Leggen van eiken vloerdelen zonder mes en groef

Vloervraag

  • #1
Beste klusexperts,

Voor onze bovenwoning hebben we een massief eiken vloer afkomstig uit een oud herenhuis gekregen. Het gaat om ongeveer 35 m2 eiken planken van 12 cm breed, 16 mm dik, zonder mes en groef. De ondervloer bestaat uit spaanplaat (geschroefd op houten balken), daarbovenop willen we een geluiddempende ondervloer leggen (rollen van de bouwmarkt) en daarop dus de vloerdelen. Geluiddemping is nodig omdat het een jaren '30 bovenwoning is, dus vrij gehorig.

De vraag is nu: hoe kunnen we het beste die mooie eiken vloer gaan leggen? Is het mogelijk om de vloer zwevend te leggen (heeft onze voorkeur), en zo ja hoe?

De vloer komt te liggen in twee woonkamers en suite van 3,6 x 5 meter en 2,9 x 4,7 meter.

Ik hoop dat iemand hier ons verder kan helpen.
 

H@ns

  • #2
Zonder verbindingen kun je niet zwevend leggen, dat komt namelijk neer op; de planken gewoon neerleggen en hopen dat ze daar blijven.

Je kunt er een losse veer in leggen. planken mee naar een timmerfabriek/meubelmaker, groeven laten frezen (uit het midden, hartkanten om en om!!)
Veren laten zagen en deze aan één zijde met een druppel lijm in de groef tikken.
 

Vloervraag

  • #3
Bedankt voor je antwoord Hans, maar ik geloof dat ik niet helemaal begrijp wat je bedoelt met 'je kunt er een losse veer in leggen'.
Als ik aan de planken een veer laat frezen, houd ik denk ik te weinig hout over om de vloer helemaal mee te leggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
In de planken aan beide kanten een sleufje (laten) frezen, hier past dan de veer in, die moet u even laten zagen, er gaat dus niets verloren van het hout.
 

Vloervraag

  • #5
Ah, nu begrijp ik het.
Wonderlijk dat de drie parketteurs waar ik vandaag langs ben geweest niet met dit idee zijn gekomen. Ik ga eens bij een timmerfabriek informeren. Bedankt voor de tip!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu