Lekkage bij kozijn kiepraam

CollectionMan2020

  • #1
Beste Klussers,

Sinds augustus ben ik trotse eigenaar van een eerste huis. Helaas hebben wij gisteren met harde wind en regen een lekkage vastgesteld aan het kozijn van een klapraam boven de voordeur. Het water lijkt hier tussen de aanhechting van de verticale en horizontale balk te sijpelen. Op de grond vormt dit zich een plasje water. Daarnaast is er ook (miniem) water te bespeuren in de hoek van het plafond erboven.

Hebben jullie enig idee waar dit aan kan liggen? Het schilderwerk en de kit van het klapraam is slecht (wordt in voorjaar aangepakt), maar dit lijkt van iets erboven te komen. Zou het in de verticale lat van de gevelbekleding zitten? Of in de aansluiting van gevelbekleding op kozijn?

Dit is zo ver wij weten de eerste keer in deze extreem natte periode dat dit probleem speelt. Waarschijnlijk dus door de wind. Wel vervelend natuurlijk en ik wil er graag wat aan doen om het in het vervolg te voorkomen.

Graag jullie inzichten en alvast een fijne kerst,

Een wanhopige eerste huizenbezitter

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Laatste foto, daar lijkt achter het zonnescherm een opening in de gevelbekleding te zitten, het randje loopt ook niet door.
Daar moet je het zeer waarschijnlijk zoeken.
 

Sander 1972

  • #3
Dicht het wel af tussen jou en de buren? Je weet ook of toen de planken vernieuwd werden of er folie er achter is geplaatst
 

CollectionMan2020

  • #4
Beste Rola,

Bedankt voor de reactie. Je bedoelt de laatste verticale lat van de gevelbekleding? Deze loopt inderdaad, in tegenstelling tot de horizontale latten, niet over het kozijn. Er lijkt wel een folie achter te zitten, maar deze loopt ook hier niet tot over het kozijn.

Zou het dus kunnen zijn dat met harde wind regen in dit gat wordt geblazen en uit het plafond en de kozijnen er net onder uitkomt? Wat zou ik hier aan kunnen doen? Afkitten?
Groet,
 

CollectionMan2020

  • #5
Beste Sander,

Er lijkt wel een folie achter te zitten en naar de buren toe is het volgens mij wel dicht. Ik kan hier weinig geks aan zien.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mooi klusje voor met de tuinslang.
 

CollectionMan2020

  • #7
Hoe bedoel je dat WGB?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik zal het verklappen. Daar staat een prima trap. Ga daar met een tuinslang waar water uit kan komen op staan. Dan begin je vlak boven het scherm voorzichtig water op de gevel, of de plek die jij verdenkt, te zetten. Stop met de actie en kijk of binnen de lekkage zichtbaar wordt.
Let op water moet wel even de tijd hebben om van buiten naar binnen te komen.
Sta je boven op de trap kan je zien of de onderste balk van het kozijn boven van een druiplip is voorzien.
Dus ligt er een balk boven de houten delen van de gevel dan moet die balk van een druiplip zijn voorzien.
Je mag er dan ook een foto van maken.
 

CollectionMan2020

  • #9
Beste WGB,

Bovenaan heeft de overgang van kozijn naar gevelplanken een soort metal strip. Dit zit over de hele lengte, behalve bij de laatste verticale plank (zie foto). Is dat wat je bedoelt met een druiplip? Voor de rest is het kozijn gewoon een rechte balk.
20231225_101442.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Aan de rabbatdelen kan je het effect van een druiplip zien. De druppels moeten naar beneden vallen.
Ontbreekt de druiplip gaat het water aan de onderzijde van de constructie zich horizontaal verplaatsen.
Als op gewoon een rechte balk geen druiplip zit daar nog eens goed kijken of het water richting de woning kan kruipen.
Als ik naar de kruising verticaal horizontaal van het raam kijk lijkt me dat een mooie plek voor met de tuinslang. Niet spuiten gewoon het water laten lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu