Daarnaast moet de kitrand nog altijd afdichten.

Als je de kitranden herstelt zal het probleem in iedergeval verholpen moeten zijn.
Tevens is het lastig ventilatielatten aanbrengen als de latten ivm inbraakgevoeligheid aan de binnenzijde zit. De meeste kozijnen zijn de sponningen aan de binnenkant uitgefreest.
 

Jbklusser

  • #9
IJkenhout schreef:
Yep.

Bij enkel glas staat het glas aan de onderkant vaak in een aluminium profiel, met aan de binnenkant een gootje en met afwateringsgaatjes naar buiten. Omdat er op enkel glas nogal veel condens komt. Weet trouwens niet of dit bij deuren ook zo werd gedaan :oops:
Duidelijk, thanks! Ik las in de tekst van je link dat dit voornamelijk is bedoeld voor binnenbeglazing. De ramen zijn, in tegenstelling tot de deuren, buitenbeglazing. Bovendien zou het hele raam er dan uit moeten. Is er nog een andere goede manier? Vervangen van de onderste glaslatten zou wat mij betreft wel een acceptabele oplossing zijn. Is dat een idee? Voor de deuren hoeft dit niet: die draai ik wel om. Kan ik gelijk veiigheidsscharnieren monteren. :D Iemand toevallig nog tips waar ik daarbij op moet letten?

Voor het herstellen van de kitrand: welke kit moet ik daarvoor gebruiken? Ik wil graag een overschilderbare...

Trouwens, super dat er zoveel reacties in korte tijd worden gepost! :D Bedankt!
 

Amdusias

  • #10
Kijken welk voormaat je scharnier nu hebben , 89x89 102x102 etc etc
rondehoeken , rechte hoeken .. maakt het makkelijker met het vervangen , en gewoon dat ze een dievenklauw hebben .
en dat ze lagers hebben ..

wat betreft je kit , je hebt een beglasings kit nodig , eerst de oude weg snijden , RONDOM , dus ALLES niet alleen de onderzijde.. je krijgt nooit een goeie aansluiting op de oude kit.

kies voor een wat duurder merk ( mag hier geen namen noemen )
want er ziet echt verschil in , en dan verneem echt bij het afmessen van de kit. .. vraag desnoods bij een vakhandel
 

Chathanky

  • #11
Als je de deur omdraait moet je het sluitwerk ook aanpassen.
Als je hem omdraait komt de deurgreep aan de andere kant te zitten. :wink:
De niet zo`n handige oplossing van de vorige bewoner is wellicht uit noodzaak geboren. :mrgreen:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #12
En daarbij komt nog dat de deur misschien iets schuin geschaafd is dus dat zit dan ook verkeerd om.
 

Jbklusser

  • #13
Ron321 schreef:
En daarbij komt nog dat de deur misschien iets schuin geschaafd is dus dat zit dan ook verkeerd om.
Sluitwerk omdraaien is geen punt: het is een oud huis, dus er zit alleen een espagnolet (zo heet zo'n ding toch?) en een handgreepje gemonteerd aan de binnenzijde + een hoekprofieltje aan de ene deur die over de andere valt. Zoals dit:
.
Da's dus goed aan te passen. :)

Volgens mij zijn de deuren niet schuin geschaafd, want als je de deuren sluit, voel je ook dat het een beetje klemt, net voordat de deuren helemaal dichtzitten. Maar dit zal ik checken.

Het enige onhandige is dat de scharniergaten nu verkeerd komen te zitten: de ingefreesde zijde zit dan aan de buitenkant i.p.v de binnenkant. Zie internetplaatje als voorbeeld.


Het scharnier moet dus als het ware aan gespiegeld (aan de andere kant van de deur) worden ingefreesd. Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Evt. een stukje hout inlijmen of wegplamuren waar het oude scharnier zat?
 

Rob smeets

  • #14
De openingen in de deur zijn bedoeld voor ventilatie van HR** en hebben met afvoeren van condenswater niets te maken.
 

Chathanky

  • #15
Hoe krijg je dubbel glas in zo`n smalle sponning? :mrgreen:
 

Rob smeets

  • #16
Met opdek-latten...die eventueel zelf ook weer een sponning hebben, afhankelijk van de dikte van het glaspakket.
 

Chathanky

  • #17
Ja dat snap ik, maar die zijn bedoelt voor deuren met een sponning die van oorsprong enkel bestemd waren voor enkel glas zoals deze.
Dan hadden ze die ontwateringssleuven ook weg kunnen laten als het enkel is voor isolatieglas.

Voor in dit geval enkel glas is het om de sponning altijd droog te houden, dus ook voor condenswater aan de binnenzijde. De deur is an sich niet geschikt voor isolatieglas.
 

Rob smeets

  • #18
Oh dat wist ik niet...dan ga ik dat morgen mijn leveranciers eens mooi vertellen. Bedankt voor de tip!
 

Chathanky

  • #19
Worden ze nog verkocht dan met zo`n smalle sponning?
 

Gerrit

  • #20
Ja hoor. Volop verkrijgbaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu